Как ще се обръщат в евро заплатите и пенсиите? Какво

...
Как ще се обръщат в евро заплатите и пенсиите? Какво
Коментари Харесай

Как ще се обръщат в евро заплатите и пенсиите? Какво става с цените на стоките – ще плащаме ли повече?

Как ще се обръщат в евро заплатите и пенсиите? Какво става с цените на стоките – ще плащаме ли повече? От датата на въвеждане на еврото заплатите, пенсиите, компенсациите, както и паричните и обществените помощи ще се изплащат в евро и ще се обръщат в евро. Стойността им в левове ще се разделя на цялостния формален валутен курс, изразен с шест числа с всичките пет знака след десетичната запетая.

Как ще се обръщат в евро заплатите и пенсиите?

При закръглянето, в случай че третият знак след десетичната запетая е по-голям от нула, вторият знак се усилва с една единица. Това е записано в Закона за въвеждане на еврото, препоръчан за публично разискване. Това ще става по неотменимо закрепеният валутен курс на лв. към еврото, избран в Регламент на Съвета признат в сходство с член 140, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз, написа още в него.

Превалутирането на цените и другите стойности от левове в евро не може да води до слагане на потребителите във финансово по-неблагоприятно състояние, в сравнение с биха били, в случай че еврото не е въведено като парична единица на Република България. Това написа още в законопроекта, представен от Pariteni.bg.

Цените на стоките

Ще има интервал, в който цените ще се изписват и в лв., и в евро. Той стартира един месец след датата на влизане в действие на Решението за приемането на еврото и завършва 12 месеца след датата на въвеждане на еврото у нас.

При двойното обозначаване цените се слагат в непосредствена непосредственост. Изписват се ясно, четливо, недвусмислено и елементарно разбираемо, с идентичен размер на шрифта, по метод, който не вкарва потребителите в подвеждане.

При въвеждането на еврото търговците не могат да усилват цените на предлаганите от тях артикули и услуги, когато това не е обосновано от справедливи стопански фактори.

В този интервал крайната сума, която се заплаща от потребителя, се афишира в издавания фискален/системен бон или в различен документ, регистриращ заплащането, в евро и в левове. От датата на въвеждане на еврото в Република България всяко лице, което приема заплащания, за които е задължено да издаде фискален/системен бон, е длъжно да ги записва и регистрира в евро и евроцентове.

Един месец преди въвеждане на еврото и една година по-късно банките ще отбелязват двойно в евро и в левове информацията за:

1. Началното и крайното салдо по платежни сметки в извлеченията, предоставяни на книжен или различен дългогодишен притежател, по всички открити до датата на въвеждане на еврото левови сметки;

2. Стойността на платежната интервенция и размера на дължимите такси и комисиони

3. Стойността на платежната интервенция и остатъчната наличност по сметка при платежни интервенции по изтегляне на пари в брой от банкомат

4. Остатъкa по заеми и за размера на дължимите вноски по заеми в левове, предоставяна в офис на кредитна или финансова институция или при интернет или мобилно банкиране, при поискване от клиента.

5. Извършените заплащания по главница, рента и други, свързани с заеми, отпуснати в левове, при поискване от клиента;

6. Начислените лихви по депозитни сметки в левове, открити до датата на въвеждане на еврото.

Пенсиите

Пенсионноосигурителните сдружения ще дават в двете валути наличните средства в самостоятелните осигурителни партиди на жителите, във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване, както и в аналитичните сметки на лицата, получаващи заплащания от фондовете за разсрочени заплащания, към края на календарната година преди датата на въвеждане на еврото.

Теглене на пари от банкоматите

До датата на въвеждането на еврото кредитните институции провеждат зареждането на машините за самообслужване, в това число банкоматите, с евробанкноти. При изтегляне на пари в брой посредством машини за самообслужване, в това число банкоматите, се популяризират единствено евробанкноти.

Ще плащаме ли повече след приемане на еврото?

Един месец от датата на въвеждане на еврото левът продължава да бъде законно платежно средство. Но в случай че платим в лв., то търговецът ще е задължен да ни върне ресто в евро. Връщане на левове се позволява единствено в случай че търговецът няма задоволително евро монети. В интервала на двойно обращение при претенция на стока или услуга търговецът връща платената сума в евро.

През първите 6 месеца от датата на въвеждане на еврото банките ще обменят гратис, в безкрайно количество банкноти и монети от левове в евро по формалния валутен курс. За суми над 30 000 лева това ще става след предварителна поръчка от 3 работни дни.

„ Български пощи “ също ще обменят през този интервал гратис левове в евро по формалния валутен курс в размер до 1000 лева дневно за едно лице. За суми в размер от 1 000 лева до 10 000 лева дневно ще би трябвало предварителна поръчка от 3 до 5 работни. В пощите няма да се обменят суми по-големи от 10 000 лева дневно на едно лице. Тази услуга пощите ще дават единствено в обитаеми места, където няма офиси или клонове на банки. След приключването на 6-месечния период пощите и банките могат да вкарат такса за обмяна на валутата. А след приключване на 12 месеца могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

Източник – Pariteni.bg

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР