Как може да докажете, че пушенето не само не вреди,

...
Как може да докажете, че пушенето не само не вреди,
Коментари Харесай

Парадоксът на Симпсън доказва, че пушенето е добро за вас

Как може да докажете, че пушенето освен не вреди, а даже оказва помощ на здравето ви? Като употребявате Парадокса на Симпсън, несъмнено.

Той демонстрира, че огромните масиви от събрани данни в действителност могат да имат доста по-малка стойност в сравнение с сбора от техните елементи. Ако ние сме тютюнев производител и желаеме да потвърдим, че пушенето е положително за вас, би трябвало да създадем единствено две неща. Първо, да заглушим гузната си съвест и второ, да погледнем едно изследване, направено във Англия при започване на 70-те години.

Целта на изследването е да изследва по какъв начин другите фактори въздействат на здравето на хората. Покрай останалото то изследва и пушенето и това дали цигарите имат някакви резултати върху здравето. В частност изследването е концентрирано върху жените-пушачи и това каква е продължителността на живота им. Невероятно, само че факт - става известно, че 43 % от непушачите умряли в идващите 20 години до момента в който за същия интервал това се случило единствено с 38 % от пушачките. Или с други думи, пушенето избавя човешки животи.

Всъщност обяснението е обвързвано с Парадокса на Симпсън. Понякога в масивите от данни има избрани трендове, които обаче изчезват, когато информацията се съпостави с друга. В този случай когато дамите били разграничени по десетилетия, всяка обособена група демонстрира, че смъртността при пушачите е по-висока в сравнение с при непушачите. Но младите дами пушели доста повече от възрастните. Въпреки че тютюнопушенето като цяло усилва смъртността, в действителност през идващите 20 години доста млади пушачи ще живеят по-дълго в сравнение с възрастните непушачи. Съберете всички групи дружно и се оказва, че макар че е нездравословен за организма, тютюнът няма да отнеме 40 години от живота им и по този начин данните се оказват в интерес на позитивния резултат от смъртността.

Парадоксът на Симпсън работи, когато в данните е включен трети фактор, който остава прикрит за анализаторите на информацията. Понякога този трети фактор е разликата в представителните извадки сред групите, различен път той е фактор като възрастта, който визира резултатите по-силно, в сравнение с фактора, който в действителност е предмет на проучване. Парадоксът се демонстрира неведнъж в медицински проучвания, изследвания на продуктивността и половото пълноправие. Всъщност той е и един добър метод да бъдат манипулирани данни и заблуждавани хора.

Източник: io9

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР