Какъв ефект ни оказва ненаситното използване на социалните мрежи? Непрекъснатото

...
Какъв ефект ни оказва ненаситното използване на социалните мрежи? Непрекъснатото
Коментари Харесай

Какъв ефект ни оказва прекомерната употреба на социалните мрежи

Какъв резултат ни оказва ненаситното потребление на обществените мрежи? Непрекъснатото разглеждане на фотоси на " съвършени хора ", позиращи в изобретателно подбрани пози и изпипани до съвършенство елементи, оказва отрицателно въздействие върху психологичното здраве на потребителите, изключително на младите дами. Всички ние желаеме хората да ни виждат по-възможно най-идеалния метод в обществените мрежи –  да изглеждаме по този начин, като че ли животът ни е съвършен, макар че това много постоянно това е надалеч от истината.

Не е загадка, че младежите, изключително младите дами, са в рецесия поради обществените мрежи, написа CNN. Доклад от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати, оповестен в средата на февруари и основаващ се на данни от есента на 2021 година, рисува притеснителна картина на психологичното здраве на днешните възпитаници в гимназията. Това е първото изследване на рисковото държание на младежите, което се организира на всеки две години за събиране на информация от началото на пандемията от COVID-19. Тийнейджърите желаят да покажат най-хубавата версия на себе си в обществените мрежи. Проучването открило, че 57% от младите девойки оповестяват, че се усещат непрекъснато тъжни през 2021 г.; процентът за момчетата в тийнейджърска възраст е съвсем на половина по-малък, само че към момента потресаващо висок - 29%. Малко повече от половината респонденти от ЛГБТ общността оповестяват за неприятно психологично здраве, а повече от всеки пети е правил опит за самоубийство през последната година. 

Докладът също по този начин документира, че съвсем една от всеки три тийнейджърки съществено обмисля опит за самоубийство. Има нарастване от предходни изследвания при младежи, подложени на полово принуждение, както и при младежи, подложени на онлайн тормоз. Въпреки че отчетът не свързва тези притеснителни констатации на психологични разстройства съответно с потреблението на интернет или обществени мрежи, други изследвания са разкрили асоциации. 

" Очевидно е, че множеството младежите прекарват огромна част от живота си в цифровия свят на обществените мрежи и това оказва голямо въздействие върху психологичното им здраве ", сподели Кенейша Синклер-Макбрайд, лекуващ психолог в отделението по психиатрия и поведенчески науки в Бостънската детска болница и помощник по логика на психиката в Харвардското здравно учебно заведение. Тя показва, че поради тази привързаност към обществените мрежи, се срещат все по-често положения като меланхолия и тревога при младежите. Психологът го разказва като " зараза от самотност и претоварване ". " При подрастващите обществените мрежи могат даже да трансформират мозъка ", споделят откривателите. " Те стават очевидци на хора, употребяващи толкоз доста филтри, Photoshop и козметични усъвършенствания, че доста младежи, които към момента са подрастващи, не осъзнават, че не би трябвало да се съпоставят с тях. 

Проучванията демонстрират, че прелистването на безкрайно количество деликатно модифицирани изображения и по-късно сравняването им с събитията в действителния ни живот, може да има видим резултат върху настроението и психическото ни здраве. Дори това да се виждате прекомерно постоянно във " филтрирано селфи " може да изкриви усещането ни, може да ни накара да бъдем нещастни, тъй като в действителния живот не изглеждаме по този съвършен метод. Най-общо казано, би трябвало да престанем с този безконечен блян към съвършенство, подбуден от обществените мрежи, с цел да запазим психологичното си здраве. Добре е да осъзнаем, че на нито един човек на света живота му не е идеален, без значение по какъв начин наподобява в обществените мрежи. Трябва да се научим да си взимаме отмора от онлайн пространството и да се любуваме повече на действителния живот - без безусловно да е цялостен с изискани ястия, всевъзможни екзотични дестинации, съвършено изглеждащи хора и подправени усмивки, написа " Марица ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР