Как и кога Министерски съвет смята да подпомогне българските общини,

...
Как и кога Министерски съвет смята да подпомогне българските общини,
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов към Кирил Петков: Общините изнемогват с тока. Кога и как кабинетът ще им помогне?

Как и по кое време Министерски съвет счита да подкрепи българските общини, с цел да не изпитват усложнения при заплащането на ток? 

Този въпрос зададе националният представител от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов на премиера Кирил Петков по време на блиц надзор в Народното събрание.

Г-н министър председател, изборите минаха, чухме доста обещания. Когато станахте вие министър, нямаше инфлация, нямаше рецесии с тока, с електроносителите, нямаше рецесия с газа. Но имаше рецесия с ковид. В момента сте министър председател, а рецесиите са задълбочени. На ден има инфектирани над 11 хиляди, бедстват общините, инфлацията е в невиждани размери, цената на стоките от първа нужда е доста висока, напомни Ибрямов.

Наскоро Сдружението на общините изиска среща и Ви уведоми, че огромна част от българските общини не могат да заплащат, че имат усложнения със сметките за ток, сподели националният представител от Движение за права и свободи. И акцентира, че това води до разнообразни ограничавания в тези общини – усложнения за обществени домове, ясли, детски градини, режим на тока.

Но това довежда и до повишение на битовата престъпност, посочи Джейхан Ибрямов.

Преди два дни чухме от вас, че ще обвържете помощта, която желаят общините, с това, което би трябвало да направи АДФИ – да ревизира в действителност по какъв начин се харчат обществените запаси в тези общини. Затова моят въпрос е по какъв начин и по кое време Министерски съвет счита да подкрепи българските общини, с цел да не изпитват усложнения при заплащането на ток, попита Ибрямов.

Българските общини към този момент получават помощи, като част от помощите са за небитовите консуматори. Тук става дума за спомагателни помощи, отговори Петков. И продължи: „Ние направихме оперативно съвещание на Министерски съвет и взехме решение, че ще създадем работна група, която да изисква какви средства им трябват. Но когато видяхме образци като Столична община, където една лампа коства от едната страна на улицата 5755 лева, а от другата – 1587 лева, и по едно и също време с това получихме стремежи за още финансова помощ, ние се стреснахме.“.

Дали част от тези общини имат потребност от спомагателни пари, тъй като харчат четири пъти повече, в сравнение с би трябвало за част от своите капиталови разноски, или в действителност са затруднени с неспособност да заплащат тези спомагателни сметки? Ето за какво ние обвързахме опцията да приказваме с всяка една община, която има потребност да пристигна при нас, ще ги изслушаме, ще сме подготвени да им помогнем, сподели Петков.

Не получих отговор на заложения от мен въпрос. Но разбирам по Facebook изявления и по изказвания на общински консултант в Столична община вие констатирате, че има нарушавания в Столична община. Това констатация на дадена институция, която визирате ли е или Facebook обява? Защото и за вас, и за мен, и за всеки един от нас във Facebook има доста изявления и констатации, репликира Джейхан Ибрямов премиера. И акцентира: „Моят въпрос беше прецизен и явен – по кое време Министерски съвет и по какъв начин счита да предложи ефикасни ограничения за подкрепяне на българските общини. Защото към този момент Министерство на финансите с министър Асен Василев е разпоредило инспекция на АДФИ към съответните общини, които са поискали такава помощ. Тоест тази инспекция ще продължи най-малко един месец, след един месец ще се направи още един месец разбор дали би трябвало да има помощ – и то лятото пристигна, може и да има избори. Така че, уважаеми господин министър председател, апелирам да отговорите – по кое време и по какъв начин Министерски съвет ще предприеме ефикасни ограничения за подкрепяне на българските общини по време на тази рецесия с тока?“

Вече има помощи от 250 лева на мегават/час като помощи за подкрепяне със оправянето на високите цени на тока. Едновременно с това, на въпроса – не е на база Facebook. В момента има следствие на Министерство на вътрешните работи за тези цени. Не виждам за какво общините би трябвало да се тормозят. Ние казахме – дано дойдат със своите претенции и по едно и също време ние пожелаваме инспекция дали обществените средства се изразходват по най-прозрачния метод. Учудващо за нас обаче още нямаме общини, които сега да са пристигнали с директни претенции, сподели Кирил Петков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР