Какъв е църковният празник на 21 октомври?Иларион Велики е живял

...
Какъв е църковният празник на 21 октомври?Иларион Велики е живял
Коментари Харесай

Празник е! Хората с тези имена да почерпят

Какъв е църковният празник на 21 октомври?

Иларион Велики е живял в Палестина през 3-4 век. Когато бил млад, той отпътувал да учи в Александрия. Младежът научил Словото Божие от Свети Антоний Велики и се върнал вкъщи като християнин, раздал имуществото си на родственици и нуждаещи се, а самият той отишъл да живее в пустинята покрай град Майум.

Там Иларион се отдал на молитва и пост, само че един ден бил атакуван от разбойници. Изненадващо, откакто той им прочете проповед, съумял да ги убеди да се откажат от незаконния си живот. След това разбойниците се покръстили. Благодарение на това светецът станал прочут и хората почнали да го търсят - той ги изцерявал от заболявания и ги избавял от зли духове.

По-късно Иларион отишъл в Египет, с цел да посети гроба на Антоний Велики. Светецът умрял на остров Кипър - той самичък предсказал гибелта си и бил заровен там.

Кой чества имен ден на 21 октомври?

Имен ден през днешния ден съгласно църковния календар честват Иларион, Сергей, Василий, Пелагея, Алексей, Анатолий, Захар, Яков.

Какво не би трябвало да се прави на 21 октомври

На този празник, както и във всеки различен ден, църквата се опълчва на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Според националните поверия на църковния празник 21 октомври не трябва да тръгвате на дълъг път и да споделяте проектите си. Счита се за грях да откажете помощ и е значимо сами да поемете самодейността и да помогнете с каквото можете на нуждаещите се: с храна, движимости, пари.

Какво можете да вършиме на 21 октомври

Знамения за православния празник гласят, че можете да се молите на Свети Иларион Велики за излекуване на душевни и телесни заболявания, както и за помощ при разнообразни житейски условия.

Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа. Жените могат да се занимават с ръкоделие - в старите времена на този ден предците ни обичайно са се занимавали с бродиране или плетене, а по-старото потомство е учило младите.

Гадания за времето, свързани с празника

Знаците на този ден демонстрират какъв брой студено ще бъде:

в случай че листата на брезата към момента не са паднали - снегът ще падне късно;

в случай че облаците се носят ниско - ще има слана;

в случай че в гората има доста гъби - скоро няма да стане по-студено. 

В националния календар 21 октомври е Иларионовден. По това време постоянно е падал първият сняг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР