Как се урежда решение на съда за пускане от затвора

...
Как се урежда решение на съда за пускане от затвора
Коментари Харесай

ВИДЕО+АУДИО Вижте как изнудват Ивайла Бакалова, за да пуснат мъжа й от спецсъда

Как се урежда решение на съда за стартиране от пандиза в домакински арест? Кои са “професионалистите ” с въздействие върху съдии от Специализирания съд? Колко коства това и за какъв брой време се доставя “услугата ”? 

Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява през днешния ден първия епизод от новото си следствие “СПИСЪК ЗА БЪРЗ КОНТРОЛ: Историята на Веселин Денков и профилираното правораздаване ”, което включва разкази на очевидци и записи на секрети диалози с лица с контакти в правосъдната система. 

Веселин Денков е притежател на знакови софийски заведения за хранене, арестуван през септември 2020 година с обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за лихварство. Записите на серия от диалози сред Ивайла Бакалова , която живее в общуване с Веселин Денков , и не изключително известни до този миг лица, разкриват кои са “помагачите ” с въздействие в правосъдната система.  

Няколко цитата от действителни диалози, извършени през април 2021 година, дават визия за това по какъв начин тъкмо се приказва за корупция и споразумяване на решения в съда:

- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и детайлности няма да ти кажем.....
- А вие си говорите персонално с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се. 
- Така, кой с кого приказва това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.

....

- Значи, в подмяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се желае, това е задачата.  
- Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че...
- Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- 100 хиляди – какво - лв.?
- Евро.



Единият от записаните е юрист Емил Писков, някогашен чиновник на Главна дирекция за битка с проведената престъпност и на Държавната организация за национална сигурност. Той живее в заявено общуване със арбитър Маргарита Немска от Административен съд - София град, която е някогашен заместник-градски прокурор на София. 

Негов “колега ” е Мартин Божанов, представящ се като съветник и прочут като “Нотариуса ”. Публикации го свързват със съмнителни имотни покупко-продажби, а една от тях незабавно се набива на очи. Става дума за откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд против Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната отмора, дружно с истински документи по него. За кражбата е водено досъдебно произвеждане против човек на име “Мартин Божанов ” и негов родственик с име “Бойко Божанов ”, само че за изхода на делото няма данни. 

“Аз съм неосъждан и без висящи производства. Дотук. ” - това е единственият коментар на Божанов, потърсен за изявление. 

„ В изнесените във кино лентата записи има материал за съществено следствие на корупционни въздействия и практики в правосъдната система, “ разяснява Андрей Янкулов, някогашен прокурор и старши юридически специалист към АКФ. 

Автор на кино лентата е проверяващият публицист Николай Стайков. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР