Какъв прокурор ще поддържа евентуалното обвинение срещу лидера на ГЕРБ

...
Какъв прокурор ще поддържа евентуалното обвинение срещу лидера на ГЕРБ
Коментари Харесай

Борисов задържан - какво следва оттук нататък?

Какъв прокурор ще поддържа възможното обвиняване против водача на ГЕРБ - европейски делегиран или наш? И от кое място - от Спецпрокуратурата или от Софийска градска ще е той?

Това са някои от въпросите след снощното отклоняване на партийния водач и някогашен министър председател Бойко Борисов, основано явно към този момент единствено на Закона за Министерство на вътрешните работи.

Подвъпрос към горните е дали въпросният прокурор ще наложи 72-часово задържане - на каквото има право на процедура съвсем безотговорно от съда, за което България постоянно има проблеми пред Европейски съд по правата на човека. Или пък самата прокуратура ще наложи по-лека мярка - да вземем за пример гаранция в пари или подписка.

" В момента текат инспекции от европрокуратурата ", сподели тази заран в преднамерено изказване министър-председателят Кирил Петков.

Формулировката на Министерство на вътрешните работи бе безусловно:

"... огромна интервенция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България ".

Самата Сийка Милева нощес също насочи, очевидно недоволна от ставащото:

" Питайте европрокуратурата. "

В същат посока биха могли да навеждат визитата на Лаура Кьовеши, което завърши часове преди ареста (и което се отличаваше с неособена дипломатичност към Иван Гешев, б.а.). Както и забавното изказване на Васил Божков - че в последния месец е дал показания пред Европейската прокуратура - факт е, че той от година упорства да приказва пред нашата, само че оттова очевидно не демонстрират интерес.

Дотук се знае, че дейностите " по необходимост " са подхванати от нашата " Национална полиция " и че Върховна прокуратура не е била даже осведомена. Което... не е доста учудващо.

Според наши източнизци обаче още не е ясно накъде ще поеме следствието - дали към европейски делегиран прокурор. Имаме такива към този момент 9, които единствени имат право на обвинявания от името на европейската прокуратура. При подобен случай той би трябвало да внесе - малко парадоксално - актовете си в Специализирания углавен съд, който към момента не е закрит и е единствен способен по каузи на европейската прокуратура. Иначе Люксембург публично мълчи.

Другите благоприятни условия са - още веднъж спецпрокуратурата, в случай че приемем, че се касае за проведена незаконна група (ОПГ), или Софийска градска - в случай че се касае за " просто " закононарушения.

Менко Менков - юрист на Борисов показа нощес единствено, че става дума за обвинявания в " изнудване ". Но юристът естествено не е задължен да споделя цялата истина, а единствено тази част, която устройва клиента му.
Фактическата конюнктура
В момента по отношение на Борисов работи мярка " задържане от полицията " - съгласно член 72 на ЗМВР " полицейските органи могат да задържат лице... за което има данни, че е направило закононарушение ". Следващият член 73 постановява, че срокът за това не може да бъде повече от 24 часа.

По своята същина обаче тази малко анахронична насила постоянно се оказва, че е на ръба на закона - тя не е мярка на наказателното право. Напротив. „ Задържане от полицията “ е тип насилствена административна мярка. То се ползва " от способен полицейски орган към Министерството на вътрешните работи ". И всичко е връцете на Министерство на вътрешните работи - " редът за реализиране на задържане, оборудването на пространствата за настаняване на арестувани лица и редът в тях се дефинират с директива, издадена от министъра на вътрешните работи ", четем в Закона за Министерство на вътрешните работи.

България постоянно има проблем, защото след това тези заповеди падат в съда. Ключовата дума тук е " след това ". Както видяхме снощи, никой юрист - даже и най-именитият не съумява да " извади " клиента си от ареста, до момента в който трае принудата по Закона за Министерство на вътрешните работи. И по тази причина, че тя е на процедура необжалваема в действително време, постоянно има неоправдателни решения против Министерство на вътрешните работи.

Следващият въпрос е ще се откри ли прокурор, който да изиска 72-часово задържане на Борисов. Което - да напомним макар опорките на прокуратурата по отношение на други нейни " клиенти " има единствено една цел - да обезпечи присъединяване на обвинения в процеса. Т.е. - то не би трябвало да има каквото и да е отношение към наказването за вероятно осъществено действие. А към евтиния пиар - да не приказваме!

Прокуратура обаче навсякъде употребява 72-часовото задържане - в това число и в напълно неуместни случаи, където е очевидно, че причинителят няма нито благоприятни условия, нито пък желание да се укрива.

72-часовото задържане обаче - макар шумнте митинги на юристите, също обичайно не се гледа в съда в действително време. Т.е.- на обвинения е отнета опция за правосъдна отбрана против тази принуда.

Нещо повече - шлагер на прокуратурата в последните години е, че на база издадена от самата нея заповед за 72-часово задържане, лица постоянно се афишират за интернационално търсене - да вземем за пример Цветан Василев, Васил Божков, семейство Баневи...

Кой ще е наблюдаващият прокурор и каква тактичност ще одобри по отношение на Бойко Борисов трябав да се реши до часове. Тъй като времето на полицейската мярка до 24 часа " тиктака ".

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР