Как се отчитат годините, отработени в чужбина, в страни-членки на

...
Как се отчитат годините, отработени в чужбина, в страни-членки на
Коментари Харесай

Важна новина за всички българи, работили в чужбина

Как се регистрират годините, отработени в чужбина, в страни-членки на Европейския съюз, дружно със стажа в България, за приемане на право на пенсия за напреднала възраст? Събира ли се стажът, който се натрупва в България и във всяка друга страна-членка, даже в случай че индивидът е работил в няколко от тях, или кандидат-пенсионерът ще би трябвало да отработи минимума, който се изисква за право на пенсия във всяка обособена страна? Проблемите на бъдещото пенсиониране вълнува доста наши сънародници, работещи в чужбина, изключително при осъществяваните промени в тази област.

Специално за “Български вести ” уточнения дават специалистите от Националния застрахователен институт в България. Съгласно наредбите на регламентите на Европейски Съюз, всяка държава-членка на Европейски Съюз отпуска пенсия на лицата по изискванията на националното си законодателство, като при нужда взима под внимание осигурителните интервали на претендента във всяка друга държава-членка. При обмисляне на правото на пенсия, според член 68 от Кодекса за обществено обезпечаване, за пресмятане продължителността на осигурителния стаж, стажът, добит според българското законодателство, се сумира със стаж, добит според законодателствата на други държави-членки, само че единствено за преценка на правото на пенсия.

 Ако не ви доближава стаж за пенсия:

За лицата, които имат застрахователен стаж, добит според законодателствата на България и на друга страна-членка, в случай че българският застрахователен стаж не е задоволителен, с цел да възникне право на пенсия за застрахователен стаж и възраст според българското законодателство, се взема поради и осигурителният стаж в другата страна. Но размерът на тази пенсия се дефинира единствено въз основа на прихода, върху който са внасяни социално-осигурителни вноски в България и от пропорционалното съответствие на българските интервали на обезпечаване към общия интервал на обезпечаване. Заявленията за пенсии се подават до способената институция по място на престояване на заявителя. Заявление за пенсия, подадено до институцията на една страна, се смята за заявление до всички други страни, в които съответното лице има осигурителни интервали. Заявленията за пенсии в Република България се подават в съответното териториално отделение на Националния застрахователен институт по непрекъснат или сегашен адрес на лицето.

Подаване на заявките:

При подаване на заявление в друга страна-членка на Европейски Съюз за преценка на правото на пенсия, съответната способена институция би трябвало да изпрати по длъжностен път на Национален осигурителен институт два формуляра – изследване на молба за пенсия за напреднала възраст и засвидетелствуване на осигурителните интервали в съответната страна. Също по този начин тя би трябвало да изиска от Национален осигурителен институт служебно да показа формуляр Е 205 BG -удостоверяване на българските осигурителни интервали. При подаване на заявление в България за преценка на правото на пенсия, Национален осигурителен институт би трябвало да изпрати по длъжностен път на способената осигурителна институция в съответната страна формуляри E 202 BG – изследване на молба за пенсия за напреднала възраст, и Е 205 BG – засвидетелствуване на българските осигурителни интервали. Национален осигурителен институт ще изиска от способената институция служебно да показа формуляр Е 205, удостоверяващ осигурителните интервали в съответната страна. Пенсиите за застрахователен стаж и възраст на наетите лица се отпускат от датата на преустановяване на обезпечаването, в случай че заявката с нужните документи е подадено в 6-месечен период от придобиване на правото, надлежно от преустановяване на обезпечаването. Ако документите са подадени след приключване на 6-месечния период от придобиване на правото, надлежно – преустановяване на обезпечаването, пенсиите се отпускат от датата на подаването им.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР