Как оцелява българският театър при новата вълна от коронавирус и

...
Как оцелява българският театър при новата вълна от коронавирус и
Коментари Харесай

Как оцелява българският театър при новата КОВИД вълна и шоковото покачване на цените тоа

Как оцелява българският спектакъл при новата вълна от ковид и шоковото повишаване на цените не електрическата енергия. Ще има ли затворени зали, ще оцелее ли изкуството без помощ от страната?

Бургаският спектакъл с първа премиера за новия сезон - " Третата дума на Алехандро Касона " под режисурата на Борислав Чакринов. 160 прожектора ще светнат, макар скъпия ток.

" Театърът е енергоемко произвеждане. Трябва да е ярко и топло. Подписах нов контракт в този момент, ние бяхме на преференциални цени, само че в този момент сдруженията преоформят договорите и цените, естествено, че скачат ", сподели шефът на държавна такса " Адриана Будевска " Борислав Чакринов.

Подобна е обстановката и в Сатиричния спектакъл в София.

" Сметката ни за ток е три пъти по-голяма. От 5 000 на 16 хиляди сега, внезапен скок. Не знам, това, което ни следва, по никакъв начин не е радостно. Не съм оптимист ", разяснява пред Bulgaria On Air шефът на Сатиричния спектакъл " Алеко Констатинов " Калин Сърменов.

Пълните театрални зали у нас са се трансформирали в мъчителен спомен и поради страха от болестта, и поради прелюдия " зелен документ ".

" Само за първата седмица имахме над 68% спад на феновете, една седмица спряхме да работим, тъй като вълната от хора, които идват да си връщат билети, беше голяма. Ние трябваше да измислим вид, в който да се оправим и продължим ", добави Сърменов.

" Разбира се, че към една трета е спаднало визитата през тези две години. Правим по-малко спектакли и по-малко пътуваме в турнета, само че се опитваме да поддържаме театъра жив. Не си разрешавам да затворя театъра, считам, че това е неприятен знак ", разяснява още Чакринов.

До март страната подсигурява заплатите на актьорите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР