Как и защо се стигна до това стотици деца в

...
Как и защо се стигна до това стотици деца в
Коментари Харесай

Съветник: Как се оказа, че най-модерното“ ново училище в Аспарухово“ спешно се нуждае от ремонт?

Как и за какво се стигна до това стотици деца в "Аспарухово " да бъдат местени в други образователни заведения, откакто "най-модерното " и ново учебно заведение, в което са вложени милиони при строителството през 2011 година в този момент се нуждае от незабавен ремонт. Това попита по време на днешното съвещание на локалния парламент общинският консултант Костадин Костадинов, съобщи кореспондент на Varna24.bg
Ето и коментарът му:  "На 15 декември 2011 година във Варна беше намерено ново учебно заведение, става дума за начално учебно заведение "Васил Левски " в "Аспарухово ". То беше намерено с много фамфари и съгласно информацията, дадена тогава от Общината ставаше дума за извънредно съвременен градеж, надали не неповторим, какъвто не се е се случвал от 1300 години в историята на България. Шест години по-късно постройката към този момент е оповестена за негодна и то дотам, че се постанова със заповед на кмета да бъде затворена и децата да бъдат пренасочени в други учебни заведения. Става дума за над 400 деца. Не знам какъв брой милиона са изхарчени тогава, само че извънредно нахално е това, че остарялата постройка, която е строена по царско време не е имала даже обикновени течове на покрива. Оплакването на екипа на учебното заведение за остарялата постройка беше главно това, че има външна тоалетна. А се оказа в този момент че в последните шест години учебното заведение не е спирало да тече. До този проблем е осведомена администрацията и в региона и в общината още през 2012 година Аз желая да попитам кмета - ще бъде ли потърсена отговорност от хората, които са упълномощили тази поръчка и от тези, които са направлявали осъществяването, както от изпълнителя? Не знам дали милионите са откраднати, само че са изхарчени безразсъдно. Става въпрос за извънредно некачествено свършена работа. Сега тези деца би трябвало да бъдат трансферирани в няколко разнообразни здания и да се наруши образователния развой. Пускал съм сигнали до прокуратурата, само че до момента няма следствие и не е образувано производство, тъй като по документи всичко е изрядно. Ще желая да бъда известен за дейностите, които ще предприемате, с цел да има правдивост ", обърна се Костадинов към съветниците и кмета на Варна Иван Портних.

Ето и информацията, която наскоро пристигна от Община Варна във връзка идните поправки:
385 деца - от подготвителни групи и възпитаници до 4 клас, ще бъдат изведени от НУ "В. Левски " в Аспарухово, поради ремонт на постройката. Те ще бъдат настанени краткотрайно в детска градина "Горска приказка ", детска градина "Морски свят " и в Морската гимназия "Св. Николай Чудотворец ", които се намират в същия регион. Осигурени са условия за естествен образователен развой и опазване на целодневната организация на образователния ден. Промяната влиза в действие незабавно след края на коледната и новогодишна почивка, оповестиха от дирекция "Образование и юношески действия ". Проведена е среща с публичния съвет към учебното заведение с присъединяване на шефа Стела Петрова, на родители, представители на дирекция "Образование и юношески действия " и на регион Аспарухово. По време на срещата са била разяснени аргументите за извеждането на децата - фалшив градеж на постройката, която не дава отговор на условията по член 169 от Закон за устройство на територията. Проблемът е открит след осъществено градивно проучване на постройката и актуализация на техническия паспорт. НУ "В. Левски " е намерено през май 2012 година Изпълнител е компания "Стоянстрой " ЕООД, а надзорът е бил предоставен на "Стройконтрол " ООД. Община Варна приготвя дело против компанията -изпълнител, проектанти и надзорници за изясняване на казуса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР