Как се размножава мушкато? Има няколко важни правила, които трябва

...
Как се размножава мушкато? Има няколко важни правила, които трябва
Коментари Харесай

Размножаване на мушкато с есенни резници

Как се развъжда мушкато? Има няколко значими правила, които би трябвало да спазвате, с цел да получите здрави и мощни резници.

Избор на резници

Можете да употребявате всевъзможни резници по време на пролетната резитба, само че резниците, събрани през есента, би трябвало да са по-дебели и по-къси – подобаващи са резници както от млади, по този начин и от остарели растения.

 Как се развъжда мушкато: грижа за резниците Как се развъжда мушкато: грижа за резниците

Отрежете ги с остри ножици и се уверете, че резникът има пъпки в основата, от които ще се развият корените. След това отстранете цветното стъбълце и долните листа, оставете единствено 3-4 листа от горната страна.

Почва

Пригответе градинска пръст и пясък в съответствие 3:1 или 1:1. Вторият вид е по-добър, само че в случай че употребявате първия, ще снабдите резниците с нужното поддържане до окончателното им засаждане. Ако имате време да ги пресадите незабавно след вкореняване, използвайте първия вид за субстрат. Добавете дървесна пепел към основата.

 Как се развъжда мушкато: грижа за резниците

Преди засаждане, потопете основата на всеки резник в дървесна пепел. Поставете ги в пластмасови чаши, към които сте добавили 150 г субстрат.

Ако нямате опция да приготвите подобен субстрат, използвайте субстрат от индийско орехче или повсеместен субстрат в композиция с кокосови нишки. Но в този случай намалете количеството субстрат и напълнете чашите единствено до половина. След засаждането се полива малко и леко се притиска почвата.

Напояване

Напояването би трябвало да бъде умерено. След като пораснат малко, започнете да ги поливате изпод, което значи да наливате вода в купичките, върху които са сложени чашките. Водата би трябвало да бъде с температура 25-30 градуса.

 Как се развъжда мушкато: грижа за резниците

Защита

Резниците са застрашени от почерняване и изгниване. Това се случва там, където стъблото на резниците влиза в контакт с влажна почва. За да предотвратите това, поръсете долната част на резника с малко изсъхнал пясък (той изсъхва по-бързо от почвата) и поливайте, тъй че водата да не допира стъблото.

 Как се развъжда мушкато: грижа за резниците

Вижте още: Мини палачинки с ябълки – меки, вкусни и ароматни

Топлина

Резниците би трябвало да се вкореняват на топло място (оптималната температура е 25 градуса) – първите 2 седмици. Ако стайната температура е под 23 градуса, загрейте дъното на съда или поставете източник на топлота покрай тях.

Вече знаете по какъв начин се развъжда мушкато.

Успех!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР