Как можеш да промениш света? Отговорът е: Намери 7 жени,

...
Как можеш да промениш света? Отговорът е: Намери 7 жени,
Коментари Харесай

Д-р Чачева, оперирала неродено в утробата: Доказах, че двeте Х хромозоми не могат да ми попречат

Как можеш да промениш света? Отговорът е: Намери 7 дами, пусни ги на независимост и гледай по какъв начин Дяволът трепери в тяхно наличие. Думите са на американския публицист, оратор и радиоводещ Ерик Метаксас. Смятаме да следваме словото му.

За тази цел ще съберем на една сцена 7 вдъхновяващи българки на 15 юли за втора поредна година в границите на събитието She’s the One (18+). Мястото е столичният клуб City Stage, а уредник на събитието е информационният портал Dir.bg.

Събитието ще се организира при обезпечено съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Поради това местата са лимитирани. 

Всяка от тези 7 дами има своя лична магическа мощ, само че общото посред им е, че покоряват сърцата, повдигат духа и даже единствено с появяването си носят вяра и смисъл.

Д-р Кристина Чачева е една от лекторите в конференцията „ She “s the ONE “. 

Коя е доктор Чачева и за какво след обучение и работа със светила в пренаталната диагностика и вътреутробната хирургия в Германия, през днешния ден сте в България?

Обикновен човек, който се разхожда по улицата съм. Винаги ми е било ясно, че ще работя медицина. Още двегодишна съм го оповестила на майка ми. Постигнах задачата да бъда призната в софийския Медицински университет с доста труд. В последна сметка обаче по някое време осъзнах, че в случай че остана в България няма да имам огромен късмет да специализирам или да се устоявам сама, по този начин както бяха сложени нещата за младите лекари по това време (разбирай 2000 година)… Младежкият ми възторг ме заведе в Германия. Там научих доста, освен за медицината, само че и за живота. Разбрах, че има и друга позиция, друга от нашата в България и друга философия. Много е скъпо да можеш да релативираш нещата, тъй като стартират да наподобяват по-малко страшни. Аз даже тогава не смятах, че може да се реализира каквото и да е било безплатно, само че виждах други българи, които изпадаха в огромен потрес от сериозността на живота и отрезвяваха, когато им ставаше ясно, че никой нищо няма да им подари.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Докато следвах, работех в клиниката като сестра. Бяха доста нощни наряди и доста работа, както и доста неустановеност. В последна сметка приключих медицина в Бон и имах късмет да специализирам в унивеситетска клиника. Това, че работих и се учих от светила в пренаталната диагностика (тези, които пишат учебниците) беше късмет от ориста, само че да остана там и да науча всичко, което мога, беше резултат от дълголетен твърдоглав труд. Нещо, което ми е значимо да кажа е, че никога не съм се чувствала дискриминирана в клинката и измежду колеготе ми, тъй като съм чужденка. Не са ме оценявали поради акцента ми на немски, а за това какъв човек съм и по какъв начин си виждам работата.

В България се върнах през 2014 година и към момента не съм съжалила. Тук аз персонално пребивавам по-щастливо. Тук се намерихме с мъжа ми и родих детето си. Тук имам опция да работя в областта на медицината, която намирам за забавна. Вкъщи е най-добре. България е положително място за живеене.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Вярно ли е, че „ всичко, което хвърчи в чужбина, се яде “?

В никакъв случай. Това би означавало, че изказванието важи и за България, тъй като тук за други също е чужбина. Животът е много подобен по целия свят. Навсякъде би трябвало да се адаптираш и да полагаш старания. Няма страна, в която да те замерят с богатства и да не се чака нищо в подмяна. Не може да не се поставят старания. Сигурно, чак когато всички за малко отидат в чужбина и се отрезвят, ще можем да имаме по-реална настройка за живота ни тук. Той е подобен какъвто си го вършим. Ако не си подредим двора да вземем за пример, ще е цялостен с вехтории и отпадъци и ще ни е грозно, само че това ще бъде единствено и само наша заслуга. Ако си изхвърляме торбите с отпадъци от прозореца пред блока, ще гледаме грозните градинки. Ако не се къпем и перем – ще миришем. За всички тези неща не трябват пари, а изпитание и персонален ангажимент.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Преди няколко години направихте първата вътреутробна интервенция в България. Какво си мислехте преди да влезете в тази операционна?

Не изисквам за първата вътреутробна интервенция. Не беше първата. Не е значимо да си пръв. Важно е да знаеш какво правиш, за какво го правиш и да можеш да си посрещнеш съответно възможните затруднения. Всъщност казусът, който стана медийно притежание, не беше първата такава маипулация, която направих. Друго бебе беще първото. То живее е Бургас и е към този момент съвсем на 5 година

Влизайки в операционната се надявах да се получи, тъй като не беше обезпечено. Никога не е обезпечено. Вътреутробните операции са в действителност финален късмет за живот. Те се вършат, единствено когато няма различен метод, тъй като са рискови.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

В какво се крие тайната на триумфа – в персонален и професионален проект?

То не е загадка. Успех има този, който може да дефинира задачите си и да ги преследва настойчиво и безотказно, който прави жертви, който е подготвен да поставя доста старания. За всичко би трябвало да се вложи душа, сърце и доста време. Иначе не става. Иначе си несъвършен. Това е за специалността. В персонален проект е значимо също да се поставят старания, да бъдеш съзнателен, радушен, да виждаш другите и себе си. Да се грижиш за себе си. Най-вече за себе си.

Кой е вашият максимален триумф до момента?

Детето ми. В последна сметка животът и фамилията са по-важни от работата. В нашата специалност не можеш да не даваш, а се дава доста, в случай че нямаш опора, в случай че нямаш равновесие, нещо което да оправя везната, когато се наклони прекомерно на една страна.

„ Заразен “ ли е позитивният образец и имате ли собствен подстрекател?

Мисля, че позитивното се задушава и не трябва забелязано в днешното време на сензациите. Трудно е да стигнеш до него. Няма толкоз мощно предпочитание да бъде показвано.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Мисля, че положителното може да е заразително. Аз персонално нямам идол или подстрекател. Мисля, че по-силната мотивация да правиш нещата, както би трябвало идва от вътрешната страна и зависи от това, което носим в себе си. Зависи от това, което са ни дали родителите ни, учителите и това, което сме съумели да изградим сами в себе си.

Малцина знаят, че взимате уроци по поп пеене. Имаше ли кръстопът в избора ви на специалност – доктор или певица?

Ха-ха. Не е имало в никакъв случай. Винаги доста съм обичала да пея, само че не съм се занимавала с музика от дете. А това предопределя ориста. Който стартира на остарели години е изпуснал да научи извънредно доста и не може да бъде експерт. Ходя на уроци по пеене, тъй като музиката е най-прекрасната антистрес терапия за мен персонално. Всичко ми минава, когато си попея.

Кои са дамите, на които се възхищавате и за какво?

В мислите си не разделям хората на такива със и без У хромозома. Както и считам, че без значение от пола, човек би трябвало да може да се оправя със лични сили с нещата от живота. Това е в нашето време. Сега е допустимо, само че не е било постоянно по този начин.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Възхищавам се на тези дами, които не са се изплашили да се преборят да няма толкоз огромна обществена разлика сред половете. Не съм отявлена феминистка, в случай че е прозвучало по този начин. Просто мисля, че хората би трябвало да бъдат оценени съгласно качествата и душата си, а не поради пола си.

Как се зареждате, тъй като специалността ви е много отговорна и постоянно държите в ръцете си животите на едно цяло семейство, освен на едно бебе?

Ами не си мисля дали се зареждам или не. Цетла ми е просто да се оправя с всекидневието си. Важно ми е да имам хубави страсти и да върша нещо, което е радикално друго от работата ми. Тогава се основава баланс. Затова е и пеенето. Много се веселя, че го открих като занимание. Покрай него изучавам всякакви неща и за музиката и безпределно се развличам.

А това, че държа орисите на доста фамилии в ръцете си е реалност и е стресиращ факт. За един ден вземам толкоз доста значими решения, които хората би трябвало да вземат един, два или три пъти в живота си… А аз го върша неведнъж, всекидневно…. Страшно е… Не можеш да си позволиш да не внимаваш, да си небрежен… Искало ми се е да мога да съм ясновидка… Да мога всичко да видя и да предвидя, само че за жалост не е възможно… Никой не се замисля, каква е страстта, когато би трябвало да кажеш нещо неприятно, да съобщиш смъртоносна диагноза….. А когато го правиш ежедневно… Не става по-лесно…. Не те визира по-малко… Така че – да значимо е да има нещо, което да ти върне баланса….

Как бихте довършили изречението „ Доказах, че… “

Въпреки, че не съм дете на заможни родители можах със лични сили да реализира задачата си, да завърша медицина, финансирайки сама следването си в чужбина и да взема компетентност.

Доказах че, да се върнеш в България макар, че нямаш връзки и да постигнеш професионален триумф, единствено с това което си, е допустимо.

Доказах, че двeте ми Х хромозоми не бяха спънка за това.

Събитието на Dir.bg се организира за втора поредна година и има за цел да ви срещне очи в очи с тези мощни, съумели и забавни дами. В диалог с тях журналистът Ренета Веселинова ще ги предизвика да разкрият най-невероятните и съкровени случки от живота им – от най-горещите и трагични точки, през непредвидените обрати досега на охлаждането, отърсването и оцеляването.

„ Поканихме тъкмо тези дами, тъй като знаем, че има какво да научим от тях. Защото ценим смислените образци без филтър. She`s The One e сцената за дами, които има какво да опишат за триумфа и пътя към него. Добрият образец е инфекциозен и ние имаме вяра в това. Даваме сцена на известни персони, само че и на такива, за които желаеме да има още гласност и място в медиите “, споделят уредниците от Dir.bg.

Подробности за She’s The One на 15 юли можете да намерите на сайта на събитието.

Конференцията She’s The One се реализира с поддръжката на партньорите A1, Philip Morris Bulgaria, Вина PIXELS, „ Крадецът на Ябълки “, RiceUp! и White Water.

И защото „ She’s the One “ датата си мени, само че нрава и участниците – не, билетите, които бяха закупени от вас за 30 март (когато събитието не се състоя поради изключителното състояние в страната), ще важат за новата дата – 15 юли! Teзи от вас, които имат билет, но няма да могат да участват на новата дата, могат да го върнат и да получат парите си назад!

Събитието започва с регистрация в 17.30 ч., като за гостите ще има и коктейл. На събитието не се допускат лица под 18 години.

Очакваме ви!

Още за събитията на Dir.bg

През 2019 година осведомителният портал Dir.bg започва традицията да дава сцена на известни и непопулярни персони от разнообразни сфери, които са образец за триумф, справяне с живота и дейна активност в обществото.

Събитията She “s The One през март 2019 и He “s The Man през ноември същата година, към този момент привлякоха на сцената си хора с разнообразни истории и уроци – част от тях са рали-състезателка, шефка на фешън организация, готвач-пътешественик, неповторим мозъчен хирург, сценаристът на най-хитовите сериали, най-младият публицист с 8 книги, най-хубавият графити занаятчия, чиито творби греят по целия свят.

А измежду известните персони, които приказваха от сцената, бяха гранд дамата на българския театър Стоянка Мутафова, любимият актьор Юлиян Вергов, един от най-актуалните журналисти Светослав Иванов, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, футболната легенда Стойчо Младенов.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР