Как се преговаря с похитител? Всеки случай е специфичен и

...
Как се преговаря с похитител? Всеки случай е специфичен и
Коментари Харесай

Как се преговаря с похитител: Говорят спецполицаи и психолози

Как се договаря с грабител? Всеки случай е характерен и се работи самостоятелно.  Въпреки това обаче има и правила, които се съблюдават.

„ Не съм воин, свърших си работата “, показа старши контрольор Добромир Панайотов

Преговорните екипи постоянно се състоят от сред двама и петима души. Сред тях и мъже и дами, тъй като не е ясно на кого похитителят ще има повече доверие.

Задължително има един главен договарящ, и втори - подготвен да се включи незабавно.

Работата на психолозите в такива обстановки е да завоюват доверието на похитителя, да са в непрекъснат контакт с него и за малко време да дефинират профила му. 

„ Трябва да му дадем опция да го изслушаме разберем и от прочувственото положение да премине в рационално “, сподели старши комисар Иво Бешков, шеф на Институт по логика на психиката към Министерство на вътрешните работи.

Заложниците са трима и са на таванско помещение в къща

„ Трябва да усети поддръжка и схващане. Не би трябвало да бъде укоряван, съден, би трябвало да го разберем “, уточни той.

През това време проверяващите схващат, че мъжът, който държи заложници, е лежал в психиатрична клиника. Научават повече за положението и за държанието му. Самият той няколко пъти минава през разнообразни положения. 

„ В продължение на известно време съобщи първо хладното оръжие, след това револвер, муниции “, акцентира старши комисар Бешков.

„ Няма по какъв начин да се имат законно тези оръжия, в случай че са бойни. Човек лежал в психиатрия няма по какъв начин да ги има “, съобщи криминалистът Иван Савов.

По думите му задачата на предварителните закани е била да вразуми жертвите на закононарушението

„ От друга страна не е никакъв проблем да се снабди с нелегално бойно оръжие. Третият вид - това да са газови оръжия - револвер и револвер, направени тъй че да изстрелват тяло през цевите си “, уточни Савов.

При договарянията с похитители е значимо да се задават въпроси според  образованието и интелекта им.  Да се разбере какво  е предизвикало обстановката и постоянно да се мисли и за сигурността на договарящите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР