Как училища, преподаватели и ученици се справиха с шоковата дигитализация

...
Как училища, преподаватели и ученици се справиха с шоковата дигитализация
Коментари Харесай

Директорът на 122 ОУ: Децата бяха най-големите герои в условията на пандемия

Как учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година -  разговаря с шефа на 122 Основно новаторско учебно заведение с роботика и приложно програмиране в столичния квартал " Лозенец " Ивета Германова.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

Ивета Германова е била 14 години шеф на 136 Основно учебно заведение в София, 3 години в Софийския университет във Факултета по Педагогика - контрольор катедри и следдипломна подготовка, близо шест години в Регионалното ръководство на образованието София-град като старши специалист по начално обучение, по-късно и старши специалист по организация на междинното обучение. Преди две години поема ръководството на 122 ОУ с целия си професионален опит и голямо предпочитание да даде всичко от себе си, с цел да направи най-хубавото за бъдещото развиване на децата.

" Преминавайки през другите равнища на професионално развиване разбрах, че в учебно заведение е моето място, само че всяка от моите работи ми е дала опит и познания, с които да се усещам потребна на настоящето си място, споделя Германова. Статутът на новаторско учебно заведение получихме преди една година, само че от първия миг, в който съм шеф на учебното заведение, работя интензивно за възобновяване на материалната база и подготовката, за основаване на новаторското учебно заведение. За да се случи това, е извънредно значимо екипът от учители да е на равнище, а по дух да е иноваторски. Създаването на този екип е това, с което в действителност се гордея. Стъпвайки на положителната основа, която заварих, съумях да намеря точните хора, които да оказват помощ фантазиите да се случат. Уверено мога да кажа, че това са фантазии на възпитаници, родители и учители.

- Г-жо Германова, COVID-19 обаче промени напълно нашия живот и наложи нови правила в образователния развой. Как се отрази това при вас?

- Усещането, че света стопира, бе доста малко. Осъзнаването на отговорността да не провалим годината на нашите възпитаници ни оказа помощ доста бързо да се активизираме. Но и до момента тишината на учебния двор и класни стаи ме натъжава. Всичко е подредено, чисто и дезинфекцирано, само че го няма а живота.

Класните стаи са още с мартенската декорация. Сякаш чакат някой да смъкна мартениците и животът да продължи. И това ще създадат нашите учители, които стартират да приготвят класните стаи за новата образователна година.  Виждам по какъв начин децата, които по график идват да предадат учебниците си и да си вземат останалите в шкафчетата движимости, копнеят да се върнат, да допрян учителите си и приятелите си.

-  Как се справихте с шоковата цифровизация в учебно заведение?

- Благодарение на подготовката, която имахме за новаторското учебно заведение и на екипа от информатици, успяхме да се включим от първия ден в платформата Тиймс. Когато преди една година се запознахме с платформата по време на квалификационен курс, множеството от сътрудниците го одобриха като една опция за бъдещето, само че едно далечно и необозримо бъдеще. И внезапно това се трансформира в действителност. Станислав Иванов, Атанас Терзиев и Валерия Апостолова - най-младите членове на екипа ни, дружно със заместник-директора Ирена Филипова направиха всичко допустимо цифровото образование да започва. Направиха обучителни клипчета, подкрепяха и търпеливо помагаха нещата да се случат.

Родителите в тази обстановка бяха един доста значим сътрудник. Ние имаме големия шанс родителите ни да осъзнават полезността обучение и да обезпечават благоприятни условия на децата си да се образоват в новите условия. Училището предложи техническа помощ под формата на техника както на учителите, по този начин и на учениците си.

- Наложеното изключително отдалеченото образование намали ли резултатите на децата на Националното външно оценяване?

- Нашите възпитаници обичайно се оправят добре и в този момент отдалеченото образование също даде доста добър резултат.  От Националното външно оценяване, мога с наслада да споделя, че резултатите на нашите възпитаници и по български и по математика са по-високи от предходната година.

- Какви бяха компликациите в онлайн образованието за преподавателите, децата и родителите и по какъв начин се оправиха с тях?

- Учителите минаха в един по-различен режим на работа, в който нямаше граници на работния ден. Ръководният екип в действителност беше 24 часа разполагаем на всички учители, деца и родители. На разположение, с цел да премахнем всички компликации, които можеха да попречат на това някое дете или преподавател да не е на линия на идващия ден.

Намирането на най-хубавото времево разполагане на часовете, тъй че платформата да е оптимално натоварена, усилването на проекто-базираното образование, раздвижващите часове по физическо и креативните по музика и изобразително изкуство, направиха образованието по забавно и ангажиращо вниманието на децата. Грижата за децата със специфични просветителни потребности и намирането на нови пътища към тяхното развиване беше също наша съществена задача.

И въпреки всичко и все пак отбелязахме 24 май. Празнувахме онлайн рождени дни, правихме състезания и изложения и се опитахме да живеем колкото е допустимо по близо да нормалността.

-  Днешната обстановка чертае нови действителности в образованието, свързани с дигитализацията. Каква е Вашата тактика за новата образователна година?

- Много ми се желае през есента учебните дворове да са цялостни с живот. Но неизбежно мислим за разновидности по какъв начин най-безопасно да продължим да живеем и работим с ковид. Навиците за по-безопасно другарство, които изградихме през последните месеци, би трябвало да бъдат затвърдени.

Случаите, в които констатирахме повишение на резултатите на учениците, ще намерим метод да внедрим в ежедневната си работа. Добрата и бърза цифрова противоположна връзка с родителите, онлайн родителските срещи, включително и онлайн представянето на учебното заведение пред родителите на бъдещите първокласници, могат да се трансфорат в обичайни положителни практики.

Мисля, че ни следва един интервал на осмисляне на плюсовете на отдалеченото образование, шерване на положителни практики с сътрудници и отсяване на потребното за учебните заведения. Всичко това, несъмнено, е съответно на характерната среда, в която се развиват обособените учебни заведения.

- Как образователното наличие може да се трансформира в уместно за цифровата среда и да работи добре в новите действителности?

- Считам, че, с цел да използваме оптималните благоприятни условия на цифровата среда, би трябвало да стартираме с преосмисляне на образователните стратегии. В този ред на мисли въвеждането на нов образователен предмет, с който да се увеличи дигиталната  подготвеност и на дребните възпитаници - концепция, споделена от МОН, е едно положително решение.

За да не слагаме коня пред каруцата, би трябвало първо да се погрижим за квалификацията на учителите. Отчитаме отдалеченото образование като сполучливо, само че е реалност, че не е с идентична успеваемост и освен поради другия обществен статус на учениците, а и поради другата подготовка на учителите.

Мисля, че набраната инерция не трябва да се губи, а би трябвало да бъде употребена, с цел да продължи с бързи темпове квалификацията на учителите.

Осигуряването на безвъзмезден за учебните заведения и учениците онлайн запас неизбежно е от голямо значение.

- Обща цифрова платформа и достъп на всички до образователния развой - по кое време и по какъв начин е допустимо това?

- Споделяйки с сътрудниците шефове на учебни заведения и опирайки се на личния опит, съм твърдо уверена, че положителни резултати се реализират тогава, когато учебното заведение работи с една платформа. Това дава опция деца, учители и родители бързо да се ориентират и да употребяват повече и разнородни благоприятни условия, които те дават. Това дава опция и за по-добър надзор както от страна на управлението, по този начин и на родители и учители. Времето за работа се усъвършенства.

Нека не се заблуждаваме, че изпращането на известия със задания по Вайбър или имейл е цифрово образование. В тази обстановка е още по-видно какъв брой е значима връзката учител-родител. Не може да се случи цифрово образование без цялостната ангажираност на всички заинтригувани страни.

Съществуват голям брой платформи за електронно образование, част от които имат общи спецификации. Все още не съществува такава платформа, която да издържи цялото натоварване и да обезпечи потребностите на образованието ни. С помощта на подобаващ програмен продукт всяко образователно наличие може да се цифровизира.

Това, несъмнено, ще бъде допустимо, когато се видят всички пропуски на обособените платформи. И даже и тогава да се сътвори обща платформа, тя също ще предстои на актуализация в даден миг, заради динамичното развиване на цифровите компетентности в учениците.

- Другата страна на медала е прегряването на децата в цифровия свят и общественият резултат от отдалеченото образование. Как може това бъде избегнато?

- Прегряването и на деца, и на учители е реалност. Липсата на обществени контакти е огромен проблем. Училището е мястото, в което се зараждат другарствата за цялостен живот. Трупат се най-милите мемоари, които носиш в сърцето си. Възпитават се характери, построяват се хора. Мисля, че би трябвало да работим за това при всички условия, само че и още повече в изискванията на цифровото образование.

Мисля, че баланс е думата, към която би трябвало да търсим решение на този проблем. Точно заради тази причина образователните часове на учениците бяха понижени и съобразени със здравните правила за работа пред компютър. Всеки би споделил, че работата пред компютър оказва съществено въздействие върху обществения живот на децата. Да по този начин е, само че това би трябвало да бъде следено.

Ако обстановката го постанова, могат да се внедрят часове за социализация, където учениците би трябвало да се разграничени с компютъра и да поддържат връзка с близките, фамилията и други посредством директна връзка. Спокойно могат да се провеждат срещи навън, които да основат обстановка не на отдалечено образование, а на хибридно образование.

- Дигитализацията в образованието е необратима, даже и без пандемията. Как виждате дигитализацията в образованието в бъдеще, тъй че двете форми на образование - обичайното в клас и онлайн, да бъдат оптимално ефикасни за децата в образователния развой?

- Отново ще кажа, че откровено се надявам това да е последното наложително отдалечено образование. Иска ми се случилото се да е за положително. Да се опрем на опита, който получихме, и да изпреварим времето, с цел да планираме салдото, за който приказвам - баланс сред обичайното и цифровото образованието. Тук би трябвало да се вземе под внимание натоварването на учениците в другите възрастови групи. Да извлечем най-хубавото в името на децата - най-големите герои в изискванията на пандемия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР