Как ще гласуваме на 2 април и как ще изглеждат

...
Как ще гласуваме на 2 април и как ще изглеждат
Коментари Харесай

Как ще гласуваме на 2 април?

Как ще гласуваме на 2 април и по какъв начин ще наподобяват бюлетините за парламентарния избор? Особеностите обясни в студиото на „ Здравей, България ” представителят на ЦИК Росица Матева. Тя напомни, че бюлетината, която се принтира от машините за вота, не трябва да се дърпа, а би трябвало да се вземе едвам след звуковия сигнал.

Матева посочи, че имената на претендентите, които стоят зад номерата с преференции, ще бъдат отпечатани пред секционните комисии и в параваните за гласоподаване с хартия. За машинното гласоподаване имената ще са генерирани автоматизирано от софтуера.

Говорителят на ЦИК акцентира, че хартиената бюлетина би трябвало да бъде откъсната от кочана директно преди гласуването, а не авансово. Ако това не се случи, можем да желаяме нова бюлетина. Тази, с която ще гласоподават сънародниците ни в чужбина, е по-тясна, тъй като на нея отсъства опцията за преференции, изясни още Росица Матева. На бюлетината, генерирана от машина, се поставя един щемпел от член на СИК, а върху хартиената – два. Говорителят на ЦИК увери, че са взети доста ограничения, с цел да се подсигурява сигурността и тайната на вота.

Матева изясни и особеностите за видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Тя съобщи, че смарт телефоните сами ще концентрират фрагмента. След края на изборния ден ръководителят на секционната комисия би трябвало да сканира с планувания за видеонаблюдение смарт телефон специфичен QR код. Устройството за видеонаблюдение би трябвало да бъде сложено на стойка върху масата, тъй че да се виждат всички дейности на комисията. Първо ще се броят хартиените бюлетини, а по-късно и тези от машините. 
ТЕМА преди 15 часа 3089 преди 18 часа 1118 преди 19 часа 1170
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР