Както беше съобщено по-рано, Qualcomm ще навлезе в сегмента на

...
Както беше съобщено по-рано, Qualcomm ще навлезе в сегмента на
Коментари Харесай

Разкрити са спецификациите на Qualcomm Snapdragon X Elite за персонални компютри

Както беше обявено по-рано, Qualcomm ще навлезе в сегмента на процесорите за Windows-базирани компютри със своята нова серия Snapdragon X. Порталът Windows Report се е сдобил с информация, която изцяло разкрива техническите спецификации и характерности на бъдещия флагмански модел на новата серия процесори – Snapdragon X Elite, а ето какви ще бъдат те.

Като част от Snapdragon X Elite ще бъдат употребявани 12 изчислителни ядра Oryon с 64-битова архитектура, създадени по 4-нанометров (nm) софтуерен развой. При дейни всички ядра процесорът ще може да работи на периодичност до 3,8 GHz, а едно или две от тях автоматизирано ще се овърклокват до 4,3 GHz.

В новия чип производителят е обърнал доста внимание на разширението на поддръжката на разнообразни функционалности и логаритми с изкуствен интелект, чиято работа ще бъде обезпечена от силите на ИИ-процесора NPU (Neural Processing Unit) Hexagon. С него Snapdragon X Elite дава обещание комбинирана продуктивност от 45 TOPS (трилиона интервенции в секунда). Това е с 55% повече от неговия предходник в лицето на Snapdragon 8cx Gen3. Qualcomm твърди, че техният чип ще може да обезпечи сходно равнище на продуктивност при 1/3 от нужната мощ спрямо съперниците. За страдание компанията не прецизира за кой съответен съперник става въпрос.

Компанията не дава детайлности за графичната подсистема на Snapdragon X Elite, като отбелязва единствено, че процесорът употребява графичното ядро Adreno, което обезпечава впечатляваща изчислителна продуктивност от 4,6 Tflops (вероятно в интервенции с плаваща запетая FP32). Това е по-висока продуктивност от тази на графичната подсистема на игровата подпора Xbox Series S с архитектура AMD RDNA 2, където тя е 4 Tflops. Подобно на Snapdragon 8cx Gen3, новият графичен процесор Adreno в линията Snapdragon X Elite ще получи поддръжка на API DirectX 12.

Snapdragon X Elite поддържа до осем 16-битови канала за оперативна памет LPDDR5X със скорост на трансфер 8533 MT/s, като по този метод ще обезпечава пикова пропускателна дарба от 136 GB/s. Максималният поддържан потенциал на оперативната памет ще е 64 GB. За съпоставяне, предходното потомство процесори работи с памет LPDDR4x-4266. Твърди се, че новият чип поддържа и SD v3.0 карти памет, PCIe 4.0 NVMe SSD и UFS 4.0 флаш памет.

Процесорът получава модем Qualcomm FastConnect 7800 с поддръжка на Wi-Fi 7 и Bluetooth 5.4 (вместо Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1 в последното поколение). Трябва да прибавим също, че графичният енджин Video Processing Unit на новия процесор поддържа AV1 шифроване и декодиране – нещо, което Snapdragon 8cx Gen3 не има.

Snapdragon X Elite употребява два профилирани 18-битови копроцесора Qualcomm Spectra Image Signal Processor (ISP). Твърди се, че чипът поддържа конфигурации от две 36 MP или една 64 MP камера с опция за запис на 4K видео в HDR режим.

Реални артикули, основани на Snapdragon X Elite се чакат в средата на идната година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР