Какъв е кувейтско-иранският спор за газовото находище Дора/Араш?

...
Офшорно газово находище във водите на Персийския залив отдавна е
Коментари Харесай

Офшорно газово находище във водите на Персийския залив отдавна е ябълка на раздора между двете страни, претендиращи за собственост върху него.

Разположено на източната морска граница на Кувейт, газовото находище Дора е открито през 1967 г. Иран, който нарича находището Араш, казва, че находището се простира във водите му.

Кувейт и Саудитска Арабия, които споделят морски газови и петролни ресурси в зоната помежду си, подписаха споразумение миналия март за съвместно разработване на находището. Дни по-късно Иран възрази срещу сделката, като я определи като „незаконна“ и заяви, че ще стартира свои собствени планове за разработване на полето.

Миналата седмица Кувейт и Саудитска Арабия отхвърлиха претенциите на Иран за собственост, след като Техеран заплаши да продължи проучванията. Но в четвъртък Кувейт каза, че неговият външен министър е поканен да посети Иран.

Ето историята до момента:

Каква е историята тук?

Спорът за Дора/Араш датира от 60-те години на миналия век, когато Иран и Кувейт получиха офшорна концесия, една на бившата Англо-иранска петролна компания – предшественик на BP – и една на Royal Dutch Shell.

Двете концесии се припокриват в северната част на находището, чиито възстановими запаси се оценяват на около 220 милиарда кубични метра (7 трилиона кубични фута).

Иран премести сондажно оборудване в полето през 2001 г., което накара Кувейт да подаде жалби до международни организации. Иран спря подготовката си за експлоатация, както и Кувейт, който сложи край на плановете си със Саудитска Арабия в района.

Каква е позицията на Кувейт и Саудитска Арабия?

В съвместно изявление в четвъртък кувейтските и саудитските власти заявиха, че „само те имат пълните суверенни права да експлоатират богатството в тази област“.

Те подновиха „предишните си и многократни призиви към Ислямска република Иран за преговори“ за демаркацията на техните морски граници, за да уредят проблема, според изявлението, предадено от официалната Саудитска агенция за пресата (SPA).

Саудитското външно министерство заяви, че потвърждава съвместната си собственост върху природните ресурси в газовото находище Дора с Кувейт и призова Иран да преговаря за източната граница на района по отношение на Саудитска Арабия и Кувейт като една преговаряща страна.

Имало ли е опит за постигане на сделка?

От години Иран и Кувейт водят неуспешни преговори за спорната си морска гранична зона, която е богата на природен газ.

Миналия месец Кувейт покани Иран за нов кръг от преговори, след като Техеран заяви, че е готов да започне сондиране в полето.

Но последните опити за съживяване на преговорите се провалиха. Министърът на петрола на Кувейт Саад ал-Барак наскоро беше цитиран на 27 юли, като каза, че страната му ще започне „сондиране и производство“ в газовото находище Дора, без да чака споразумение за демаркация с Иран.

Това накара министъра на петрола на Иран да се противопостави в неделя, заявявайки, че Техеран може да продължи работа в находището без споразумение.

„Иран ще преследва своите права и интереси по отношение на експлоатацията и проучването“ на полето „ако няма желание за разбирателство и сътрудничество“, каза Джавад Оуджи, цитиран от официалната новинарска агенция Shana.

Оуджи добави, че страната му е информирала Кувейт за желанието си да работи и да инвестира съвместно в полето.

Защо Саудитска Арабия е намесена?

Саудитска Арабия и Кувейт имат обща граница и част от нея включва споделена зона от няколко хиляди квадратни километра, върху която двете щяха да споделят контрола, съгласно Конвенцията от Укаир от 1922 г.

Беше установено, че тази разделена неутрална зона има редица ресурси и беше договорено морските ресурси там да се споделят по равно между двете.

Тъй като Дора/Араш се намира в тази зона, интересите на Саудитска Арабия са свързани с разрешаването на този спор.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР