Как се празнува Банго Васил ще научат френският и британският

...
Как се празнува Банго Васил ще научат френският и британският
Коментари Харесай

Ромчета сурвакат френския и британския посланик за Банго Вас...

Как се чества Банго Васил ще научат френският и английският дипломат у нас персонално от ромчета от учебни заведения в Пловдивска област. Хлапетата ще ги сурвакат онлайн във връзка ромската Нова година, известна още като Василица.

За тринадесета поредна година център „ Амалипе “ провежда срещи на деца от етноса с представители на държавни институции и непознати дипломатически задачи у нас. Заради пандемията и тази година те ще са виртуални. Институциите, удостоверили присъединяване, са над 14, като измежду тях са посолствата на Германия, Нидерландия, Съединени американски щати, Швейцария, ЮАР, Испания, Дания, Белгия, президентството, разнообразни министерства и представителството на Европейската комисия у нас.

Макар че Василица се празнува на 14 януари, първите сурвакари ще кажат наричанията си още през днешния ден. Отдавна са в трескава подготовка 16 възпитаници от 5. до 7. клас в ОбУ „ Христо Смирненски “ в Стамболийски. Те ще показват своята просвета с танц пред френския дипломат у нас Флоранс Робин. Момче ще свири на тарамбуки, другите договарят сурвакарските стихчета. И всички горят от любознание да разпитат чужденката

палаво дете ли е била, ходело ли й се на учебно заведение

и кои са й били обичаните и най-омразните предмети. Повечето деца са от групата по ромски фолклор, само че има и мажоретки, които също ще показват своите умения.



Утре щафетата поема ОУ „ Васил Левски “ в Караджово, което ще поздрави посланика на Англия у нас Роб Диксън. На децата там предходната година се падна да сурвакат проф. Костадин Ангелов и се наложи да чакат няколко часа, тъй като таман в уречения час дойдоха ваксини против коронавирус. Здравният министър обаче не анулира уговорката, а когато избра случайно число от баницата с късметчета, изтегли най-подходящия: „ Само здравият човек е същински богат “.

Децата още веднъж са подготвили истински шансове върху обичайната новогодишна баница, както и свои осъществявания. По традиция вземат участие представители на всички етноси - български, турски и ромски.

Още преди дни пратихме в посолството и новогодишна картичка, описа директорката Красимира Благоева. Заедно с нея при дипломатите ще стигне и

списание, направено от децата в групата " Фолклор на етносите ",

които с учителката си Мая Здравкова са разказали в резюме за учебното заведение си и трите села, от които идват децата - Караджово, Кочево и Моминско. Има и още един специфичен подарък - учебния календар, който всякога съдържа и мотото на школото за годината. За 2022-ра то е: " ЗаЕдно за ново начало ".



Третото учебно заведение от региона, което взе участие в акцията, е ОУ „ Кирил и Методий “ в Чешнегирово. Шестима третокласници ще насочат римувани поздрави, а под управлението на Даниела Кунчева са подготвили и драматизация. В нея Новата година дава дума пред Старата: " Ще дам короната си, с цел да няма небогати, заболели и гладни! Ще дам дрехата си - да няма боси и голи! Ще съм щастлива, с цел да са щастливи всички! ".

Децата имат избираеми образователни часове по фолклор на етносите. А артистичността им ще оцени персонално зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Традиционната акция на център " Амалипе " за Банго Васил цели разпространение на културата на етносите и основаване на дух на приемливост.

Тази година МОН се включва в първото отсъждане на премия за учебен посредник на годината. Отличието връчва персонално министър акад. Николай Денков през днешния ден, а измежду петимата кандидати е и посредникът на ПГТСТ " Гоце Делчев " в Пловдив Фатме Арслан.
Свързани вести Фатме - от равнищата с тютюн до Човек на годината
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР