Как се издават фалшиви ковид сертификати в един от големите

...
Как се издават фалшиви ковид сертификати в един от големите
Коментари Харесай

Разследване: Лекари ли стоят зад фалшивите сертификати в Пампорово?

Как се издават подправени коронавирус документи в един от огромните ни зимни курорти – Пампорово? В следствие на се видя каква е цената и кой ги издава. След следствието се стигна до зрелищни арести, последваха и обвинявания от страна на прокуратурата.

Каква е схемата и кои са хората, които стоят зад правенето на подправените документ? Разказва екипът на



Лекари ли са забъркани в схемата с подправените документи в един от зимните ни курорти?

Тръгнахме по сигнал, че в курорта всеобщо се издават документи на личния състав, а и освен. Нека си напомним:



Каква е схемата с подправените документи?

Седалището на компания " Генезис Лай " - Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД се намира в София на персоналния адрес на притежателя на компанията Иво Илиев. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София офисите са два.

Разбираме, че лабораторията е работила нелегално в Пампорово. Без позволение за регистрация от РЗИ-Смолян. Справка в Търговския указател демонстрира, че " Генезис лайф " е записана преди по-малко от два месеца - на 1 декември 2021 година в София. Собственик на сдружението е 33-годишният Иво Илиев, а шеф е полк. доцент доктор Кръстю Маринов - някогашен шеф на Центъра по военна епидемиология към Военномедицинска академия. От юни м.г. е пенсионер. Отрича да има нещо общо с пласирането на подправените документи за антитела.



" Мнението там е, че е лична солова акция, изобщо нямам концепция по какъв начин е станало. Аз се занимавам с здравната част. Това ми идва като гръм от ясно небе. Далече съм от всички тези неща. Въобще с организацията се занимава притежателят на лабораторията. Аз давам отговор за здравната част, лабораторната. Знаете, че по закон медицинският шеф би трябвало да е здравно лице. Това, което е ставало, аз концепция нямам какво е ставало и какво е… И съм доста обезпокоен. Чисто човешки ви го споделям. Аз доколкото съм осведомен, изобщо нямаме връзка с тази система, която генерира тези кодове, които валидират документите. В момента е подадена молба за присъединение към това нещо ", изясни полк. доцент Кръстьо Маринов.

Ако това е по този начин, а и лабораторията в действителност е нямала връзка с осведомителната система на Министерството на здравеопазването, това значи, че всички документи са издавани от друго място.

Става ясно, че подправените документи са издавани от друга лаборатория – " Смарт Лаб Солюшънс ". В системата ги е качвала Димитринка Линкова. Живее в същия блок, където се намира седалището на компания " Генезис Лайф ", в различен вход. Тя също бе арестувана за 24 часа от проверяващите в Смолян. По време на претърсването в дома й, служителите на реда откриха компютъра, от който е качвала в системата на His.bg подправените документи. Търсим дамата на персоналния адрес. Отваря ни притежателя на " Генезис Лайф " – Иво Илиев.



Никой от чиновниците на лаборатория " Смарт Лаб Солюшънс " не желае да беседва с екипа ни.

Разбираме, че електронният автограф, с който са качвани документите, е на доктор от Сливен - доктор Костадинка Христова. Жената е на 73 години, работи в лабораторията на МБАЛ " Хаджи Димитър ". На нейно име има още пет електронни подписа.

Знае ли лекар Костадинка Христова, че от нейно име са издавани подправени документи?

" Има разследване за тези неща. Обърнете се към Министерство на вътрешните работи и към управлението на болничното заведение. Тя е дипломиран здравен служащ и си стои и си работи. Това е. Нито аз, нито тя желаем да се занимаваме с тези неща ", изясни брачният партньор на доктор Христова.

Бивш шеф на лабораторията, от която са качвани документите с подписа на доктор Христова, е шефът на болничното заведение, в която тя работи - доктор Пенко Пенков. Той ли спри зад подправените документи в Пампорово?

Не желае да разяснява. Не позволи и екипа ни да се срещне с доктор Костадинка Христова.



През ноември предходната година, при пожар в същата болница в Ковид отделението, починаха трима души. Тогава доктор Пенков в ефира на Нова тв съобщи, че повода за стихията е запалена цигара. Два месеца по-късно от прокуратурата в Сливен обясниха, че към момента не са ясни аргументите за тежкия случай, защото не е подготвена пожаро-техническата експертиза. В същото време близки на починалите оповестиха, че ще съдят болничното заведение за гибелта им, тъй като не имат вяра на версията на доктор Пенков.

В момента името на болничното заведение е забъркано и с арестите в Пампорово. Разследващите откриват тъкмо каква е връзката на доктор Пенко Пенков и доктор Костадинка Христова с подправените документи.

Към днешна дата индивидът, от който потегли нашето следствие - Ангел Марчев, е на независимост. Апелативните магистрати го пуснаха с мярка " парична гаранция ". За закононарушението, за което Марчев е упрекнат, го грозят от 5 до 8 години затвор, както и санкция до 10 хиляди лв..



Докато търсим забърканите в схемата, разбираме, че лаборатория " Генезис Лайф " работи нелегално и в различен наш зимен курорт - Банско. Служителите там настояват, че работят единствено мобилните екипи. Проверката ни обаче откри, че работи и лабораторията.

Регистрирани ли са и останалите лаборатории " Генезис Лайф " в РЗИ? Като тази в другия ни огромен зимен курорт - Боровец. И там лабораторията работи.

Ще понесат ли отговорност забърканите в схемата с подправените документи? На ход са институциите!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР