Как един от най-известните носители на Нобелова награда за мир

...
Как един от най-известните носители на Нобелова награда за мир
Коментари Харесай

Единствено пред NOVA: Лех Валенса за войната в Украйна

Как един от най-известните носители на Нобелова премия за мир приема войната в Украйна? Утре заран в „ Здравей, България “ пред камерата на NOVA застава емблематичният унищожител на комунистическия строй Лех Валенса. Съосновател на синдикат „ Солидарност “, той съумява да раздра оковите на Полша със Съветския съюз. Заради гневната си опозиция, получава Нобеловата премия за мир през 1983 година А седем години по-късно е определен за президент на Полша с ясното разбиране „ Не го желая, само че нямам избор. “

В извънредния диалог с журналиста Марина Цекова за утринния блок на NOVA, Лех Валенса разяснява какви са рисковете за разгръщане на спора и каква би трябвало да бъде позицията на света.

„ Проблемът е в това, че би трябвало да се уговорим с Путин по какъв начин ще водим битката. Ако се води както той предлага, в случай че ще употребява танкове, ракети и ще води война – тогава може и ние да насочим своите оръжия. И той няма да има никакъв късмет, тъй като имаме доста по-голяма мощ. Питам се единствено за какво би трябвало да се умира? Затова предлагаме да преминем към мъдростта, която би трябвало да съществува в 21-ви век, а не да действаме с оръжия и танкове за разрешаване на въпросите както в Средновековието. Това са двата стила на прикосновение на остарялата ера с новата “, разяснява Лех Валенса в диалога с Марина Цекова.

Приема ли нобеловият лауреат сравненията за прилики сред него и Володимир Зеленски и към момента ли стои зад думите си, че Владимир Путин е „ умен мъж “? И за какво Валенса съпоставя Русия с кола, натоварена със остарели мебели?

Гледайте извънредното изявление на журналиста Марина Цекова с Лех Валенса на следващия ден заран в „ Здравей, България “ по NOVA.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР