Как изглежда пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на

...
Как изглежда пазарът на недвижими имоти през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Arco Real Estate: Цените на жилищата достигат предела си

Как наподобява пазарът на недвижими парцели през третото тримесечие на 2019 година? Според оценката на Arco Real Estate: спокоен и уравновесен. От организацията показват, че скоростта, с която се подписват покупко-продажби се забавя.

В същото време предлагането стартира да нараства, вследствие на което търсенето към този момент няма чак толкоз огромен превес. Това значи, че растежът на цените евентуално към този момент е на лимита си, което от своя страна се отразява и на цената, която купувачите са подготвени да платят, показват от Arco.

" Все по-пресилени стават упованията на вторичния пазар, където казусът с надценените предложения се усеща най-силно. Добър образец за това е предлагането на жилища в крайните квартали на столицата, където офертните цени тук-там се приближават до тези в централните региони ", пишат те.

През миналите шест месеца на 2019 година покупко-продажбите с парцели в София означават растеж на годишна основа - вписаните продажби на парцели в столицата нарастват с малко повече от 7% на годишна основа. През второто тримесечие в София са вписани 7 670 продажби на парцели по отношение на 7 119 през същия интервал на предходната година.

За миналите шест месеца годишният растеж на вписаните покупко-продажби с парцели в столицата доближава малко над 4%. От началото на годината досега се следи наклонността за намаляване на ипотеките в цялата страна, като тези данни се удостоверяват и от Агенцията по вписванията. Вписаните ипотеки бележат спад от към 20% по отношение на същия интервал на 2018 година

Проучване на Райфайзенбанк демонстрира, че цените на жилищните парцели на национално равнище забавят темпа си на напредък през 2019 година Експертите от банката разясняват, че през първото полугодие на годината наклонността на непрекъснат ритъм на напредък на цените на парцелите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 година През първото шестмесечие на 2019 година цените на национално равнище се усилват с 6,5% на годишна база, като упованията на банката са темпът на напредък да продължи да се забавя през идващите няколко години.
 Пазарът на парцели в София върви към нова рекордна година
Пазарът на парцели в София върви към нова рекордна година

Броят на покупко-продажбите е на най-високото равнище от рецесията насам

През третото тримесечие на 2019г. делът на покупко-продажбите с ипотечен заем остава постоянен - над 60% от всички покупко-продажби, както демонстрират данните на Агенцията по вписванията. Банковото финансиране остава доста по-достъпно, заради задържането на ниските лихвени равнища.

Според авансово оповестени данни от Националния статистически институт през август 2019 година показателят на продукцията в бранш " Строителство ", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.2% под нивото от предходния месец. През август 2019 година в съпоставяне със същия месец на 2018 година календарно изгладеният показател на строителната продукция се Търсенеувеличава с 3.4%.

Отчита се растеж при броя на издадените позволения за градеж на нови жилищни здания в София (237 бр.) по отношение на предходното тримесечие (213 бр.). Същата наклонност се следи и в останалите огромни градове на страната - Пловдив (263 бр./220 бр.), Варна (145 бр./107 бр.) и Бургас (147 бр./96 бр.)

Относно въведените в употреба новопостроени жилищни здания също се следят разлики по отношение на предходното тримесечие. Най-много въведени в употреба новопостроени жилищни здания още веднъж има в черноморската ни столица Варна, следвана от другия ни огромен морски град - Бургас. С доста дребна разлика между тях се подреждат София и Пловдив, където обаче има основна разлика по отношение на предходното тримесечие - при София се следи растеж при въведените в употреба здания, само че при Пловдив има забележителен спад - с 48% по-малко въведени в употреба здания по отношение на предходното тримесечие.

През третото тримесечие на 2019 година най-засилено измежду клиентите на организацията е търсенето на двустайни жилища, ново строителство, в диапазона сред 60 000 и 80 000 евро . Все по-често се следи интерес към двустайни жилища в по-напреднал стадий на строителство. За разлика от предходното тримесечие, през актуалното се следи по-слаб интерес при търсенето на тристайни жилища, като те са в необятния диапазон, сред 90 000 и 150 000 евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

Сделките се реализират след по-продължителни договаряния и отстъпки от страна на продавачите. По данни на Arco Real Estate са осъществени покупко-продажби на двустайни жилища в градеж на цени от 60 000 евро и на тристайни жилища в градеж на цени от 90 000 евро. За приключени парцели действителни покупко-продажби се случват на цени към 130 - 145 000 евро.

По-голям % от запитванията, постъпили в организацията, са за закупуване на парцели за лично прилагане, респективно по-малък е процентът на запитванията за покупка за инвестиция . Все по-често постъпват запитвания от българи, живеещи в чужбина, които демонстрират интерес за закупуване на жилище в България.
 Как Brexit усилва покупките на жилища в София
Как Brexit усилва покупките на жилища в София

Отчита се растеж и на българи от по-малките градове, които влагат в апартамент в столицата

Предпочитани региони и през третото тримесечие от годината обичайно не престават да бъдат южните региони на Столицата. Търсят се парцели и в кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2. Засилено търсене се следи и в другите елементи на квартал Люлин, заради по-ниските цени на жилищата там.

Интензивно е търсенето и при пазара на първокласни парцели през първата половина на 2019 година Традиционно купувачите на сходни парцели се ориентират към централните региони на Столицата, като най-предпочитан остава квартал Лозенец. Освен в централните региони, първокласни жилища във високия сегмент има и в Манастирски ливади и Кръстова вада. Купувачите на сходни жилища са извънредно взискателни към високото качество на средата към парцела и поддръжката на общите пространства. Данни на Colliers International за миналите шест месеца на 2019 година по отношение на второто полугодие на 2018 година демонстрират опазване на постоянен интерес към покупка на жилища с две спални.

Продължава търсенето на къщи наоколо до София в ниския ценови клас. Сделките на сходни парцели се реализират мъчно, защото купувачите имат голям брой условия, а тези парцели нормално са с неизрядни или даже изчезнали документи и по тази причина са на по-ниски цени.
 8000 евро на квадрат? Да, има такива цени на жилища в София
8000 евро на квадрат? Да, има такива цени на жилища в София

Няколко предложения от пазара на парцели в столицата, които впечатляват с (ценови) размах
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР