Как се събират законно "подаръци" в Държавната автомобилна инспекция (ДАИ)?

...
Как се събират законно "подаръци" в Държавната автомобилна инспекция (ДАИ)?
Коментари Харесай

Как се взимат подкупите в ДАИ


Как се събират законно "подаръци " в Държавната автомобилна ревизия (ДАИ)? Схемата разкрива някогашният началник на ДАИ в Бургас Атанас Желязков.

"Тя работи от години, а чиновниците са елементарни пионки. Това е истината. И тъкмо тя дава отговор на въпроса за какво напорът да работиш в ДАИ е огромен и в никакъв случай няма да секне. Въпросът е, че би трябвало да имаш връзки, с цел да влезеш и да работиш почтено и честно за чиста заплата сред 500 и 650 лв.. Явно това е страховит тласък!? Човек напряко се вижда в пари, когато стане чиновник на ДАИ ", споделя Желязков пред Дир.бг.

Окозва се обаче, че човек в действителност се вижда в пари. Това стана ясно след акцията и арестите на чиновниците на ДАИ в Благоевград.

Специализираният съд дефинира най-тежката мярка "задържане под стража " на шестимата даяджии Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров. Под парична гаранция от 5000 лева бяха освободени Ангел Янчев, брачен партньор на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, Росен Марков - брат на основния секретар на Министерството на превоза Иван Марков, Бойко Ханджийски, ексшеф на ДАИ - Благоевград, който за малко беше вр.и.д. на ДАИ - Кюстендил и Красимир Иванов.

Райко Динев е признат за профилирано болнично лекуване и предстоят експертизи, от които зависи дали производството по отношение на него ще продължи и ще бъде притеглен като обвинен, или ще бъде прекъснато.

За ДАИ Благоевград е значимо да се отбележат няколко неща. Регионът е извънредно забавен. В цялата област са регистрирани хиляди транспортни компании. Концентрация на такива компании има в Петрич, а повода е, че Гърция е близо. Така доста гръцки компании придвижват регистрацията си в България, тъй като тук заплащат по-малко налози. Така да вземем за пример на улица "Цар Борис III " има записана счетоводна къща, която обслужва над 360 транспортни компании. На улица "28-ми октомври " има над 140 компании.

Общо в Петрич има 1312 компании, на които са издадени годни интернационалните лицензи за транспорт на товари. Към тях би трябвало да прибавим и още няколко лиценза - годни интернационалните лицензи за транспорт на пасажери, годни вътрешни лицензи за транспорт на товари, годни вътрешни лицензи за транспорт на пасажери и удостоверения за регистрация за таксиметров транспорт на пасажери. Така компаниите в област Благоевград, занимаващи се с превоз, стават над 6000.

В годината има 249 работни дни. Това значи, че инспекторите, които са 10-11 индивида, няма по какъв начин чисто физически да ревизират единствено документите на тези компании. Един контрольор би трябвало да ревизира по 24 компании дневно, чисто писмено, с цел да бъдат обхванати всички. Това няма по какъв начин да стане. Но не това е въпросът.

Какво се случи в Благоевград. След като бяха задържани чиновниците на ДАИ, се пусна информация от ГДБОП, че спецченгетата са пуснали пипалата си и в Петрич.

В ранния следобяд бопаджии нападнаха две от най-големите счетоводни къщи в Петрич, заяви районен уебсайт.

Бопаджии затворили достъпа на къщата и почнали да обискират и тарашат по документите на счетоводните къщи. Според осведомени, акцията в Петрич е обвързвана с тази в ДАИ Благоевград.

За едната счетоводна къща се знае, че обслужва доста гръцки транспортни компании от години и осъществя съществени обороти.

Всъщност каква е схемата. Тя е елементарна и изцяло законна от счетоводна позиция. Чисто писмено спецченгетата няма да намерят неизрядни документи. Ако те не са следили канала от известно време, а просто са създали акция на момента по сигнал, нищо няма да излезе.

Какво се случва в счетоводните къщи, които прокурорите назовават още и пощенски кутии. Ще работим с примерни цифри, само че елементарно може да се направи сметка за какъв паричен поток става дума. Когато компания наеме счетоводна къща да я обслужва, тя подписва контракт. Обикновено става въпрос за сума от към 400-500 лв.. Но нищо не пречи договорът да е за 800 лв.. Абсолютно законно е. Хватката обаче е точно в тази разлика от към 300 лв..

Точно тази разлика е тъй наречените "такса успокоение ". Когато работиш с дадена счетоводна къща, "разликата " ти подсигурява, че няма да имаш проблеми с ДАИ. Защото "разликата " се регистрира, където би трябвало.

Казахме, че в Благоевград има над 6000 компании. 1/3 от тях да заплащат по 300 лв. "такса успокоение ", това прави 600 000 лв. на месец. Проста сметка.

Част от сумата остава за локалните чиновници, а друга част, много по-голяма, потегля към София. И по този начин каналът работи от години. Просто чиновниците на ДАИ са едни събирачи. И в случай че от прокуратурата не са наблюдавали канала към София, нищо няма да излезе от акцията им. Били сме очевидци на такива акции в Плевен, Пазарджик, София - две, и така нататък Резултатите са никакви.

За компаниите схемата е и преференциална, за чиновниците на ДАИ също, за хората в София най-много.

Както е известно, след акцията в Благоевград наблюдаващият прокурор от спецпрокуратурата Белчев съобщи, че става въпрос за проведена незаконна група от чиновници на автомобилната администрация, която вземала от 300 до 600 евро от транспортните компании, измежду които и такива на гръцки жители.

Заместник-председателят на Специализираната прокуратура Даниела Начева посочи, че корупционната процедура на даяджиите се състои в разделянето на два екипа, от по двама души, които са разпределяли сумата от 1200 евро. "Тази подкупи са давани, с цел да не се постановат други по-сериозни суми на нарушителите ", отсече тя.

Тук вършим конкретизиране, че дали служителят на ДАИ ще написа акт, или не, е друга скица. Ако той реши да вземе пари на ръка, това е отвън активността на счетоводните къщи.

На въпрос всеки ден ли са се правили тези подкупи от страна на транспортните компании, Белчева удостовери, че подкупи имало всеки ден.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов добави, че първичните данни и сигнали са подадени от потърпевши лица, които са плащали подкупи. Властите обаче имали информация и от други източници.

Според него всички транспортни компании в региона на Благоевград са научени какво би трябвало да създадат, с цел да получат успокоение в работата си.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР