Как инфлацията променя икономическите перспективи пред страната, Tribune.bg разговаря с

...
Как инфлацията променя икономическите перспективи пред страната, Tribune.bg разговаря с
Коментари Харесай

Христина Христова: Не са оповестени системни мерки, а инфлацията за стоките от първа необходимост е 28%

Как инфлацията трансформира икономическите вероятности пред страната, Tribune.bg беседва с някогашния министър на труда и обществените грижи Христина Христова.

Г-жо Христова, инфлацията потегли нагоре освен у нас, а и в Европейски Съюз. Как това ще повлияе на икономическото развиване?

Действително към този момент инфлацията е двуцифрено число. Вече излезе и пролетната прогноза на Министерството на финансите. Там е посочена инфлация от 10.4%, като предстоящият стопански растеж е единствено 2.2%. Това би трябвало да ни тревожи. И в Европейски Съюз означават, че е доближат 30-40 годишен връх на инфлацията.

Адекватни ли са ограниченията на държавното управление?

Относно ограниченията, това, което би трябвало да се направи, е да се омекоти натиска върху фамилиите с ниски приходи. От друга страна, защото тази поддръжка работи проинфлационно, би трябвало да има баланс на ограниченията. Трябва да се поддържат хората, а въпреки това, да се поддържа промишлеността. Виждате нарастването на цената на природния газ - от април КЕВР го усили с 25.3%, а преди този момент имаше още едно нарастване с 25%, което прави близо 50%. При диалозите с работодателите се схваща, че ограниченията, които е подхванало държавното управление за компенсиране на нарастването на цената на електрическата енергия, не са задоволителни, тъй като има дни с извънредно висока борсова цена. Говорим за инфлация от 10.4% като прогноза на самото Министерство на финансите. Финансови специалисти, обаче, настояват, че инфлацията за дребната потребителска кошница, т.е. стоките от първа нужда – олио, захар, брашно, ориз, самун, към този момент е стигнала към 28%. Инфлацията е доста комплицирана като резултат. Аз се притеснявам, че не са оповестени към този момент систематични ограничения. Държавата може да работи от една страна посредством обществените си стратегии върху най-уязвимите групи. От друга страна, за пенсиите от юли индексацията ще е 6.1%, само че то към този момент е изядено от инфлацията. Минималната работна заплата има значение за най-нискодоходните служащи, нейното нарастване е 9.2%, значи от сравняването на числата виждаме, че и тук инфлацията е изяла това нарастване. В тази сложна и сериозна обстановка аз чакам с актуализацията на бюджета, която следва, да чуем за систематични и уравновесени ограничения за поддръжка на хората от една страна, а от друга – за поддръжка на бизнеса и промишлеността.

В някои страни понижиха Данък добавена стойност за горивата, дали у нас тази мярка би проработила?

Това предложение за понижаване на Данък добавена стойност постоянно разсънва диспути, тъй като не е несъмнено, че като се понижи Данък добавена стойност за горивата, това ще повлияе за понижаване на крайната цена. Но доста европейски страни започнаха ограничения, като някои понижиха ДДС-то за някои хранителни артикули, други – за горивата, а някои подкрепиха с месечни помощи най-ниско доходните групи за закупуване на храна, за заплащане на сметки за електрическа енергия. Различни са разновидностите, няма най-сигурна рецепта в тази обстановка на инфлация. Очаквам бързи ограничения, също по този начин и уравновесени, с цел да не бъдат те с проинфлационен темперамент.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР