Как ще се осъществява тестването на хората, които не са

...
Как ще се осъществява тестването на хората, които не са
Коментари Харесай

Д-р Недялко Калъчев: Безплатните бързи тестове ще струват около 10 лв. в лаборатория |

Как ще се реализира тестването на хората, които не са имунизирани или преболедували, в случай че желаят да посетят място, достъпно със зелен документ? Какво ще заплащат тестваните с безвъзмезден антигенен тест за операцията? На брифинг в здравното министерство доктор Стойчо Кацаров изясни, че следва сключване на контракт с лабораториите за закрепена цена за тестване против приемане на безвъзмездни антигенни проби. OFFNews се свърза с доктор Недялко Калъчев, притежател на верига лаборатории, и го попита как може да се реализира това " на терен " и какъв брой ще коства. 

- Д-р Калъчев, споменахте по-рано цена за осъществяване на тестването към 10 лева можем ли да приемем, че това към този момент е публично?

- Не, но с сътрудниците си говорихме, че ще търсим нещо такова, когато дойдат тези прословути безвъзмездни антигенни проби, които би трябвало да раздава РЗИ, тъй като те в провинцията са пристигнали, само че в София към този момент нямаме позвъняване от РЗИ за такива. Все отново никой не може да си разреши да работи на нулеви цени при все по-нарастващите разноски за труд, токът също към този момент е сериозен разход. 

- Струва ли Ви се работещ вид да тръгнат лаборанти по заведенията и да тестват с антигенни проби клиенти, които желаят да ги посетят?

- Най-работещ вид е да тръгнат медицинските лица, които в този момент вършат проби, да образоват хората по какъв начин се вършат тези проби. Защото истината е, че това са полеви проби . Те са за изработка на проучвания за подкрепяне на обществени служби, полиция, гранични управляващи и др. Епидемията ги вкара в обращение и в здравната активност, което не е доста правилно, само че по този начин или другояче събитията сега не са нормални. Тези проби се направени по този начин, че да могат да бъдат употребени от хора без характерно съоръжение и обучение.

Въпросът е по-скоро информативен, тъй като достъпът до Националната здравно-информационна система (НЗИС) е малко комплициран. Има огромно натоварване, обикновено е да се случват сривове. Та достъпът до НЗИС е през лицензирана лаборатория. Лицензираната лаборатория има оторизация, връзка – сървърна идентификация плюс съответните електронни подписи, която обезпечава достъп за запис на данни върху НЗИС.

Следователно, би трябвало по някакъв метод хората, направили теста пред заведението, да го качат в НЗИС. Ние към този момент имаме вид и следобед предстои да го пуснем. Това е мобилно приложение, с което аз, отивайки при работодателя, споделям: " Ето Ви едно приложение. Дайте пет индивида, които да ги идентифицираме и тия пет индивида във Вашата организация ще правят проби на хората, които не са имунизирани. По този метод ние като лаборатория все едно преоторизираме (упълномощаваме) посочените от него пет индивида . Аз знам кои са те, а НЗИС знае, че аз съм подал тия резултати.

- Значи Вие на тези петима души им давате Вашата " пътека " до системата?

- Не тъкмо " пътека ". Това е още едно звено за идентификация, с което тези петима стават идентифицируеми. Защото в лабораторните и в болничните системи има две равнища на идентификация – болничното заведение или лабораторията, като юридическо лице, и нейният сървър, под нея имате лекарите с техните електронни подписи и под тях има още други хора, които са с потребителско име. Например един доктор работи с един електронен автограф, четирите сестри и двете регистраторки, всички тези шест души, работят през неговата оторизация. Това са три равнища. Тук се получава 4-то равнище – външни за лечебното заведение хора, нямат същински достъп до осведомителната система, нагледно казано " до вашия хемоглобин ", само че могат да рапортуват този тест.

- С варианта, който оферирате, няма ли да се усили броят на хората, които имат достъп до персоналните ни данни?

- Не, само че персоналните Ви данни сега на правене на теста, естествено, че ще ги имат, тъй като би трябвало да ги вкарат – ЕГН, три имена и резултат от теста. Но става дума единствено за тях. Защото, примерно, лаборантката Стефка, имайки достъп до избран кръг проучвания, има достъп до всичките типове Ваши проучвания, за които има права. Ако работи в бранш " Вирусология ", ще има достъп до всички вирусни проучвания.

- Значи оферирате това мобилно приложение да работи по този начин – обучавате техни хора, без да се постанова Ваш представител да прави тестването?

- Техни хора правят този полеви тест. Проблемът тук е, че се постанова издаването на документ, който пък постанова създаването на някаква система.

- Проблемът е, че би трябвало да си получим QR кода, с цел да влезем в заведението или във фитнеса примерно.

- Идеята е, че резултатът от теста отива в сървъра на съответната лаборатория, от лабораторията отива в сървъра на НЗИС, от НЗИС се връща документът, който се препраща на телефона на тествания.

- Кой ще носи отговорност за качеството на извършеното тестване, лабораторията или подготвеният от нея чиновник на заведение или фитнес?

- Отговорността е на този, който взема теста. Тя постоянно е персонална. Юридическите лица не носят отговорност.

- Тази процедура какъв брой време лишава?

- Информационният продан е бърз, стига да работи сървърът. Ние сме настроили сесиите в границите на около пет минути. Примерно нашата система има една програмка, която обхожда базата данни и като види резултат, го праща. Прави го на всеки пет минути, т. е. на всеки пет минути отива до сървъра на НЗИС да рапортува и сървърът дава отговор в границите на секунди. И това нещо се връща назад. Така че времето, за което излиза пробата, е определящото, а не осведомителният продан. Стига да не е забил сървърът, както вече се случи.

- Този вид изисква желязна осведомителна система, коства ми се.

- Да, само че няма различен метод. В последна сметка решението, което се взе преди месеци, да се работи през " Информационно обслужване " и да не се позволяват частни субекти, за мен е неверно, рисково, нелогично, само че такова е било тогавашното мнение на държавното управление. Защото, в случай че ме питате като индивид, бих предпочел това да е нечий търговски интерес, а не политически. „ Информационно обслужване “ е политическа функционалност на ръководещата сега (независимо коя) партия. То не е компания в естествения си вид.

Когато става дума за медицина, те нямат концепция идея какво вършат. Терминологията им е неразбираема, процесите, нормативната база също, тъй че тази им функционалност беше малко изкуствено направена.

- Дайте да отиграем една сходна обстановка. Един неимунизиран отива на заведение и разчита да бъде тестван и пуснат да чества. Това допустимо ли е да стане в действително време?

- Би трябвало да е допустимо. В момента, до момента в който си приказваме, съм пред един мол и мога да Ви кажа, че е епично. Но това е заради обстоятелството, че към момента са доста малко местата, където се тества точно заради обстоятелството, че би трябвало да го вършат медицински лица. Но в случай че се задействат нещата, както към този момент Ви споделих, и които са доста значими съгласно мен, това ще стихне. Защото в случай че да вземем за пример на „ Манджа стрийт “ (известна в миналото като " Витошка " ) има 20 места, на които можеш да бъдеш тестван, няма да има опашка. Докато решиш дали ще седнеш в това заведение и документът ти ще е подготвен. Масовизацията на процеса ще го направи на ниска цена, наличен и доста по-смислен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР