Както депозитите, така и кредитите продължават да растат за пореден

...
Както депозитите, така и кредитите продължават да растат за пореден
Коментари Харесай

Потребителските заеми растат с 15% през май

Както депозитите, по този начин и заемите не престават да порастват за следващ месец през май, сочат данните на централнат абанка.

В края на май депозитите на неправителствения бранш в банките доближават 73,2 милиарда лв. (69.8% от прогнозния БВП), като годишното им нарастване е с 6.1%, демонстрира статистиката на Българска народна банка.

Вложенията на семействата и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата) са общо 48.6 милиарда лв. (46.4% от БВП), като се усилват на годишна база с 6,5%.

Депозитите на нефинансовите предприятия са 21.9 милиарда лв. (20.8% от БВП), нараствайки на годишна база с 12.5%. В същото време депозитите на финансовите предприятия понижават с 30.5% на годишна база след намаляване с 34.7% през април и доближават 2.7 милиарда лв. (2,6% от БВП).

В същото време и кредитирането продължава да пораства. Заемите за семействата към края на май са 20.8 милиарда лева или 19.8% от Брутният вътрешен продукт като по отношение на година по-рано се усилват с 8.8%. Този растеж е малко по-нисък от регистрирания през април от 9.1%.

В края на май жилищните заеми са за 9.8 милиарда лв. и нарастват на годишна база с 9,8% (при годишно нарастване с 9,3 на 100 през април), до момента в който потребителските заеми възлизат на 8.6 милиарда лв. и са с 15 на 100 над равнищата от май 2017 година

В същото време отпуснатите заеми за неправителствения бранш в края на май са 55 милиарда лв. (52.5% от БВП).

Според данните на Българска народна банка заемите за нефинансови предприятия се покачват в края на предишния месец с 2,9% на годишна база след аналогично покачване през април и доближат 31.9 милиарда лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР