Как животът (и смъртта) идват от безпорядъка. Дълго време се

...
Как животът (и смъртта) идват от безпорядъка. Дълго време се
Коментари Харесай

Как животът идват от безпорядъка

Как животът (и смъртта) идват от безпорядъка. Дълго време се смяташе, че животът се подчинява на свои лични правила. Но защото простите системи демонстрират признаци на естествено държание, учените спорят дали тази привидна трудност е чисто функционалност на термодинамиката.

Дълго време се смяташе, че животът се подчинява на свои лични правила. Но защото простите системи демонстрират признаци на естествено държание, учените спорят дали тази привидна трудност е чисто функционалност на термодинамиката.

Каква е разликата сред физика и биология? Вземете топка за голф и гюле и ги хвърлете от Наклонената кула в Пиза. Законите на физиката ви разрешават да предвидите техните траектории на рухване толкоз тъкмо, че не бихте могли да поискате нещо по-добро.

Сега направете още веднъж същия опит, само че заменете гюлето с гълъб.

Разбира се, биологичните системи не се подчиняват на законите на физиката – само че, явно, последните също не са в положение да предскажат тяхното държание. Биологичните системи се отличават със своя целеустремен темперамент, с цел да оцелеят и да се възпроизвеждат. Може да се каже, че те имат цел – или това, което философите обичайно назовават ​​телеология – която управлява тяхното държание.

По същия метод, въз основа на положението на Вселената в една милиардна част от секундата след Големия гърмеж, физиката сега ни разрешава да предвидим по какъв начин наподобява нашата Вселена през днешния ден. Но никой не мисли, че появяването на първите примитивни кафези на Земята предвидимо е довела до появяването на човешката раса. Изглежда, че ходът на еволюцията не се диктува от закони.

Телеологията и историческата причинност на биологията, съгласно еволюционния биолог Ернст Майр, я вършат неповторима измежду науките.

И двете характерности произтичат от може би единствения общ управителен принцип на биологията — еволюцията. Той е инцидентен и случаен, само че естественият асортимент му придава тип на желание и цел. Животните са привлечени от водата не под въздействието на някакво магнитно привличане, а заради инстинкта, желанието за оцеляване. Краката, с изключение на всичко друго, служат и с цел да ни отведат до водата.

Майр твърди, че тези характерности вършат биологията изключителна просвета – закон самичък по себе си. Междувременно последните достижения в неравновесната физика, теорията на комплицираните системи и теорията на информацията оспорват тази позиция.

Като преглеждаме живите същества като сътрудници, извършващи калкулации – събиране и запазване на информация за непредсказуема среда – техните качества и ограничавания, като възпроизвеждане, адаптиране, деяние, цел и значение, могат да се схващат не като произлизащи от еволюционна импровизация, а като неизбежните последствия от физичните закони. С други думи, наподобява има някаква физика, която стои в основата на дейностите на създанията и тяхното развиване в тази посока. Смисълът и желанието – които се смятаха за определящите характерности на живите системи – могат да зародят естествено посредством законите на термодинамиката и статистическата механика.

Миналия ноември физици, математици и компютърни учени се срещнаха с еволюционни и молекулярни биолози, с цел да приказват – и от време на време да спорят – за тези хрумвания на семинар в Института Санта Фе в Ню Мексико, Мека за компютърните учени. „ комплицирани системи “.

Беше подложен въпросът: какъв брой профилирана (или не) е биологията научна дисциплинираност?

Не е изненадващо, че мненията са разграничени. Но една мисъл се появи доста ясно: в случай че има физика зад биологичните фактори и телеологията, тогава тя би трябвало да се занимава със същата идея, която наподобява е станала централна за самата фундаментална физика: информацията.

Източник: Quanta Magazine/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР