Как може да определите колко ценен е един служител за

...
Как може да определите колко ценен е един служител за
Коментари Харесай

8 навика, присъщи на най-ценните служители

Как може да определите какъв брой скъп е един чиновник за компанията? Дали това се дефинира от неговия опит или пък от работната му нравственос? Може би положителните знания и високата подготвеност в съответна област са задоволителни, с цел да си кажете: „ Този човек ще бъде извънредно скъп актив за нашата организация. “

Какво ще кажете за обществените умения? Еднакво значими ли са те когато става въпрос за човек, който кандидатства за работа като IT експерт и за подобен, който желае да поеме поста на управител продажби? Истината е, че те са извънредно значими и в двата случая.

Докато търсените механически умения са добре дефинирани в описанието на всяка длъжностна характерност, обществените умения постоянно остават на назад във времето, макар че те имат не по-малко значима роля за триумфа на компанията в дълготраен проект. Повечето компании са склонни да отдават по-голяма значителност на забележимите фактори, определящи компетентността на един чиновник, мислейки че те са задоволителни, с цел да бъде той потребен. Действителността обаче е такава, че когато в компанията има конфликт на мощни характери и его, внезапна и непредвидена смяна или някаква тежка рецесия, най-ценните чиновници са тези, които са положителни комуникатори и имат добре развити обществени умения.

Това са 8 навика, които би трябвало да търсите у претендентите за работа, в случай че желаете да изградите една ефикасна и сполучлива фирмена просвета. Наемете чиновници, които:

1. Могат да бъдат дейни слушатели

Ефективната връзка не е обвързвана единствено с положителните декламаторски умения, само че и със способността да слушате другите и да се поставяте на тяхно място. Най-добрите слушатели постоянно повтарят това, което са чули, с цел да избягнат недоразумения и да са сигурни, че са разбрали добре казано(Това, което казвате е… “). Те също по този начин задават спомагателни въпроси, с цел да получат по-добра визия за възприятията и възгледите на своя събеседник по тематиката.

2. Хора с висока прочувствена просветеност (EQ)

Докато положителното обучение и високият коефициент на интелигентност(IQ) не престават да бъдат положителни предвестници на професионалният триумф, когато най-сетне получите мечтаната позиция и започнете да мислите за новите си цели, за бъдещото покачване, за работата в екип и за политическата конюнктура в работата, IQ-то стартира да губи своята значителност и на напред във времето излиза прочувствената просветеност.

3. Проявяват толерантност

Хората, които са по-търпеливи, имат способността да преценяват по кое време една обстановка се утежнява, да видят нещата в вероятност, да слушат без да съдят и да подлагат на критика някой, с който не са на едно мнение, и да заобикалят прибързаните оценки. Когато подхождате към въпроса трезво и рационално, вие достигате до едно по-адекватно и разумно умозаключение. Именно това са хората, към които е добре да изградите вашата фирмена просвета.

4. Избягват драмите

Служителите с добре развита прочувствена просветеност имат едно огромен преимущество - заобикалят драматизирането на нещата и се концентрират върху обстоятелствата и метода, по които те ги засягат персонално. Тези хора могат да обезвредят прочувствено заредена обстановка със спокойното си държание, като показват решение на казуса и изслушат предложенията на всички наранени страни. Като назначите на работа хора, които имат тази интуитивна дарба да държат под надзор всеки спор, ще гарантирате, че всеки спор ще се трансформира в една градивна и продуктивна полемика, която да помогне за намирането на решение, което да удовлетвори всички наранени страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР