Как е по-екологично да се харчат пари – в брой

...
Как е по-екологично да се харчат пари – в брой
Коментари Харесай

Кеш или кредитна карта? Как вредим по-малко на природата

Как е по-екологично да се харчат пари – в брой или с кредитна карта? Изработката на банкнотите и монетите лишава запаси и замърсява околната среда. Производството и унищожаването на банковите карти обаче също.  Въпросът е за $1 млн. в играта “Кой ще стане милионер? ”, счита американското сп. “Слейт ”.

Да стартираме със суровините. Кредитните, дебитните и членските карти, които пълнят портфейлите ни, са направени от пластмаса. Или, с цел да сме по-точни, от поливинилхлорид, прочут като PVC. А той е петролен артикул – за производството на една 5-грамова карта отиват 4,5 г нефт. Хайде да го умножим по 1,6 милиарда – колкото са кредитните и дебитните карти, създадени единствено в Съединени американски щати през 2007 година, и ще получим 45 хил. барела. Ако прибавим милиардите подаръчни, членски и издавани от магазини карти и целия подобен куп, който залива всички останали страни на планетата, цифрата ще скочи стремглаво.

Картите рядко се одобряват за преработване, а при изгарянето им се отделят мощно токсични диоксини. Ето за какво някои организации към този момент търсят различни запаси за изработването им, а производители на кредитни карти опитват с материали, които се компостират. Но, наподобява, сме още надалеч от царевична MasterCard.

На доктрина пластмасовите карти

може да бъдат употребявани до 8 години с лед издаването им. Ние обаче ги сменяме, когато им изтече срокът – след 2 до 4 години.

Грижата за банкнотите също не излиза на ниска цена. Тяхното съществувание е много по-кратко. Средният живот на родните 2 лева да вземем за пример трае 3-4 месеца, а на купюрите с по-голям номинал - година. Американските 5 $ устоят най-много 16 месеца, преди да се скъсат толкоз, че да бъдат изведени от циркулация.

Но от екологична позиция те имат едно огромно преимущество. За разлика от кредитните карти хартиените пари са създадени от естествени възобновими материали. Българският лев, както и еврото се състоят от 100% памук. В $ 75% са памук и 25% лен. Унищожаването им също е безвредно.

Непрекъснатото отпечатване на пари и заменяне на негодните банкноти с нови обаче вреди на природата. Култивацията на памук и лен постанова огромен разход на естествени запаси и земна повърхност. Екологичните организации не гледат с положително око на обичайното развъждане на памук във фермите. Освен огромните разноски за вода природозащитниците не утвърждават и потреблението на пестициди и торове. Някои от тях считат, че развъждането и почистването на 1 кг памук може да отнеме съвсем толкоз сила, колкото е нужна за производството  на същото количество PVC.

Но не всички материали, употребявани при изработването на валутата, са нови. Голяма част от банкнотите са рециклирани.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР