Как може едно село с около 3000 жители да се

...
Как може едно село с около 3000 жители да се
Коментари Харесай

Разложкото село Баня е на път да изпревари балнеокурортите Велинград и Хисаря

Как може едно село с към 3000 поданици да се мери с най-хубавите родни балнеокурорти и и да намира място измежду най-посещаваните места? Не е толкоз мъчно, само че има няколко условия. Да има лековити минерални извори, жителите му да са предприемчиви, а локалната власт и частни лица да влагат. Всичко това го има разложкото село Баня, което бързо и несъмнено се трансформира в СПА столицата на Пиринско.

Класация

В последните години обитаемото място притегля и доста туристи, и много вложители. Само за предходната година в община Разлог е регистриран растеж на размера от покупко-продажби с ваканционни парцели от 87%. А множеството от тях са тъкмо в Баня. Има месеци, в които по брой посетители ваканционното населено място е в първата тройка в страната. Така бе през юли 2021 година, когато с 6400 туристи курортът бе изпреварен единствено от Велинград и Хисаря. Малката СПА столица на Благоевградска област продължава да се развива.

Село Баня от дълго време е фамозно с минералните си извори. Община Разлог не стопира да издава разрешителни за подробни устройствени проекти за нови комплекси за отдих и релакс на посетители от страната и чужбина. Основната причина за този взрив на туристи и вложители е съществуването на 72 минерални извора с вода, която е втора по дебит след Велинград. Не е за подценяване и близостта на трите планини Рила, Пирин и Родопите до курорта. Над 20 са минералните басейни, има и общински минерален плаж с олимпийски размери. Затова тук идват от ден на ден хора на баня и плаж през цялата година. Защото топлата минерална вода води посетители тук през цялата година. Селището е желано място за отдих поради лековитите минерални извори и красивата природа. Тук са и туристическите атракции - възобновените в достоверния им тип римска и турска баня. Те са доказателство за античната балнеоложка традиция в региона.

Инвестиции

Тук са вдигнати огромни СПА хотели, фамилни хотели, десетки къщи за посетители. В момента се строят още туристически обекти за настаняване на посетители. Условията към бизнеса са да не се подвигат доста високи здания и да обезпечат доста зеленина край постройките. Почти постоянно оптималната височина е 10 метра, а плътността - до 30%. Напливът на вложители е оневинен - наоколо са ски зона "Кулиното " и модерният голф комплекс, а ски центърът на Банско е единствено на 5-6 километра. Целта на община Разлог е да не разреши на никое място в обитаемоте места презастрояване. Внимателно се преценя всяко едно капиталово желание. Следи се за спазването на всички параметри по строителството, с цел да няма отклоняване в нормите.

За локалната власт развиването на туризма в Баня е приоритет. Прави се нужното, с цел да се притеглят от ден на ден вложители и туристи. Изпълняват се много планове за развиването на курорта, като се търсят разнообразни източници на финансиране - европейско, държавно или общинско. Целта е да се усъвършенства непрестанно инфраструктурата. Преди три години бе издигнат обезщетителен контейнер за минерална вода. По този метод се реши казусът с дефицита на минерална вода при върхово ползване. Осигури се по-ефективно и уравновесено потребление на водата, по-доброто й предпазване. Намалиха се и загубите на живителната течност. Това даде и опция на нови ползватели да получават минерална вода. С новия контейнер има задоволителни количества минерални води, покриващи потребностите на консуматорите с издадени позволения за прилагане, които изпитваха дефицит в моментите на върхово ползване, оповестява "Телеграф ".

За Гинес

"Можем да аплайваме за Книгата на международните върхове Гинес за най-вече издигнати басейни на глава от популацията ", споделят с усмивка банянлии. Туризмът дава занаят на локалното население. Благодарение на минералните извори се развива селото и върви напред. Младите хора не мислят за гурбет, а остават в Баня. Доказателство за това са цялостните с деца и възпитаници детска градина и учебно заведение.

Температурата на водата в минералните извори е сред 37 и 57 градуса по Целзий. Тя може да се употребява за СПА, водолечение и профилактика на хронично възпалителни болести на опорно-двигателния уред, оказва помощ за възобновяване след получени контузии - счупвания, изкълчвания, натъртвания. Полезна е за облекчение на болките при ревматизъм, гръбначни болки, за лекуване на възпаления на нервната система. Затова Баня се обрисува като най-хубавото място за СПА и водолечение в цяла Югозападна България. Близо до остарялата баня е съществувало населено място със светилище на господ Аполон, издигнато от македонците в чест на бога на слънцето и топлата вода. За това свидетелства и непокътнат камък с надпис на старогръцки език. При каптирането на топлитеминерални извори са открити монети с облиците на Филип II и Александър Македонскив антично населено място, което било ситуирано тук.

Това също е знак за всички, които живеят и развиват бизнес в Баня. Защото населено място с толкоз история няма по какъв начин да няма бъдеще. А то се обрисува повече от положително поради взрива на вложители и туристи. "Нашето благосъстояние е лековитата минерална вода. Благодарение на нея посрещаме посетители от страната и чужбина. С всяка минала година отчитаме растеж на туристите ", споделят локалните хора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР