Какъв е вкусът на стария руски еквивалент на френската лучена

...
Какъв е вкусът на стария руски еквивалент на френската лучена
Коментари Харесай

Забравеното ястие от руската кухня: лучен взвар

Какъв е усетът на остарелия съветски еквивалент на френската лучена чорба?

Главният готвач на ресторант „Ухват“ Виктор Белей показа с нас рецепта за лучена чорба, основана на сос, който може би е ял още цар Иван Грозни.  Ресторант „Ухват“

Луковият взвар е остарял съветски сос, който се е сервирал на царската софра с лебед, пуйка, гъска, а от време на време и с агнешко. Отварите и напитките, приготвени от билки, горски плодове, корени и други плодове, се наричали взвар. Например бульон от алена боровинка, ябълка, зеле или лук.  Ресторант „Ухват“

Лученият бульон се подготвя от карамелизиран лук с мед и разнообразни подправки. За киселинност се прибавя оцет или сметана, само че този път ще се задоволим с бяло вино. Виктор Белей прибавя към соса и говежди бульон и прави същинска лучена чорба, която не отстъпва по нищо на френската.
Съставки за 6 порции:Говежди бульон – 1 лЛук – 1 кгЧесън – 2 скилидки.Зехтин – 50 млМасло – 50 гМащерка – 10-15 гБяло изсъхнало вино – 250 млПриготвяне:
Нарежете лука на пръчици и го запържете на сдържан огън в маслото и зехтина дружно с чесъна и мащерката до златисто.

Добавете бялото вино, до момента в който се изпари, прибавете говеждия бульон и гответе до цялостна подготвеност, след което подправете със сол и черен пипер.

Поръсете взвара с настъргано сирене, да вземем за пример пармезан, директно преди сервиране.  Ресторант „Ухват“

Поднесете този лучен взвар с филийка пълнозърнест самун (или различен пшеничен самун с твърда структура), като я запържите до хрупкавост. Поръсете с настъргано сирене от горната страна.

създател: МАРИЯ БУНИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР