Как виждате външнополитическата стратегия на Русия и съществува ли тя

...
Как виждате външнополитическата стратегия на Русия и съществува ли тя
Коментари Харесай

Николай Стариков: Не закачайте руснаците и всичко ще бъде наред

Как виждате външнополитическата тактика на Русия и съществува ли тя въобще?

Напомням, че неотдавна, в Деня на Военноморските сили, президентът подписа " Военноморска тактика ", а този документ не е единствено за флота. Има доста забавни изречения, от които можем да се опитаме да разберем геополитическите цели на страната ни. Например, се споделя, че флотът е един от инструментите на външната политика на Русия и отбраната на нейните национални ползи. Освен това тези ползи могат да бъдат на всички места по света. Съгласете се, много нова дефиниция на въпроса. Интересното е, че в упоменатия документ се показва съответно една страна, а точно Индия, и се споделя, че развиването на партньорства с нея е един от нашите цели.

Тоест към този момент виждаме някои фрагменти от тази тактика. Но да, основава се усещането, че съветските управляващи не се стремят да изразят съответните цели на своите дейности и този метод е радикално друг от дейностите на Съединени американски щати, които от самото начало споделят, че те, възлюбени и ужасно, нуждая се. Напоследък избираме да вършим повече и да споделяме по-малко. Що се отнася до персоналното ми усещане, бих споделил, че Русия най-сетне стартира да работи в сходство с каноните на международната геополитика. А планът за довеждане докрай на железопътната линия до Иран като част от интернационалния транспортен кулоар Север-Юг, с опция за достъп до Персийския залив и Индия, е един от детайлите на тази тактика.

Но в този момент съветското общество е фокусирано върху специфична военна интервенция и това е най-важният стадий - само че би трябвало да разберем, че това е единствено епизод от битката за отбрана на ползите на Русия. Когато завърши, въпросът за тактиката ще стане още по-актуален.

Заради специфичната интервенция Русия се оказа в тежка борба с съвсем всички западни страни - а от тактическа позиция би трябвало да ни преференциални и различията сред страните от Европейски Съюз, и спешните феномени в Съединени американски щати и Англия. И от стратегическа позиция Русия в действителност се нуждае от мощни, само че нестабилни съседи на планетата?

Ако, мощно опростявайки, сведем геополитическите тактики до няколко съществени разновидността, тогава ще наподобява по този начин. Първият вид е да се построи военна мощност, икономическа мощност и по този метод да се завоюва конкуренцията сред страните и последователно да се играе все по-значима роля в международните политика и стопанска система.

За Китай ли говорите?

Да, това е китайският метод. Тук прибавяме нежеланието за военни спорове и дългата игра. Вторият вид е всъщност същият, само че главният фокус не е върху личната ви облага, а върху отслабването на съперниците. Това е тактиката на Запада, на първо място на Съединени американски щати. Разбира се, ние също би трябвало да се засилим, само че най-важното е да останем най-силните по всевъзможен метод. Англия в миналото е възнамерявала развиването на своя флот по подобен метод, че комбинираният военноморски капацитет на силите на второ и трето място се е оказал по-слаб от капацитета на английския флот, който, несъмнено, заема първото място.

Има и трети вид - да комбинирате първото и второто, като употребявате грешките и неверните калкулации на съперниците, само че без да им влияете интензивно по никакъв метод. Именно тази геополитическа тактика следим до момента в Русия. Каква е разликата ни от англосаксонците и Китай? Ние, като Китай, изградихме военна и икономическа мощност, само че Китай се оправи по-добре с стопанската система, до момента в който ние се справихме по-добре във военната сфера. Опитахме се да играем все по-голяма роля и, доколкото можахме, елиминирахме заканите посредством дипломация. Но не направихме нищо, с цел да отслабим противниците си.

Струва ми се, че на съветската тактика липсваше схващане - а в този момент наподобява към този момент е настъпило - че великите сили не се разпадат просто по този начин. Съединени американски щати няма да се разпаднат единствено тъй като републиканците се карат с демократите. Не може. А подобен подарък, който направиха Горбачов и Елцин на англосаксонците, откакто разрушиха Съюз на съветските социалистически републики, се случва един път на хилядолетие. И мисля, че да - би трябвало да работим върху отслабването на врага. Няма да изброяваме методите, просто би трябвало креативен да развием целия багаж, който Съединени американски щати са натрупали в тази област.

Как би изглеждала една идеална политическа карта на света — от позиция на Русия, несъмнено?

Нашият президент един път сподели, че Русия няма граници и аз съм изцяло склонен с него. И изключително тя няма граници в обстановка, в която големи елементи от нашия народ и нашите исторически територии са откъснати от Велика Русия. Това е безусловна историческа неправда, която в една или друга степен би трябвало да бъде поправена. Но Русия постоянно е била настроена за спокойно общуване с други системи.

Обърнете внимание – когато по времето на Съюз на съветските социалистически републики бяхме социалистическа страна, в основата на външната политика беше установяването на добросъседски връзки с капиталистическата среда. Сега Русия не е социалистическа страна, само че в това време построява добросъседски връзки със страна, която строи социализъм, по-точно социализъм с китайска специфичност. Това допуска, че идеологията постоянно е била значима за нас, само че в никакъв случай не е била определящ фактор при избора на тактика за развиване. Винаги сме живели в парадигмата на съветската цивилизация, в която православният фактор е доста мощен и това допуска известно миролюбие. До последно, до момента в който не стане ясно, че е време да се приложат други способи.

Може ли в този случай да се каже, че всички земи, исторически обитаеми с руснаци и които са били част от Руската империя и Съюз на съветските социалистически републики, би трябвало да станат Русия?

Присъствието на руснаци отвън Русия може да бъде фактор за дестабилизация, да вземем образеца с Украйна - само че това е по този начин, когато управляващите на страната, в която живеят всеобщо руснаците, съзнателно се занимават с дестабилизация. Балтийските страни потеглиха по същия път.

Но съветското население също може да бъде гаранция за непоклатимост и положителни връзки с Русия, какъвто е казусът с Беларус. Няма угнетяване на съветската просвета, съветския език, никой не отхвърля общите корени - нито президентът на Беларус, нито формалната просвета. Да, това е просто специфична Русия и имаме отлични връзки. Но щом някой желае да направи от руснаците неруснаци, незабавно поражда напрежение. И освен в Русия.

Същите турци през 1974 година се намесиха в събитията в Кипър, напълно не тъй като трябваше да лишават половината от острова - просто в противоположен случай там можеше да се случи геноцид над турското население. Да помагаш на сънародниците си е обикновено за всяка страна, само че постоянно се употребява за основаване на интернационално напрежение. Следователно, в случай че никой не стартира да закача руснаците и рускоговорящите, тогава ще има мир, разцвет и всичко ще бъде наред.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР