Как се печелят повече гласове по време на предизборна кампания

...
Как се печелят повече гласове по време на предизборна кампания
Коментари Харесай

Ръководство за печеливша политическа кампания

Как се печелят повече гласове по време на предизборна акция и какви тактики могат да употребяват политиците, които нямат нищо срещу да манипулират гласоподавателите си ? На тези въпроси отговоря Диан Тодоров , който употребява като насочна точка управлението „ Наръчник за предизборни акции “ от времето на Марк Тулий Цицерон .

Авторът показва своя осъвременена версия на текста , само че предизвестява читателите, че препоръките в него не са свързани с идеализъм и морал . Публикуваме цялостния разбор на Диан Тодоров без редакторска интервенция:

„ В светлината на отминалите следващи избори желая да ви показва моята позиция по отношение на това по какъв начин се печелят гласове.

Съществува сходно управление от времето на Марк Тулий Цицерон, озаглавено „ Наръчник за предизборни акции “. Предполага се, че създателят е неговият по-млад брат Квинт Тулий Цицерон, който поучава своя брат – по това време претендент за консул. Без значение кой е създателят, бих желал да насоча вниманието ви върху неговото наличие.

Този справочник дава достоверна визия по какъв начин работи политиката и предлага скъпи препоръки по какъв начин биха могли се манипулират изборите. Тук не търсете идеализъм и морал, това са на практика препоръки, мръсни тактики, доста настоящи в днешната обстановка. Или както написа в Книгата на Еклисиаста – най-мъдрата част от Библията – „ И няма нищо ново под слънцето. “

Осъвремених текста на Наръчника, като прибавих също някои образци от българската политика. Написаното би било потребно за всички – нови, остарели политици, партии и други

Щом сте решили да влизате в политиката, уверете се, че имате поддръжката на вашето семейство, близки и другари. На първо място, те са най-добре осведомени с мръсните ви секрети и всички клюки потеглят оттова. Освен това фамилията ви демонстрира в добра светлина пред гласоподавателите.

На последващо място, търсете поддръжници измежду хора с добра известност и въздействие. Добре е да ви виждат в тяхната компания. Включително и измежду авторитетни задгранични водачи. Тук типичен образец е ББ, който непрекъснато акцентира, че Путин и „ Тайпи ” го считат за собствен другар. Разбира се, след специфичната интервенция Путин към този момент не се загатва като доста мечтан другар. Доколко турският президент е другар на ББ, също не е доста несъмнено. Борисов акцентира, че Ердоган поради него не е пускал тълпите бежанци в България, само че евентуално Турция умишлено е насочвала тези хора към Гърция и Италия, което надали е мотив за похвала, защото не е било правилно по отношение на нашите европейски сътрудници.

Хората с добра известност би трябвало да пропагандират за вас, да ви предлагат, тъй като не можете да огреете на всички места. Спомнете си кой ви дължи услуга и му напомнете, че в този момент е моментът да ви я върне, само че сторете това внимателно, с цел да не обидите някоя сензитивна душа. На други обещайте да се отблагодарите за помощта им, когато спечелите изборите, с цел да бъдат стимулирани да работят във ваша изгода.

Както споделя създателят на Наръчника, три неща подсигуряват гласове: услуга, вяра и персонална обвързаност. Задължеността работи даже и при оказана дребна услуга. На тези, които те поддържат поради вярата, кажи, че го оценяваш и им благодари, а други пък биха те харесали поради излъчването, концепциите, личната ти харизма, младост, начетеност и така нататък Не можем да изброим всички аргументи, само че би трябвало да проучим какво подтиква хората и да го използваме по най-хубавия метод.

Трябва да се обърне особено внимание на предприемачи, финансово проспериращи, получаващи великодушни публични поръчки. Във всеки град има работодатели, които управляват вота на служащите си. Убедиш ли ги, че можеш да бъдеш потребен за тях, те ще застанат зад теб. Това важи с цялостна мощ за локалните избори, където бизнесът има големи ползи. Но би трябвало да разграничаваш тези, които единствено видимо наподобяват значими, само че нямат публичен запас, който да управляват.

Също по този начин е значимо младите гласоподаватели, които още не са се определили, да бъдат непрекъснато ухажвани. Те имат голям капацитет. Като антипример ще посоча падащите проценти поддръжка на Българска социалистическа партия заради застаряващия електорат.

Разчитай на познанства, които създаваш по време на предизборната акция, защото ще срещнеш хора, които няма да срещнеш на друго място и по различен мотив. Само простак не би се възползвал от обстановката.    

Не се срамувай да използваш хора, с които почтените не биха разговаряли, споделя създателят на Наръчника. Но това важи единствено по време на акция. Така че да не се ограничаваш единствено до избран кръг гласоподаватели, това подсигурява неуспеха ти. Използвай разнообразни групи по ползи и виж кои са техните водачи. Почти всеки може да бъде извоюван, като се изключи твърдия електорат на съперника. Търси поддръжка във всеки град, село, квартал. Посети ги, опознай ги, положително усещане прави, в случай че успееш да запомниш имената и лицата им. Направи се, че те интересува какво ги вълнува. Говори с тях на техния език – „ Вие сте елементарни и аз съм елементарен, по тази причина се разбираме. ” Очевидно създателят на цитата е прав, защото непрекъснато печели изборите. Но не подценявай хората. Те биха те подкрепили, единствено в случай че имат вяра, че ще извлекат изгода от теб. Работи и за бъдещи поддръжници, постоянно има последващи избори. Работи за многообразие от хора към теб, защото качеството също е значимо. Благодари на идващите по своя воля, а твоите служащи задължи да доведат и роднините си, в случай че не да гласоподават за теб, то най-малко да основават чувство за масовка на събранията. Но не забравяй, че политиката е цялостна с машинация и изменничество от зората на времето. Някои видимо работят за теб, а доносничат на съперника, а други са с теб единствено от интерес. Както споделя Епихарм: „ Не се доверявай на хората прекомерно елементарно “.

Помисли и за тези, които не те харесват, например тъй като са близки с твоя конкурент. Към последните прояви доброжелателност и угриженост, пък била тя и подправена. На хората, които си обидил, кажи, че това не е било персонално, а просто такива са били събитията.

Ласкай хората без никакъв позор, те обичат това, във всеки има доза егоцентризъм. Дори и да знаят, че е неискрено, отново е прелестно чувство. Това важи в цялостна степен за грозните дами  –  те знаят, че не са задоволително привлекателни, само че пък кой не обича похвали – това ще им остане. Ласкателството и подмазвачеството не са приятни черти в естествения живот, само че са извънредно нужни и допустими в политиката. Както споделя английският „ Гардиън ” за ББ – „ той се старае да бъде другар с всички и да завоюва благоразположението на Европа с сексапил и хвалебствие ”. Трябва да му се признае, че е отракан, въпреки всичко е възпитаник на ТЖ.

Работи неуморно, бъди разполагаем денонощно, ще почиваш след изборите. Обещавай всичко на всички. Спечели и консерватори, и прогресивните, убеди както елита, по този начин и елементарните хора. Авторът на Наръчника споделя, че гласоподавателите чакат да им обещаеш нещо и ще бъдат разочаровани, в случай че не го направиш. По-късно постоянно можеш да се оправдаеш с събитията, значимото е да се домогнеш до заветната властова позиция. От друга страна, залагай на нереалните обещания, от които по-лесно би могъл да се измъкнеш, като кажеш, че си имал напълно друго поради. Отказвай единствено в рискови случаи, усуквай, обещавай и кажи, че ще се реваншираш безусловно. Ако доста се постанова, отхвърляй общително, и то единствено в краен случай. Друг популярен римски политик, Кота, споделя, че би заречен всичко на всеки, в случай че някакво обвързване не му попречи, само че ще извърши единствено тези обещания, от които има изгода.

За да си добър политик, би трябвало да си добър оратор. Не може да се разчита само на медиите да ти излъскат имиджа. Използвай всичко, с цел да достигнеш до най-широка публика – телевизия, обществени медии и всичко, за което се сетиш. Опознай слабостите на съперника и ги използвай. Виж позитивните и негативните му страни и използвай вторите /секс кавги, корупция и т.н./, с цел да нахраниш гладната за зрелища аудитория. Очерняй съперника при всеки вероятен случай. Избирателите би трябвало да имат вяра, че другите са негодници без капка морал.

И както споделих – вяра. Всеки мечтае за по-добър свят, би трябвало да дадете вяра на хората. Когато се разочароват след изборите, това към този момент ще е без значение за вас, в случай че сте спечелили. По-късно ще мислите за идващите избори. И още веднъж класикът ББ – „ Хората видяха обедняването и желаят вяра ”. Ловък е, умее да си играе със страховете и очакванията на хората, елементарно няма да се отървете от него.

Всички тези тактики, въпреки да наподобяват аморални, не са противозаконни. Както в античен Рим, и у нас съществува корупция, обиди на личностна основа, грозни нападки и потребление на компромати по време на предизборна акция. Политикът би трябвало да има доста здрави морални устои, с цел да резервира честността си, само че защо му е нужна тя – девалвирала валута.

Разбира се, купеният избор също е част от изборния развой, само че не го предлагам, тъй като съществува риск да станете клиент на прокуратурата. Ако съперниците ви употребяват подкупи, ги заплашете със съд и затвор или най-малко с арест. Злите езици настояват, че ББ бил извънредно уплашен при зрелищния му арест.  

Не се обезкуражавайте от опцията съперниците ви да купят гласове. Както споделя създателят на Наръчника, даже и при най-корумпираните избори има гласоподаватели, които твърдо имат вяра в избраника си и не могат да бъдат купени.

Колкото и необикновено да звучи за някои, една от най-видимите форми на корупция в Древен Рим е пазаруването на изборни гласове. Там това ставало посредством даване на хранителни артикули /спомнете си за кебапчетата/, образуване на зрелища и разпределяне на пари. Най-известните упрекнати в корупция политици са Публий Корнелий Сула и Публий Автроний Пет, които даже са лишени от консулски права и опция да се кандидатират за консулска служба в бъдеще. Корупцията се показва ненапълно като причина, довела до гражданската война в Рим. За Цезар хронистите също настояват, че бил забъркан в спекулация с подкупи. Добре би било, в случай че е единствено Цезар…..

Разбира се, тези правила не са подобаващи за всеки кандидат-политик. Не при всички ще сработят. Ако имате други хрумвания, не се колебайте да ги споделите във ваш справочник, от който други кандидат- политици да се възползват, в това число и някои от нас, в случай че решат да се занимават с политика. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР