Как да ядем сусамови семена – за най-добър ефект от

...
Как да ядем сусамови семена – за най-добър ефект от
Коментари Харесай

Как да ядем сусамови семена и техните ползи

Как да ядем сусамови семена – за най-хубав резултат от консумирането на сусамовите семена, би трябвало да ги ядем сурови, без никаква топлинна обработка. Защото в случай че ги изпечем, изпържим или сварим, то те ще изгубят до 90% от техните потребни свойства. Можем да похапваме от тези вкусни семенца под всякаква форма. Можем да поръсим салатата или да похапваме като сусамов тахан, а можем да ги употребяваме като добавка към закуската или под формата на олио. Семената на сусамът съставляват дребни зрънца, съдържащи към 58% масло, 21% белтъци и 21% въглехидрати. Сусамът е същинска здравословна храна, съдържаща огромно многообразие от потребни хранителни субстанции.

Как да ядем сусамови семена?

Салатена поръска със сусамови семена

Салата с поръска от сусамови семена

Можем да слагаме сусамови семенца върху нашата салата, а за още по-добър резултат можем да използваме накиснати във вода семена (покълнали). Тук може да видите доста хрумвания за салати със сусам.

Сусамов тахан

Сусамов тахан

Сусамовият тахан е доста известен в целия свят. Представлява паста, която се прави от смлените семена на сусама. Ползите за човешкия организъм са доста огромни при консумирането на сусамови семена под формата на сусамов тахан, тъй като по този метод се усвояват доста по-лесно потребните му субстанции. Сусамовият тахан съставлява повсеместен хранителен артикул, извънредно богат на скъпи минерали и витамини. По-полезен е таханът, изработен от небелени семена.

Сусамово олио

Сусамово олио

Студено пресованото олио или масло от семената на сусам е измежду най-здравословните растителни масла в света. То е доста богато на естествени антиоксиданти и полиненаситени мазнини, които спомагат за регулиране на кръвното налягане. Получава се при студено сплескване на сусамени семена. Използва се необятно в аюрведа и спомага за следните болести – остеопороза, анемия, сърдечно-съдови проблеми, неврологични болести, подкрепя имунитета и зрението.

Сусамово мляко

Сусамово мляко

Сусамово мляко можем да създадем сами, единствено би трябвало да натопим семената във вода и по-късно да пасираме в блендер, а най-после да прецедим през тензух. Напълно замества животинските млека и е една доста добра опция за веганите. Сусамовото мляко съдържа доста калций и витамин Е.

Сусамово брашно

Сусамово брашно

Сусамовото брашно има извънредно богато наличие на желязо и витамин Е. То се прави най-много при смилането на небелени сусамови семена, и заради тази причина съдържа доста потребни витамини и минерали. Желязото спомага за развиването и растежа на организма в тийнейджърска възраст, както и срещу анемия. Витамин Е е измежду най-важните антиоксиданти, отговарящи за предпазването на организма от струпване на токсични субстанции. Също по този начин можем да кажем, че сусама се счита за афродизиак, усъвършенства кожата и косата. С помощта на сусамовото брашно, можем да създадем извънредно разнородни сладкиши, крекери, барчета, печива и доста други вкусотии.

Покълнало сусамово семе

Покълнало сусамово семе
фотография https://sproutpeople.org/natural-sesame-sprouts/

За да създадем покълнало семе от сусам, би трябвало просто да накиснем семената във вода за 4-6 часа. Семенцата прорастват за не повече от 1-2 дни. Подходящи са за приготвянето на растителни млека и кашкавал, за добавка към салати и сладкиши. Хранителните субстанции в покълналите сусамови семена са извънредно потребни, тъй като тялото ги всмуква по-бързо и по-пълно. Можем да хапваме умерено по 1-2 супени лъжици дневно.

Здравословните изгоди от сусамовите семена

Консумацията на сусамово семе има многочислени изгоди за здравето, които се дължат на неговото богато хранително наличие. Сусамът е богат на минерали, витамини, масла, а също по този начин и на калций, желязо (3 пъти повече от телешкия черен дроб), фосфор, магнезий, манган, цинк, мед, фибри, тиамин, витамин В6, фолиева киселина, триптофан и доста други.

Peдoвната консумация на сусамови продукти блaгoпpиятcтвa пpoцeca нa xpaнocмилaнe. А за още по-добър резултат можем да комбинираме cycaмови семена c мaĸoвo и лeнeнo ceмe, за дa пoлyчим доста цинĸ и витaмин E. Известно е, че сусамът е една от съставките на еликсира на младостта и 1 с.л. сусамови семена е била включена в дневният хранителен режим на дамите на Вавилон.

Съвет – не би трябвало да консумираме сусам в огромни количества, тъй като ще раздразнителен стомаха и дебелото черво. Дневният банкет би трябвало да бъде до 2 с.л. семена.

За какво оказват помощ сусамовите семена:

Дихателни болести и астми – заради високото наличие на магнезии, сусамовите семена спомагат в битката с тези болести

Кръвно налягане – маслото от сусамови семена понижава високото кръвно налягане, което от своя страна намалява риска от сърдечни болести.

Остеопороза и атеросклероза – заради високото наличие на калций и цинк, сусамовите семена предотвратяват тези болести.

Рак – необятната гама от витамини и минерали, съдържащи се в сусама, понижават риска от рак.

Диабет –  консумацията на сусамови семена понижават риска от развиване на диабет, също спомагат на пациенти, които към този момент са развили болестта.

Лошият холестерол – заради наличието на фитостероли, може да се твърди, че сусамовите семена оказват помощ в битката с понижаване на равнищата на неприятния холестерол

Костите – заради огромното наличие на цинк, калций и фосфор, може да се твърди, че сусамът подкрепя и заздравява костите.

Храносмилане – сусамовите семена са богати на фибри, които усъвършенстват храносмилането.

Коса и кожа – сусамовите семена съдържат високи равнища на цинк, който укрепва косата и кожата.

Забелязва се годишното увелично потребление на сусамовите семена в международен мащаб. Това е една наклонност, която ще продължава в същата посока, заради изключителните изгоди на вкусното семе. Затова изберете подобаващия за вас метод, за това по какъв начин да ядем сусамови семена и ги включете във вашето меню. Ще получите доста изгоди за здравето.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР