Как се посреща Коледа, когато страната ти е в състояние

...
Как се посреща Коледа, когато страната ти е в състояние
Коментари Харесай

Празник по време на война: Какви са Коледа и Ханука в Украйна и Израел?

Как се посреща Коледа, когато страната ти е в положение на война. Оля от Украйна и брачният партньор й Веселин от България честват Рождество Христово в региона на Лвов - там, където и през днешния ден имаше въздушна паника за ракетен обстрел.

„ В моето семейство постоянно сме всички с бродирани ризи на Бъдни вечер и тази година ще има и две български ризи, както и български ястия “, споделя Оля Сорока.

Снимка: bTV

За украинско-българското семейство е значимо да пази коледния дух и поради тези, които са надалеч на фронта. В случая – братът и братовчедът на Оля.

„ Има специфична детска молитва, свещеникът пита всяко дете защо желае да се помоли. Сега всички се молят за бойците, за тези, които ни пазят “, изясни Оля.

Досега страната празнуваше на 7 януари

А с цел да могат и тези на фронта да усетят частичка от Коледа, доста фамилии са приготвили и изпратили от обичайните сарми, вареники и курабийки.

Студентите на Оля седмици наред готвят специфична сценка и коледарски песни. Парите, които ще съберат, са за съоръжение за околните им бойци.

Снимка: bTV

Различен е празничният декември и за българите в Израел. Заради войната в Газа нормалните музикални фестивали и театрални постановки за деца са анулирани. Без тържества и срещи с родственици минава Ханука за фамилията на Леон, което губи близки на 7 октомври.

„ Запалихме свещите, запазихме традицията, само че не повече от това “, споделя Леон.

Украйна ще чества Рождество Христово на 25 декември, тя мина към Григорианския календар

Лелята на брачната половинка му – Хана – беше измежду първите освободени от „ Хамас “. Вече месец обаче 77-годишната жена не може да се възвърне. За отвлечения братовчед Елад фамилията не знае доста – единствено допуска, че е измежду заложниците на „ Ислямски Джихад “. И все пак претърпяно Леон не губи вяра:

„ Първото, което си пожелахме, е да се върнат всички отвлечени и да се прекъсне тази война, която не води до нищо положително. “

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР