Какъв е папа Франциск през очите на тези, които отговарят

...
Какъв е папа Франциск през очите на тези, които отговарят
Коментари Харесай

Ресор „Франциск”: Какво е да отразяваш проявите на папата

Какъв е папа Франциск през очите на тези, които дават отговор за новините от Ватикана? Потърсихме отговора от аржентинска журналистка, която мести живота си в Рим, с цел да отразява... първия папа от нейната страна.

Франциск е първи в доста неща. Той е първият папа, приближаващ от южното полукълбо и от Южна Америка, той е първият папа йезуит и първият папа, който избира името Франциск. Предстои ни среща с тези хора, които се грижат за неговия имидж в общественото пространство.
Снимка: bTV
Инес Сан Мартин оглавява кореспондентското бюро КРУКС – американска медия за католически вести. Аржентинката се мести в Рим преди 5 години и от този момент дава отговор напълно за новините от Ватикана.

Тя в никакъв случай няма да не помни 13 март 2013 година – денят, в който е разгласен идващият римски папа – аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголио.

По думите ѝ това е било миг на горделивост за цялата страна. Журналистката ни споделя, че отговорността й е голяма – за това по какъв начин показва папата пред света и до каква степен същинска е историята й, само че е щастлива от това, което прави: „ Мисля, че тези от нас, които отразяваме новините на Църквата, изживяваме и ставаме очевидци на такива моменти, които в действителност пишат историята”.
Снимка: bTV
Като образец дава срещата с съветския патриарх Кирил – първа „ от векове”.

От началото на понтификата си до момента Франциск е летял 28 пъти до разнообразни дестинации. В 20 от тези полети е била и Инес. Двамата си приказват на родния испански. По думите ѝ той поддържа връзка свободно с всеки от делегацията.

Кое обръщение на Франциск я е впечатлило най-вече? „ Имаше една негова среща с хора, които страдат от рядка дегенеративна болест. И той прекара може би 2 часа, прегръщайки всеки един от тях. Те имаха по 5 минути да му кажат болката си. И той отдели време да изслуша всеки един от тях. Тази човечност…беше като увещание, че ние би трябвало да бъдем там един за различен. На края на деня, това е, което си струва”.

Свидетел на сходни подиуми е ставал и Андреа Торниели – информационен шеф във Ватикана, един от най-утвърдените публицисти по религиозната тематика и създател на десетки книги.
Снимка: bTV
„ Спомням си, че плаках, когато видях едно малко 12-годишно момиче във Филипините. То беше на улицата, беше измъчвано. То попита папата: „ Защо хората са толкоз неприятни?” И …интересното беше, че отговорът на тази жестока действителност не беше с думи. Защото…как би могъл да отговориш с думи на злото?! И единственият отговор на папата беше… да я прегърне”, споделя Торниели.
Снимка: bTV
Работата му към църквата е обвързвана с представянето на чистите обстоятелства по дадена тематика преди мненията: „ Например абсурда към половото посегателство…Ние предавахме онлайн всички речи на кардиналите. Преведохме ги на разнообразни езици. Работихме за бистрота. Трябваше да прокараме линията сред клюките и същинските вести. Да, неприятни вести, но…все отново новини”.

Едно от отговорностите на Торниели е да следи от близко и пътуванията на Светия отец. Именно по тази причина той ще пътува дружно с Франциск и до България. По думите му папата обичайно избира дребни страни, които са страдали доста в своята история, а също така се пробва да предизвиква положителните връзки сред хората с разнообразни вероизповедания.
Снимка: bTV
Торниели има взор върху трима папи – правил е многократни изявленията с папа Йоан Павел II и папа БенедиктXVI. Ето за какво в този момент вижда ясно смяната, която Франциск прокарва: „ Папа Франциск трансформира лицето на Църквата. Той ни учи. Той насочва погледа ни към бедните. Учи ни, че войните, бедността, стопанската система, мигрантските вълни…всичко е свързано”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР