Как точно ще бъдат отпуснати по 60 лв. допълнително за

...
Как точно ще бъдат отпуснати по 60 лв. допълнително за
Коментари Харесай

На комисия: Хем пари, хем по закон - как ще има по 60 лв. за пенсионерите и енергийни помощи

Как тъкмо ще бъдат отпуснати по 60 лева в допълнение за всеки пенсионер и по какъв начин ще бъдат обезпечени помощите поради високата борсова цена на тока, без да бъде нарушен законът? На първото съвещание на бюджетната комисия в Народното събрание беше даден отговор.

Отговорът е следният – посредством трансфер на средства от бюджетния остатък през 2021 година в така наречен сметки за непознати средства. Тези сметки са финансово-правна форма за приемане, запазване, разпределение и разходване на непознати пари от бюджетнит организации. Сметките за непознати средства не се включват в държавния бюджет, в общинските бюджети и в останалите бюджети, включени в консолидираната фискална стратегия. Сметките за непознати средства се ползват, доколкото интервенции с непознати средства не се правят посредством съответните бюджети и сметки за средствата от Европейския съюз.
12 милиарда лв. доближиха разноските за пенсии месец преди края на годината
Разходите за пенсии доближиха 12.1 милиарда лв. към края на месец ноември тази година. Това е нарастване от 2.04 милиарда лв. по отношение на същия...
Прочети повече
Беше изтъкнато и, че поради изключителната обстановка, наложена от пандемията, финансови ограничавания като да вземем за пример Маастрихтските критерии не важат.

Колко е размерът на остатъка? Към днешна дата е 1,2 милиарда лв., по думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. По думите му, към 750 млн. лева ще трябват за застраховане на добавката за пенсиите. Остатъкът ще отиде за енергийни помощи. Какви ще са помощите от страната, НАУЧЕТЕ ТУК!

Именно за енергийните помощи избухна спор сред ръководещите и ГЕРБ. Според ГЕРБ, разновидността, показан от Асен Василев, планува единствено 250 млн. лева помощ за бизнеса за декември, 2021 година. Това щяло да е незадоволително. Бившият енергиен министър Делян Добрев настоя, че трябвало да се планува различен запас. Според Асен Василев обаче, схемата, която ГЕРБ предлага (компенсация от 75% от разликата сред междинната месечна среда на борсата и базова цена, като държавното управление предлага да е 185.59 лева на мегаватчас), не може да бъде нотифицирана от Европейска комисия от в този момент до края на годината – по тази причина предлагаме сред януари и март да влязат тези пари, с цел да има време за утвърждение от Брюксел, а за декември, 2021 година да се дава по остарялата скица за помощ (110 лева помощ за мегаватчас).

В последна сметка беше решено, че 450 млн. лв. енергийни помощи ще има за първото тримесечие на 2022 година.
Служебният финансов министър бързо не помни поръчката за бюджет 2022
Проектобюджетът за 2022 година е квалифициран съгласно условията на закона и в хипотезата, в случай че по една или друга причина държавно управление не...
Прочети повече
Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР