Как се е зародила идеята, че може да преобразувате кучешките

...
Как се е зародила идеята, че може да преобразувате кучешките
Коментари Харесай

Нова формула ви позволява да изчислите „човешките“ години на вашето куче

Как се е зародила концепцията, че може да преобразувате кучешките години в човешки, просто като ги умножите по 7? Никой не знае. Това обаче е цялостен мит.

Не е елементарно да отриеш точна формула за сходно нещо, само че екип от откриватели е направил тъкмо това. И тя не се базира на случайна метрика, а на измененията в ДНК-то, които настъпват с течение на времето.

Методът на учените се базира на епигенетичен механизъм, наименуван метилация. С напредъка на възрастта и при хората, и при домашните кучета ( Canis lupus familiaris ), метиловите групи се прибавят към ДНК молекулите. Това може да промени активността на ДНК сегментите, без да трансформира самото ДНК.

ДНК метилацията може да се употребява за изчисляването на възрастта при хората. Това се назовава епигенетичен часовник. Ето за какво генетиците от Калифорнийския университет, Сан Диего, ръководени от Тина Уанг, вземат решение да сравнят епигенетичния часовник на хората с този на кучетата.

Продължителността на живот при кучетата варира извънредно доста – от 6-7 години за някои огромни породи като мастиф до 17-18 за чихуахуа. Въпреки тези разлики при всички се следят сходни развойна, психическа и патологична траектории.

Една-единствена порода може да предложи постоянна еднородност на генома, което от своя страна усилва възможностите за различаване на генетичните фактори, свързани с сложни характерности (включително остаряването). Ето за какво учените вземат решение да употребяват кучетата от породата лабрадор ретривър за задачата на проучването.

След това екипът съпоставя данните, събрани от разбора на въпросната порода, с метилационните профили от кръвта на 320 души на възраст от 1 до 103 години, както и от 133 мишки.

„ С помощта на таргетирана секвенция ние характеризирахме метиломите на 104 лабрадор ретривъри – пишат учените в своя теоретичен труд. – При сравняването с човешките метиломи открихме нелинейна връзка, която преобразува кучешките в човешки години, съответствува с основни психически интервали от развиването развития сред двата типа и се разгръща даже до мишките. “

Приликите са били най-големи при сравняването на млади кучета с младежи, както и на възрастни кучета с възрастни хора.

Сравняването на епигенетичните часовници разрешава на учените да извлекат формула за изчисляването на „ човешката “ възраст на кучетата. И тя е:

човешка_възраст = 16 ln(кучешка_възраст) + 31.

Т.е. би трябвало да умножите естествения алгоритъм на възрастта на вашето куче (в години) по 16, а по-късно да прибавите 31. За ваше облекчение – прилагаме линк към калкулатор на естествени алгоритми. Просто въведете в него възрастта на кучето си, умножете получения резултат по 16 и прибавете 31.

Определени основни стадии от развиването на двата типа съответстват сносно при тази формула. 7 седмици от развиването на кучетата съответствува с 9 месеца при хората – т.е. това е интервалът, в който първите зъбчета никнат и при палетатата, и при бебетата. Средната дълготрайност на живот също съответствува – 12 при лабрадор ретривърите и 70 при хората.

При един съответен интервал обаче не се следи огромно подобие. Кучетата да вземем за пример минават през пубертета и доближават полова зрялост доста по-бързо, в сравнение с хора. Поради тази причина интервалът на юношество и междинна възраст не съответствува – с горната формула се оказва, че човешката възраст на 5-годишен лабрадор е 56 година Кучешката метилация обаче се забавя с течение на времето, което значи, че хората могат да наваксат.

Разбира се, не би трябвало да забравяме и обстоятелството, че съществуват най-различни породи кучета, което значи, че надали в миналото ще имаме общоприета формула за всички. Но тази, основана на епигенетичния часовник, сигурно е по-точна от простичкото умножение по 7.

Изследването е оповестено в   bioRxiv.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР