Как ще плащаме най-малко за топлина и светлина през зимата

...
Как ще плащаме най-малко за топлина и светлина през зимата
Коментари Харесай

На ток, парно или газ: Кое е най-изгодно?

Как ще плащаме минимум за топлота и светлина през зимата - в случай че сме на ток, в случай че сме на парно или в случай че сме на газ? Заради предстоящите високи сметки за сила през идните месеци специалисти регистрират, че близо 15% от потребителите, които досега са се топлили на газ, парно, пелети или дърва, към този момент са минали на електрическа енергия.
„ Има всеобщо търсене на климатична техника. Климатикът е най-лесен и наличен като инвестиция. Може да бъде инсталиран във всяко едно жилище, до момента в който термопомпите би трябвало да имат спомагателна апаратура “, изясни за БТВ Теодор Петков от Българска асоциация „ Отопление, вентилация, климатизация “.
На фона на нарасналото търсене обаче по данни на най-голямата компания за топлинно счетоводство у нас, даже и с предстоящите по-високи цени този сезон, отоплението на ТЕЦ остава по-изгодно. Така да вземем за пример прогнозната разлика за отопление и топла вода за един апартамент от 90 кв. м няма да надвишава 10% от предходния топлинен сезон за 2021.
„ Със сигурност при започване на преходния сезон или малко откакто завърши, климатикът е положително решение за нетоплофицираното време. През останалото време, в случай че постройката е добре топлофицирана, работи правилно, то нормално няма потребност от спомагателен източник на топлота “, сподели Милена Стоянова, която е шеф на компания за топлинно счетоводство.
А по какъв начин да спестим и от разноските за парно и топла вода, специалистите поучават.
„ Много е значимо преди началото на отоплителния сезон да бъдат отворени термостатните винтили, преди да се пусне отоплението. Два-три дни по-късно може да я поставите на онази степен, в която вие всекидневно живеете, нормално е трета до четвърта степен. Един от доста значимите препоръки - вярното проветряване. Другият доста значим съвет е, затваряйте вратите. В спалнята - това е помещението, в което умерено е целесъобразно да поддържаме по-ниска температура сред 16 и 18 градуса - степен две или сред две и три. Важно е да не закриваме със завесите. По-добре поставете стола начело, или сушилката начело, само че не облеклата върху самия нагревател, просто ще платите по-висока сметка по този начин. В парцелите, в които има централно топлоснабдяване, доста значим миг е и топлата вода. Така че деликатно би трябвало да се употребява и тази услуга. За да я употребяваме вярно, ние несъмнено не би трябвало да имаме течащи кранчета. Това сигурно би нараснало сметката за вода и би трябвало да внимаваме водомерът за топла вода да бъде изправен. Нашият съвет е да бъде отдалечен и това е наклонността, по този начин или другояче до края на 2026 година всички водомери в страната следва да бъдат с отдалечено мерене. Но в последна сметка изгодата за клиента при по-честото мерене е, че ще получи информация още в границите на идващия месец и в случай че има някакъв проблем с разхода ще може да реагира по–бързо “, сподели Милена Стоянова, информира  " Би ти ви ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР