Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир? На три

...
Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир? На три
Коментари Харесай

Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир?

Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир? На три години е било най-малкото дете в летните лагери, които провеждат в Кремиковския манастир всяка година. Тази година се чакат 500 деца, по 50 в промяна. За втора година ще има група от деца със специфични просветителни потребности. Вместо седмица за тях престоят е по-кратък, няколко дни, като нощуват в манастира с компаньон. Летните лагери са безвъзмездни.
 
Как протича денят на децата в манастира, споделя преподавателят по вероучение Милена Йоцова: " Сутрин ставаме. Има спортен темперамент - коя стая ще бъде най-добре подредена, оценяваме на ужким. След това отиваме на утриння в храма. Децата, които са идвали повече пъти, знаят, четат Псалтир, Апостол, обичат да се включват в Богослужението. Големите момчета към този момент са подстригани за артисти и четци, носят свещника, кадилницата. На децата толкоз доста им харесва! След Богослужението е закуска, по-късно имаме занятия. Всяка година имаме разнообразни тематики, по които приказваме. Тази година ще бъдем напълно на български светци, ще разкажем за Свети Хан Тервел, за Свети Серафим Софийски Чудотворец, за Света Петка Българска и Свети Йоан Рилски. Всяко занимание си има задания закачи - лабиринт, кръстословица, пъзел - нещо, което децата чакат с неспокойствие ".
 
" Преди много години, като започнах да работя с отец Серафим, започнахме от кв. " Христо Ботев " и там децата на протестанти до края на образователната година започнаха да носят кръстчета, да пеят " Богородице, Дево " - тъкмо това, което през днешния ден на Благовещение, пеем всички. Това е обичана ария на всички деца. Няма деца на лагера, които не научават " Богородице, Дево ". Това е поздравът на Свети Архангел Гаврил към Света Богородица. Не е имало нито едно дете, което да не издържи една седмица на лагера. Преди две години започнахме да вършим лагери за детските градини - три дни с две нощувки. Има едно-две дечица, на които вечер им става тъжно и плачат за мама, само че няма дете, което да си е тръгнало ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР