Какъв цвят са боровинките? Специалистите казват, че ги виждаме като

...
Какъв цвят са боровинките? Специалистите казват, че ги виждаме като
Коментари Харесай

Какъв цвят са боровинките?

Какъв цвят са боровинките? Специалистите споделят, че ги виждаме като сини, само че същинският им цвят е различен. Какъв цвят са те в действителност и за какво хората ги виждат като сини? 

Какъв цвят са боровинките?

Боровинките в действителност са яркочервени на цвят, само че ние ги виждаме като сини заради наноструктури във восъчното им покритие, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, демонстрира скорошно изследване. Освен това за птиците май наподобяват напряко " фосфоресциращи ".  

Наноструктурите във восъчния пласт на боровинките ги карат да наподобяват сини за нас, макар тъмночервените пигменти в кожата им. А тайната на синия цвят на боровинката, който всички виждаме, е в структурата на восъчния й пласт, пише  Science News .

Восъчните покрития на сини плодове като боровинки (Vaccinium corymbosum), грозде (Vitis vinifera) и някои сливи съдържат наноструктури, които разпръскват синя и ултравиолетова светлина, съгласно изследване, оповестено в Science Advances.

Ето за какво тези плодове наподобяват сини за хората. Птиците – способни да виждат UV светлина – евентуално виждат тези вкусни закуски като " фосфоресциращи ", ултравиолетово синьо.

Синьото не е постоянно срещан цвят в природата. И макар че има някои известни сини плодове, малко съдържат пигменти в този колорит. Боровинките, да вземем за пример, съдържат огромно количество антоцианини, кожен пигмент, който се допуска, че придава на всяка боровинка тъмночервения цвят. 

Но структурите във восъчните външни пластове на плода могат да основат свое лично синьо. Измислянето на способи за подражаване на пласта, който построява цвета на боровинка, може един ден да обезпечи нов метод за оцветяване на пластмаса или грим в наследник нюанс.

" Използването на този вид оцветяване е ужасно, тъй като не оцветява ", споделя Рокс Мидълтън, физик от Бристолския университет в Англия и Дрезденския софтуерен университет в Германия.

За да схванат по-добре какво е специфичното на восъчните покрития на тези плодове, Мидълтън и сътрудниците му изследваха многообразие от плодове под сканиращ електронен микроскоп. 

Получените изображения демонстрират набор от дребни молекулни структури. Допълнителни оптични опити демонстрираха, че всички структури разпръскват синя и UV светлина.

" Когато изтъркате външната страна на боровинка и премахнете този външен пласт восък, тогава можете да видите, че изпод е изцяло мрачно ", споделя Мидълтън. 

Екипът също съумя да пресъздаде този резултат в лабораторията. Восъкът от Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) става транспарантен при разтваряне с хлороформ. Когато восъкът рекристализира след разпространяване върху черна карта, пластът възвърна синия си нюанс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР