Както често се случва едно от най-важните решения, които съм

...
Както често се случва едно от най-важните решения, които съм
Коментари Харесай

Най-важната дума в речника на предприемача

Както постоянно се случва едно от най-важните решения, които съм взимал в моя професионален живот, бе и едно от най-трудните - да стана бизнесмен.

Не ми беше елементарно да зарежа сигурността и лукса, подсигурени от длъжността, която заемах преди. Решението да стартира личен стартъп също не бе елементарно. Някои финансови аспекти от смяната станаха пределно ясни още в самото начало и аз бях изправен пред сметки и калкулации, които не съм си и представял, че в миналото иска ми се наложи да върша.

След къс интервал на работа като съветник, станах съосновател на мобилна маркетингова организация на име Moburst. Това беше най-хубавото решение в живота ми. За времето, прекарано в Moburst, осъзнах, че новаците в стартъпа са бомбардирани с благоприятни условия от всяка страна и са изправени пред голямото предизвикателство да отхвърлят атрактивни оферти, по пътя към триумфа. Именно затова едно от най-важните неща за тях е да се научат да споделят „ не “.

Това са няколко случаи, когато едно просто „ не “ може да направи чудеса:

Научете се да „ не “ вършиме всичко самичък

Сериозния сътрудник не е до вас единствено за приятна компания или пък, просто тъй като е бил до вас когато за първи път сте стигнали до брилянтна концепция. Потърсете човек, който споделя вашата визия и цели. Човек, с който бихте работите до късните часове на деня. Също по този начин е значимо вашият сътрудник да бъде най-малко малко по-различен от вас, с цел да внесе баланс и друга от вашата вероятност. 

Кажете „ не “ на работата за ниско възнаграждение

Както множеството начинаещи във всяка сфера, младите стартъпи имат вяра, че връзките и опита, които те ще придобият, са задоволителни и те стартират да оферират услугите си против незначително възнаграждение. Te считат, че по този метод клиентите им ще останат удовлетворени и ще разпространят мълвата, което от своя страна ще притегли вложители с дълбоки джобове.

Истината обаче е, че единствената вест, която ще се популяризира в бизнес средите е тази, че вие сте подготвени да работите против минимално възнаграждение. Важно е да бъдете отворени към бизнеса, само че още по-важно е да прецените, кой бизнес е верният за вас. Репутацията на вашия бранд се образува от първата секунда, в която той се появи на пазара, направете по този начин, че той да бъде почитан. Ако вярвате, че вашият артикул е в действителност първокласен и скъп, изисквайте съответно възнаграждение.  

Бъдете подготвени да кажете „ не “ на претенденти с огромен капацитет

Колкото и необичайно да звучи, уменията и геният не са задоволителни. Наемете хората, които споделят главните полезности и цели, които вашата компания въплъщава. При стартъпите е от решаващо значение екипът да бъде изцяло предан на построяването на едно общо бъдеще. Така че търсете чиновници, които се гордеят със своята работа.

Ние разбрахме за този принцип по сложния метод. Всеки от екипa ни би трябвало да демонстрира интерес и знания във връзка с мобилния свят. За това, ние осведомяваме бъдещите претенденти, че в случай че работата в областта на мобилните услуги не е тяхната мощна страна, мястото им не е тук.

Друг фактор при младите компании е изключителното значение на тийм-билдинга. Ако интуицията ви подсказва, че даден човек не се вписва добре в групата, не рискувайте да нараните нежната динамичност на екипа с неговото наличие. Вложете колкото време е нужно за построяването на печеливш екип, това е най-важната инвестиция, която може да извършите. 

Кажете „ не “ на нещата, които ви карат да се чувствате неловко

Има няколко доходоносни пазара, които са табу за нашата компания. Отказът да промотирате клиенти от тези сфери на бизнеса значи, че губите пари, само че в тази ситуация има неща, които са по-важни.

Също по този начин, въздържайте се от рекламирането на нискокачествени артикули или от присъединяване в планове, към който не може да допринесете. Водещото при вземането на тези решения е е фактът, че отвод през днешния ден може да ни донесе дивиденти в бъдеще.

................

Гилад Бешар , създател и основен изпълнителен шеф на Moburst, за Еntrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР