Как се провеждат обществени поръчки от служебното правителство, което се

...
Как се провеждат обществени поръчки от служебното правителство, което се
Коментари Харесай

НКЖИ се готви да даде 38 млн. лева на „подбрана” фирма с незаконна поръчка

Как се организират публични поръчки от служебното държавно управление, което се готви да сдаде властта? В следствие на Тина Ивайлова и екипа GlasNews ще ви покажем в детайли.

Най-голямата държавна компания НКЖИ, която дава отговор за цялата железопътна инфраструктура в страната, бърза да приключи социална поръчка за 38 млн. лв., макар че има решение на Комисията за защита на конкуренцията, че изискванията по нея се незаконосъобразни и следва да се приключи. Това буди съществени съмнения за корупция, което без подозрение е мотив за инспекция от прокуратурата. 

Процедурата за „ Организиране и реализиране на денонощна физическа невъоръжена защита и защита с механически средства на обекти благосъстоятелност на Директива за птиците НКЖИ, за период от три години “  бе пусната още на 25 ноември 2022 година, като възложител е краткотрайният шеф на държавната компания инж.  Златин Крумов.

Стойността е за 38,3 млн. лв. без Данък добавена стойност, като против сумата бъдещата компания би трябвало охранява в идващите 36 месеца всички здания и обекти, благосъстоятелност на НКЖИ.  Обектите, подлежащи на образуване и реализиране на денонощна физическа невъоръжена защита и защитата с механически средства, са 82 броя състоящи се от 101 поста с 541 охранители, и са ситуирани на територията на поделенията на НКЖИ.

Още с стартирането на процедурата стартират да валят тъжби против нея, тъй като наподобява  условията наподобяват „ писани ” за избрани компании, като се цели  да има допустимо по-малко участници в нея. Докато се гледат жалбите пък от НКЖИ се пробват да замажат грешките си в процедурата, като 4 пъти сменят изискванията на поръчката.  През това време процедурата е спряна и плануваното  отваряне на офертите на 30 декември, ден преди Нова година, пропада.

В последна сметка с решение от 2 февруари от Комисия за защита на конкуренцията след тъжба на един от евентуалните участници процедурата е анулирана, като незаконосъобразна. От Комисията са приели претекстовете в жалбата, че методиката е противозаконна, защото лимитира присъединяване в поръчката, а също по този начин, че има нередности при изчисляването на броя охранители, нужни за обектите. На част от местата, които би трябвало да се прави защита даже има дробни цифри за броя на хората, което е сметнато, че не дава отговор на закона.

Срещу решението на Комисия за защита на конкуренцията се подава тъжба от НКЖИ във Върховния административен съд още през месец март, само че необичайно към този момент трети месец няма решение, което  опонира на практиката на Върховен административен съд. Още по-учудващо е, че от НКЖИ не изчакват решението на Върховен административен съд и пускат дата за банкет на предложения със период от 3 работни дни! Процедурата се възобновява на 07:16 часа на 25.05.2023г. (четвъртък), а крайният период за подаване е 29.05.2023г. (понеделник).

В процедурата подават предложения три компании: ДЗЗД " Секюрити Гарант " с участници „ РМ – Титан Секюрити ” ООД, „ БАТ СОТ ” ЕООД и „ ИГ- Секюрити ” ЕООД;  обединяване „ Престиж секюрити 2 ” с водещ сътрудник „ Стронг – Европейски Съюз ” и  „ Мега Секюрити груп ” ЕООД.  Това се случва в случай, че  към днешна дата публичната поръчка е оповестена за противозаконна.

Опитахме се да беседваме с министъра на превоза Христо Алексиев, откакто подадохме въпроси към министерството по отношение на процедурите. Той не отговори на нашите позвънявания, само че по-малко от пресцентъра изпратиха отговори на поставените от нас въпроси:

-Спазен ли е Закона за публичните поръчки при оповестяването и провеждането на процедурата?

- Напълно. Процедурата е открита на съображение чл.73, ал.1 от Закон за обществените поръчки.

- Законна ли е документите по оповестената социална поръчка?

- Напълно. Документацията за публичната поръчка е направена в сходство със  ЗОП.

- Изготвена ли е поръчката за съответно избрана компания?

- Условията дават опция за присъединяване на неустановен брой компании.

-Има ли корупционно държание при оповестяване на период за подаване на документите за присъединяване от 3 (три) работни дни?

Няма подобен период. Процедурата е открита с решение от 21.11.2022 година и е разгласен период за подаване да предложения от 38 дни, според Закон за обществените поръчки минималният период е 30 дни. С Решение от 07.12.2022 година за одобрение на Обявление за изменение или спомагателна информация, срокът за подаване на предложения е продължен до 16.01.2023 г С Решение от 07.12.2022 година за одобрение на Обявление за изменение или спомагателна информация, срокът за подаване на предложения е продължен до 16.01.2023 г С Решение от 07.12.2022 година за одобрение на Обявление за изменение или спомагателна информация, срокът за подаване на предложения е продължен до 16.01.2023 г

-Защо НКЖИ бърза толкоз доста да организира процедурата и афишира толкоз къс период, поради че има изговаряне на Комисия за защита на конкуренцията за незаконност на процедурата?

Няма бързане, а съблюдаване на законовите процедури и периоди. Към момента няма издадено дефинитивно решение по отношение на незаконност на процедурата. Решението на Комисия за защита на конкуренцията се апелира пред Върховен административен съд и се чака изговаряне

Важно е да се подчертае, че даже и процедурата да продължи с решение за установяване на реализатор, съществува законовата възбрана възложителят да подписа контракт с определения за реализатор преди влизане в действие на решението на Върховен административен съд.

Потърсихме и адвокати, експерти по публични поръчки. Те обявиха, че има редица нередности, както в процедурата, а отговорите на министъра на превоза са смущаващи.

„ При корекциите в поръчката и спиранията на процедурата възложителят прави опит да санира част от пороците в документите,което точно става с цитираното съобщение за изменение или допълнение. Тоест,очевидно и възложителят знае,че има незаконност на документите. Законовото планувано продължение е точно тъй като след изменението,участниците следва да работят по нова документи, т.е. новият период за работа, по поправената документи стартира да тече от корекцията. През това време поръчката още веднъж е спряна, а има решение на Комисия за защита на конкуренцията за незаконност на процедурата ”, разясниха адвокати. Те се изненадаха, че срокът за подаването на предложения на такава тежка социална поръчка е единствено три дни, което прави невероятно съставянето на документите даже цялостен юридически екип да работи непрекъснато над тях. Обичайната процедура е след сходен вид прекъсвания на процедурите срокът да бива удължаван най-малко с 15 дни.

„ Отговорът на министъра в действителност е чудноват по отношение на това, че няма да бъде подписан контракт, до момента в който не се произнесе Върховен административен съд. Въпросът е за какво Възложителят не чака изговаряне на Върховен административен съд, с цел да подсигурява законосъобразността на поръчката и дейностите си по нея,след като има към този момент решение за незаконност на Комисия за защита на конкуренцията, а продължава дейности по поръчката и то с оповестяването на нелогични и нецелесъобразно къси периоди? ”, учудват се юристите.

Всичко това накланя везните, че служебният министър на превоза и управлението на НКЖИ желаят да завършат процедурата на изпроводяк, преди да бъдат заменени от постоянния кабинет. 

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР