Как се живее без през 21 век? Отговорът е прост,

...
Как се живее без през 21 век? Отговорът е прост,
Коментари Харесай

Освен че почти я няма, водата от чешмите в с. Кръстевич не става за пиене, а и никак евтина

" Как се живее без през 21 век? Отговорът е елементарен, извънредно мъчно. Така съществуват от десетилетия жителите на пловдивското село Кръстевич през летните месеци. Надявайки се, че когато пристигна водата, ще съумеят да си налеят в нещо за обикновени потребности. Надявайки се, че на следващия ден ще пристигна отново, въпреки за малко. " Така стартират своето писмо до медиите жителите на селото.

По думите им по режим би трябвало да има вода за час-два дневно, само че от време на време няма с дни. В селото има към 250 семейства, по огромната част от популацията са възрастни и самотни хора. А ситуацията и животът им през лятото става непоносим.

Освен че я няма, водата от чешмите в село Кръстевич не става за пиянство, а в добавка не е и по никакъв начин евтина 1,49 лева за 1 куб. м.

В селото има построено напълно речно водоснабдяване, което съществува от 1936 година Поради дефицит на вода през летните месеци през 1984 година е почнало създаване на в допълнение водоснабдяване от същия водоизточник и същото е въведено в употреба през 2004 година Водата е с потвърдено влошени питейни, физико-механични и биологични качества, изключително при изгниване на шумата попаднала във вододайната зона и при значителни дъждове. Въпреки всичко, през летните месеци при дълготрайно засушаване равнището на водата понижава и популацията минава на режим.

През 80-те години на предишния век са подхванати ограничения за намиране на различно решение, като се употребяват и други водоизточници. На 3 километра югоизточно от селото е изработен сондажен бунар с дебит към 8 м/сек., която вода посредством довеждащ тръбопровод, помпена станция и пречиствателна станция да се добави към съществуващото оборудване, само че за жалост единствено сондажът е построен, всичко останало е доктрина.
 Сигнал: Занималня в Пловдив вози необезопасени деца в ремарке (ВИДЕО) Сигнал: Занималня в Пловдив вози необезопасени деца в ремарке (ВИДЕО)
Сигнал за деца, рисково транспортирани в намерено необезопасено ремарке на товарно МПС, е получила юрист Екатерина Димитрова, оповестиха от И...

И нещата се повтарят по този начин от десетилетия. Всяко последващо лято ситуацията става все по-нетърпимо, режимът е вода за 1-2 часа дневно, а от време на време и през ден или два. Обещанията през последните години от страна на Общинска администрация на град Хисар и сдружението са за създаване на план и подсигуряване на финансирането му. Всеки път идвал представител на някоя от администрациите, обяснявайки на хората, че решение има и се работи по този въпрос и до тук, споделят още жителите на с. Кръстевич.

„ Това лято нещата се повтарят. От 10 дни насам сме на режим по 1-2 часа дневно има вода, няма предоставена бутилирана вода за популацията от страна на ВиК сдружението, докараха водоноска с вода едвам, когато входирахме. В селото ни има към 250 семейства, по огромната част от популацията са възрастни и самотни хора. Положението е нетърпимо по тази причина жителите се сплотиха и направиха подписка адресирана до Областен шеф на гр. Пловдив, ВиК гр. Пловдив, Общински кмет и Общински съвет гр. Хисаря с която се обръщаме за незабавна среща и отговор за решаването на казуса ни. ”, описват жителите на Кръстевич.

Сега локалните споделиха, че чакат противоположна връзка от институциите след следващия опит да се реши казусът им.

„ При неглижиране на казуса ни ще се провежда митинг и ще затворим републиканския път, който минава през селото ни! ”, заканиха се пострадалите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР