Как младите хора на Балканите използват свободното си време? Отговори

...
Как младите хора на Балканите използват свободното си време? Отговори
Коментари Харесай

Галъп: 83% от българските младежи предпочитат да почиват в свободното си време

Как младежите на Балканите употребяват свободното си време? Отговори дава огромно изследване на фондация „ Фридрих Еберт “ във всички страни на Балканите. В България проучването е осъществено от „ Галъп интернешънъл “ измежду 1016 младежи на възраст сред 14 и 29 години, оповестява Българска национална телевизия.

Младежите от България и Македония са първенци на Балканите по отмора в свободното си време. И в двете страни 83% от интервюираните показват този отговор на въпроса по какъв начин употребяват свободното си време. Изследването демонстрира, че във всяка една от балканските страни почивката е най-предпочитаната активност измежду младежите. Най-малко младежи, които разпускат в свободното си време, има Косово - 59%.

Въпреки че българските и македонските младежи почиват най-вече, македонците са с най-високия % на Балканите на младежи, които употребяват свободното си време за личностно развиване - 17%. Докато по този индикатор младежите у нас демонстрират най-ниския резултат - 5%. Последното място тук разделяме с Албания. Опцията "личностно развиване " показват сред 12% и 17% във всички страни от някогашна Югославия, като се изключи Косово - 7%. Румънските младежи, които развиват умения в свободното си време, са 15%.

Втората най-предпочитана активност измежду българите сред 14 година и 29 година е "социализация ". И тук Македония е преди всичко – в 54% от отговорите общественото другарство попада като желана в свободното време активност. На другия полюс е Хърватия – с 29%.

Според анкетата 36% от младите у нас се занимават със спорт през свободното си време. Най-много време за спорт отделят словенските младежи - цели 57% от отговорите съдържат спортни действия. Следват Черна гора (49%) и Сърбия (47%). На другия полюс е Косово – единствено 28% от младите там споделят, че употребяват свободното си време за спорт.

Запитаните са дали повече от един отговор, по тази причина и процентите надвишават 100.

За какво употребяват интернет младите у нас?

89% от младежите употребяват интернет за профилите си в обществените мрежи - Фейсбук, Instagram, Snapchat и Twitter. Комуникацията през Skype, Viber и Whatsapp е приоритет за 83%.

59% смъкват музика от интернет. 30% от младежите у нас играят игри онлайн, а близо 60% показват, че употребяват мрежата, с цел да четат вести.

Сред младите в България картината е близка до общата за Балканите, само че с по-ниско от междинното за Балканите равнище на прилагане на интернет за учебно заведение, работа или обучение. 46% у нас настояват, че постоянно употребяват интернет за такива действия, при 56% приблизително за района.

Сравнение с предходното проучване на фондация „ Фридрих Еберт “ от 2014 година демонстрира, че за четири години у нас нарастват дяловете на ползващите интернет за работа и четене на вести. Преди 4 години 81% от младите в България са употребявали интернет главно за достъп до обществените мрежи, 74% - за връзка с другари и родственици, 66% за търсене на информация, 38% за четене на вести, а 23% за работа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР