Как да защитим кожата си през най-суровия сезон, кои диагнози

...
Как да защитим кожата си през най-суровия сезон, кои диагнози
Коментари Харесай

Студът е шок за нашата кожа, как да я предпазим съветва доц. Весел Кантарджиев

Как да защитим кожата си през най-суровия сезон, кои диагнози се обострят през зимата и алергия ли е студовата алергии – приказва доцент Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА).

Стрес за организма и потрес за кожата. Така доцент Весел Кантарджиев разказва внезапната промяна на дългите и топли дни с късите, студени и ветровити зимни делници. " Кожата става по-чувствителна и по-груба. Появяват се зачервявания, залющвания, от време на време се усеща парене и раздразнение “, разказва експертът типичните " белези “, които мразовитото време нанася. Зад изпръхването и " руменината по бузите “ обаче се крие доста комплициран механизъм, който началникът на Клиниката по дерматология коментира в детайли.

Хънтинг рефлексът и алените бузи

В кожата ни има рецептори за разнообразни типове дразнения (механични, физични, химични), в това число и така наречен студови. При това те са повече от тези, които реагират на топлота, а и са ситуирани малко по-повърхностно. " Ниските температури през зимата нервират тези рецептори, вследствие на което се изпращат сигнали до централната нервна система и се покачва афинитетът на адренорецепторите към норепинефрина (хормон, който се отделя при стрес). Това води до стесняване на съдовете и понижен поток на кръв към тъканите в дисталните елементи на тялото “, изяснява доцент Кантарджиев.

" При рухването на температурите обаче, заради неточност в проводимостта на симпатиковите нерви, настава вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Но с възобновения кръвоток към тъканите се възвръща и нервната проводимост и се стига до повторна вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове). Повторенията на този цикъл вазоконтрикция – вазодилатация – или т.нар хънтинг инстикт, изясняват измененията в кожата при мраз “, акцентира експертът в изявление за списание BETTY. И най-много – зачервяванията, които се появяват по бузите или ръцете, щом се скрием на топло.

Горещият душ е нездравословен

Точно " играта “ на топло и студено през зимата се оказва най-големият зложелател на кожата. " В устрема си да избягаме от неприятното време непрекъснато я излагаме на стрес. Като тук не става дума единствено за прекосяване от студа на открито към по-високите температури в закритите пространства, а и за по-честите и по-горещи душове, с които целим да се стоплим “, обръща внимание кожният лекар.

" Ниските температури водят до обособяване на по-малко мастен секрет от жлезите в кожата, а по-горещите душове – до отмиване на повърхностния ú липиден пласт, който я защищава. Комбинацията от двете е причина за понижената защитна функционалност, която играе роля на естествена преграда на организма по отношение на нездравословни фактори на околната среда “, добавя доцент Кантарджиев. Затова и предлага да не се къпем с вряла вода през зимата и да не използваме душа като средство за сгряване в студеното време.

Сухият и леден въздух " разсънва “ псориазиса

Зимният въздух слага на тестване кожата освен тъй като е студен. " През този сезон атмосферната мокрота е по-ниска. Паралелно с това климатиците и парното изсушават доста въздуха в домовете и офисите. Комбинацията от тези два фактора способства за дехидратацията на кожата “, предизвестява доцент Кантарджиев. А за жал " палитрата “ от всички тези неприятни климатични резултати, стресиращи организма, става причина за обострянето на хронично протичащи болести като псориазис и атопичен дерматит. Зачестяват и пациентите със себорея, екземи, херпесни инфекции.

Нужна е по-щадяща козметика при акне

Зимата е сериозен сезон и за пациентите с акне. " За акнеичната кожа по принцип би трябвало да се поставят повече грижи, в сравнение с за естествената. Това е и повода през зимата тя да понася по-тежко отрицателното въздействие на ниските температури “, не крие кожният лекар.

" Обикновено мазната и акнеична кожа се третира с измивни гелове и местни средства, които целят нейното изсушаване. Студеният въздух обаче, в композиция с местни сътрудници като салициловата киселина, бензоил пероксида, местни ретиноиди, води до мощно неспокойствие на кожата на лицето, залющвания и зачервявания “, разкрива доктор Кантарджиев. " Поради това е по-разумно превключване от измивните гелове към по-щадящи средства и хидратиращи кремове “, предлага експертът.

Къпете се с душ олио, ползвайте омазняващ крем

Съветът на доцент Кантарджиев освен към пациентите с хронични кожни проблеми, само че и към всички е – през зимата избягвайте " нападателните “ антибактериални сапуни, тъй като в допълнение изсушават. " За предпочитане е използването на разнообразни типове душ олиа – освен при хора с атопичен дерматит, а при всички видове кожа “, изяснява кожният лекар. И добавя, че не поучава хората да употребяват така наречен кисета и мощно абразивни гъби за баня, защото в допълнение нарушават защитния пласт на кожата.

" Важно е да се нанасят хидратиращи и едновремно омазняващи кремове, изключително върху изложените на мраз и вятър елементи от тялото “, продължава с рекомендациите кожният лекар от ВМА.

" Продуктите, съдържащи ланолин и вазелин, понижават трансепидермалната водна загуба. Важно е дамите, а при предпочитание и господата, да употребяват защитни балсами за устни, защото студът постоянно предизвиква напукване и рагади “, добавя доцент Кантарджиев. Специалистът припомня още, че за положителното здраве на кожата през зимата не е задоволителна единствено козметиката – нужно е да се пият и най-малко 2 литра течности дневно, а диетата да е богата на витамини.

Изгаряме на ски като на плажа

Слънцето е противник на кожата както зиме, по този начин и лете, припомня доцент Весел Кантарджиев. Затова и в " златното време “ за ски, сноуборд и шейни кремът с UV фактор е повече от наложителен. Оказва се, че в планината можем да " пламнем “ съвсем като на морето. " Заради снега, който отразява слънчевите лъчи, постоянно при скиори и сноубордисти се следят изгаряния по откритите елементи на тялото не по-леки от тези, които стават на плажа.

Освен това

високата надморска височина и по-ветровитият климат в планините са причина за по-малко фини прахови частици във въздуха. А точно те нормално всмукват слънчевите лъчи, т.е. защищават кожата. Затова и постоянно в планината би трябвало да използваме слънцезащитни кремове “, припомня кожният лекар.

Студовата алергия " нападна “ и при 16 градуса

Леденият вятър и ниските температури са причина и за друга все по-коментирана диагноза – така наречен студова алергия или по-точно студовата уртикария. " Това заболяване се характеризира с появяването на бързопреходни мощно сърбящи лезии по кожата – най-много на откритите елементи на тялото, след излагане на ниски температури, леден вятър или студена вода “, изяснява доцент Весел Кантарджиев.

Тези фактори работят като дразнители, водещи до разрушение на кафези, наречени мастоцити, вследствие на което се отделят субстанции, причиняващи инфектиране. " Проблемът е постоянно срещан при деца и дами. Студовата уртикария е втората по периодичност уртикария, породена от физикални фактори “, прецизира началникът на Клиниката по дерматология във ВМА.

За страдание, оправянето с нея се крие най-вече в предварителната защита – отбягване на ниските температури, разходките във ветровити зимни дни и къпането в студени басейни или вземането на хладки душове.

" Важно е да се знае, че при другите хора праговата температура, която предизвиква появяването на тези сърбящи уртики, е друга. При едни това може да е 14 градуса, при други 16 и така нататък Но към този момент съществуват съвременни способи за премерване на тези прагови температури и по-прецизна диагностика на болестта “, разкрива експертът по кожни заболявания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР