Как една пловдивчанка още със стъпването си за пръв път

...
Как една пловдивчанка още със стъпването си за пръв път
Коментари Харесай

Как художничката Лили Кючукова откри, че е родена в Париж

Как една пловдивчанка още със стъпването си за пръв път в Монмартър усеща, че към този момент е била там. И че Париж й е като роден град. В същото време нейният брачен партньор - французинът Ален Роа, роден в прелестния древен град Троа, ще каже същото за Пловдив. Той пристигна тук, влюби с в града с тепетата и живя в него до края си.

Сега художничката Лили Кючукова ще покаже своето чувство за френската столица в изложбата си „ На кафе в Париж “. Тя ще бъде открита на 1 април в хотел „ Ландмарк “ и с нея ще бъде маркирана 30-годишнината от основаването на „ Алианс Франсез “ в Пловдив. В нея тя ще покаже 14 картини с дами в Париж.

Два са градовете в живота на Лили Кючукова - Пловдив и Париж. Старият град за нея към момента е магия - когато е там, непрекъснато открива някакво ново чувство. Обича и брега на Марица - поради простора и далечния небосвод. А Париж е една друга неразкрита загадка. Когато за пръв път стъпва там, има странното чувство, че към този момент е живяла на това място. С нея е брачният партньор й скулпторът Ален Роа, пред който Пловдив открива същата магия. „ Бе като дежа вю! И в този момент настръхвам, като си спомня прекарването ми на този момент - когато за първи път стъпих в Монмартър. Имах чувството, че това е мой роден град. Всичко ми изглеждаше познато - здания, светлина и атмосфера. Нещо като спомен или сън от времето на Дега “, спомня си Кючукова. И по тази причина доста от картините й демонстрират дами, като че ли излезли от времето на Дега и изгубени във безконечния град.

За пръв път гостува в Париж през 1998 година. Тогава със брачна половинка си Ален Роа вземат участие в Салона за модерно изкуство, който е проведен в модерния квартал „ Ла дефанс “. Първо отишли в именития Монмартър, където пила и първото си кафе в Париж. 23 години по-късно помни всяка секунда от това прекарване.

Покойният Ален Роа бе влюбен в Пловдив и България по същия метод. „ Правеше скулптурите си в леярната в Сопот. Никога не се оплакваше от пътя или от това, че на всяка крачка срещахме каруци. Казваше, че такава е била и Франция преди 50 години. За него това бе доста вълнуващо “, споделя Лили Кючукова.

Самият Роа описа година преди кончината си: „ Не мога да отговоря за какво съм в България. Мога да кажа: " Защото срещнах Лили “. Или пък: " Защото в България всичко е по-евтино, в сравнение с във Франция “. Но надълбоко в себе си не знам за какво. Може би дядото на дядото на дядо ми е бил българин “. Французинът научи български с един дребен българо-френски речник в джоба. Обикна Пловдив освен тъй като е град на художниците, само че и тъй като всяка пролет градът ухае на липи и жасмин.

Лили Кючукова обожава и Созопол. И постоянно гостува на фестивала „ Аполония “. Той пък й припомня с нещо на средиземноморските френски градове като Ница или Антиб. „ Мащабът е друг, само че чувството и атмосферата са сходни “, споделя тя.

В картините си художничката демонстрира единствено дами. Преди време призна по какъв начин някои от творбите й са били въодушевени от витрините с дами в Холандия. „ През 2008 година с Ален бяхме в Амстердам, седнахме да пием кафе и повече от половин час следих дамата в отсрещната витрина. Бях като омагьосана. Жената постоянно ще участва в творчеството ми. При мен сюжетите са претърпени обстановки, а дамата е изтъкана от страсти и разнообразни нюанси и по тази причина постоянно е загадъчна “, споделя художничката.

Изложбата „ На кафе в Париж “ ще покаже френската столица в най-различни настроения. След 1998-а Лили Кючукова е била доста пъти там и е видяла по какъв начин той се е трансформирал пред очите й. Не споделя дали за положително или за неприятно. Последното й престояване е през 2017 година, когато отново взе участие в Салона за модерно изкуство. Била сюрпризирана да получи една от огромните награди. А в Салона са взели участие повече от 100 създатели от всички континенти и страни.

„ През годините нищо не остава на едно и също място - градовете се трансформират, визията им се трансформира, а и хората в никакъв случай не са същите. А Пловдив продължава да е моят град! Тук съм и не мисля да се местя. Ален също го сграбчи Пловдив от пръв взор “, спомня си Лили Кючукова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР