Как ще живеем с Бюджет 2019? Какви са сметките на

...
Как ще живеем с Бюджет 2019? Какви са сметките на
Коментари Харесай

БЮДЖЕТ 2019: Как ще се отрази на джоба ни сметката на властта?

Как ще живеем с Бюджет 2019? Какви са сметките на властта и по какъв начин ще ни се отразят на всеки един от нас? Бюджетът се гледа по време на съществено обществено напрежение. Протестите на майките на деца с увреждания против вицепремиера Валери Симеонов не стихват макар извинението му.

„ Разбира се, че никой не желае предварителни избори, само че не може да се разрешава такова държание и реплики. Валери Симеонов трябваше да се извини от самото начало”, на мнение е Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа”.

„ Обикновено по-големи промени се вършат, когато има хора, които да ги желаят и да оказват напън. Промяната няма да се случи на самите жълти павета, а със съответните промени в законодателството”, разяснява икономистът Лъчезар Богданов.

„ 150 милиона лв. са дадени в допълнение за политики за хората с увреждания. Голяма част от тази сума са за финансовото подкрепяне, което заменя интеграционните добавки. Има едни към 18 милиона лв., които остават за персоналната помощ. Това е извънредно незадоволително. Затова ще се вземе от в този момент съществуващи стратегии, с цел да може да се финансира персоналната помощ, такава каквато е възнамерява новия проектозакон”, изясни Ваня Григорова.

По думите й ръководещите се хвалят с още две неща, едното от които е 40 милиона лв. повече за нарастване на енергийните помощи. Тя изясни, че има и едни 7 милиона, които са за „ обществен пиар”.

„ Това е спомагателната обществена помощ за деца без един или двама родители. Това е една безпределно несправедлива мярка, тъй като алтернативата на това беше детските надбавки да се заплащат на всички деца”, добави тя.

Според Добрин Иванов това, което в този бюджет е положително, е повишението на приходите и това, че Брутният вътрешен продукт е плануван реалистично. Изрази обаче противоречие с плануваното покачване на минималната работна заплата и оптималния застрахователен приход. От Асоциацията на индустриалния капитал не са съгласни и с повишението на заплатите в държавната администрация, както и в бранш „ Сигурност”.

„ Смятаме, че заплатите в бюджетния бранш могат да бъдат увеличени с доста повече от 10%, в случай че бъдат осъществени съответните съкращения и понижения на броя и числеността в държавната администрация”, разяснява Иванов.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР