Как се реагира на смърт, ако от години знаеш, че

...
Как се реагира на смърт, ако от години знаеш, че
Коментари Харесай

Алексей срещу Владимир, Отровителя на гащите. Какво губи Русия, ако го няма Навални

Как се реагира на гибел, в случай че от години знаеш, че индивидът е със смъртна присъда? Такъв е въпросът за милиони хора, прочели в петък, че съветският опозиционер Алексей Навални към този момент не е измежду живите. Неговата гибел още не е доказана, само че наподобява като логически свършек на преследването му в Русия на Путин.

Путин е виновен за гибелта на Алексей Навални , споделиха в петък – още преди да е ясно дали въобще опозиционерът е мъртъв.

Путин е издал смъртната му присъда още преди години и няма данни да я е отменял, написа във Facebook Олга Романова , която пази правата на съветските пандизчии. Ако е права, значи няма значение дали Навални е бил покосен от достоверен или индуциран инфаркт, отрова, патрон или безсилие.
Няколко наложителни думи
Той е създател на десетки видео следствия за корупцията измежду висшите съветски функционери. Неговата известност, тръгнала от обществените мрежи, го докара до политиката, само че това стана откакто режимът в Кремъл към този момент беше минал към напълно очевидни репресии. Спряха го от присъединяване в изборите, откакто се разбра, че има прекомерно съществени шансове да влезе в политиката през парадния вход.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Отровиха го през август 2020 година на територията на Русия. След като го изведоха за лекуване в Германия , животът му беше избавен, а веществото, с което е бил токсичен, беше разкрито – препарат от групата на Новичок, с който по-рано бяха тровени други съветски опозиционери.

Разследване на Христо Грозев и „ Белингкат “ разкри ролята на съветските служби в това отравяне – човек по човек, от партера до най-високия етаж. Установи се и по какъв начин е бил обезпечен контактът на Навални с отровата – с нея е било намазано бельото му. Ще се върнем по-късно на тази история с бельото.

Въпреки очевидния знак, че Кремъл желае гибелта му, Навални се върна в Русия и беше неотложно задържан. Повдигнаха му демонстративно нелепи обвинявания. Затвориха го не в затвор, и даже не в съветски трудов лагер, а в съвсем непрестанен карцер. В сряда, два дни преди известието за гибелта му, го изпратиха в карцера за 27-и път за по-малко от три години.

Всичко, което се случи с Навални през последното десетилетие, рисува освен личния му портрет, само че и портрета на хората в Кремъл. Онова, което губи Русия с неговата гибел, може и да не е тъкмо опозиционно водачество, само че сигурно е вяра.
Смехът, непобедимата мощ
Хората, които го познават, твърдяха в петък, че той би починал от смях, в случай че си прочете некролозите. Просто тъй като хуморът му e бил неотделим от него – в следствията, постовете в обществените мрежи, филмите, на които е създател, и филмите, на които е воин.

След гибелта му Русия остава с доста хумористи, малко опозиционери и нула хора, способни да съвместят двете в едно – да разнищят трагични събития, които да опишат с комизъм, мотивиращ за дейности, и посредством ирония на злодея.

Помните ли какво стана в над 100 съветски града, откакто излезе следствието му за „ двореца на Путин “?

Беше 2021 година, люта януарска зима, стотици хиляди гледаха онлайн в Ютюб този филм, в който нямаше нищо смешно – вървяха фрагменти на гигантската постройка на брега на Черно море, издигната за Путин на гърба на съветския поданик. Виждаха се симулации на първокласното обзавеждане, тунелите подземен, пилоните за стрийптиз, киносалоните и дискотеката с пеещите фонтани, наричана на съветски „ аквадискотека “.

Въздействието беше освен в следствието, а в семплия метод, по който то беше разказано – както се споделя на другари на маса, с малко насмешки, с доста саркастични описания, с скрито посредством подигравка отвращение.

Късно вечерта след излъчването тълпи младежи излязоха на улиците за нещо, представяно в медиите като митинг. Но в действителност приличаше на хепънинг. Хората се бяха хванали като на хоро тъкмо до Червения площад, подскачаха в синхрон и викаха не „ оставка “, не „ долу Путин “, а „ аквадискотека “. Смееха се, щом им свършваха силите, и започваха отново. В България по този начин се брои до 12 на абитуриентските балове.

Други се бяха събрали до Пушкинския площад и издигаха не плакати, а четки за тоалетна паница, като скандираха името на този предмет на съветски: „ йоршик! “ Причината: във кино лентата се виждаха златните четки от „ двореца на Путин “. Някои от хората на площада бяха напръскали четките си от у дома със златиста багра. Това не бяха единствено ядосани хора, те се и смееха.

Известно е по какъв начин приключи този хепънинг – с пердах и арести на хиляди. Хората стопираха да се събират, а по-късно залиня и смехът – освен поради насилието, само че и тъй като Навални към този момент беше в пандиза. Вече нямаше кой да споделя истории, които да активизират хората с непобедимата мощ на сатирата.
Смелостта, това неуправляемо оръжие
За Навални се споделя, че е показал храброст, като се е върнал в Русия на Путин през януари 2021 година За някои тя е безразсъдна, за други е просто храброст, само че никой не отхвърля главното умозаключение.

Но той има и друга демонстрация на храброст, която може би засенчва решението да се върне.

Формално Навални беше задържан по към този момент изминал период на една остаряла условна присъда, чиито условия е нарушил. В съда му дадоха право на заключителна защита, а той произнесе политическа тирада против Путин. Каза, че съветският президент ще влезе историята като отровител. Тогава още Путин не беше нападнал Украйна, само че към този момент беше приел законодателство, което узаконява репресиите вътре в страната. А в този момент Навални стоеше в „ неговия “ съд и до защита, която всеки миг щеше да го води в незнайно какъв брой отдалечен затвор, имайки всичката физическа власт над него.

Той сподели и друго – че се намира в съда поради „ ненавистта и страха на един човек, живеещ в бункер, тъй като му нанесох смъртоносна засегнатост с това, че просто оцелях откакто се бяха пробвали да ме убият по негова заповед “.

Върна се и към метода, по който му е била подхвърлена отровата от групата на Новичок – с намазването на бельото: „ Ето ме тук, към този момент ме охранява полицията, пристигна и Росгвардията, половин Москва е отцепена точно поради това, че дребното дребосъче в бункера е побъркано от това, че доказахме и показахме, че то не се занимава с геополитика, а организира заседание, на което изисква да се крадат гащите на съперниците му и да се мажат с химическо оръжие “.

Каза и това, че на Путин ще му викат „ Владимир Отровител на гащите “.

След нападението против Украйна можем да кажем, че едва ли Навални е познал бъдещия прякор на Путин. Но пък сигурно би му се желало този израз да не изчезне от всеобщия спомен за времето.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР