Как да възпиташ страстен читател? Това е въпрос, който всеки

...
Как да възпиташ страстен читател? Това е въпрос, който всеки
Коментари Харесай

“Книговище” с мисия всяко дете да заобича четенето

Как да възпиташ буен четец? Това е въпрос, който всеки родител на дете в предучилищна възраст си задава. 

В епохата на онлайн образованието и смяната на формата на информацията, която децата най-често възприемат, четенето с схващане се оказва комплицирана задача. 

Това демонстрират и резултатите от интернационалното проучване на функционалната просветеност PISA - съвсем половината от децата на 15 години в България се оказва, че не могат да приложат на процедура наученото в учебно заведение и да употребяват дейно познанията от класната стая в действителни житейски обстановки.

Един сполучлив образец по какъв начин със силата на общественото предприемачество може да се противодейства на съществени социално-обществени проблеми е “Книговище ” - платформата за развиване на функционална просветеност посредством игра. 

Двигатели на са Искра Джанабетска и Десислава Гаврилова (майки на общо шест деца) – те имат вяра, че четящите и знаещи деца през днешния ден са основа за триумфа на страната ни на следващия ден. 

“През 2018 година Книговище беше една смела концепция и доста възторг за реализирането ѝ ”, споделя Десислава. Това е годината, в която те стават финалисти в петото издание на ПРОМЯНАТА 2018/2019 - най-голямата социално-отговорна самодейност на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с Reach for Change.

 Днес “Книговище ” е към този момент развъртян учебен артикул , който е неповторим за българския подтекст и печели известност. От стартирането на демоверсията на финала на ПРОМАНАТА до момента, в платформата са  регистрирани близо 30.000 детски профила, над 4.000 училищен и над 10.000 наставнически. Създадени са над 4.600 въпросника за развиване на четене с схващане, които са решени близо 800 000 пъти.

Какво съставлява “Книговище ”?

Образователна игра с хиляди занимателни въпросници по детски книги и детски вести, която предизвиква удоволствието от четенето и четенето с схващане. 
Първо децата си избират приказка, разказ, или друго литературно произведение. След това намират въпросника към него и имат 30 минути да отговорят на въпросите в него. 

Не е позволено  да се връщат обратно и да поправят неверни отговори, до момента в който вземат решение въпросника, тъй че се изисква внимание и централизация от страна на детето, с цел да го приключи сполучливо.

Всеки правилен отговор носи точки , а всеки неверен лишава половината от точките. Колкото по-труден е текстът, толкоз повече точки носи. 

Освен точки, в играта се печелят жълтици, горещи серии, скъпоценни камъни, месечни купи, годишни трофеи, грамоти и награди за творчество. Всички тези “съкровища ” се пазят в меню “Леговището ми ” в профила на детето или на класа. За всяка образователна година клиентите имат нов сандък, който могат да пълнят с премиите от своите познания.

Платформата предлага самостоятелни детски, наставнически и групови абонаменти за класове и групи в детската градина.

“Учениците попълнят въпросниците с интерес и се вълнуват от резултата си. При неудовлетворително достижение на въпросник, те препрочитат творбата, върху което са работили и по този начин децата усъвършенстват четивната техника и усвояват по-детайлно четене с схващане. С интерес се срещаме с детските вести и разширяваме кръгозора им, ” споделя Таня Милева, която е преподавател в главен курс и употребява платформата в работата с учениците си.

Мисията на Книговище е посредством игрови модел да помогне на всяко българско дете да открие удоволствието от четенето , да се научи да осмисля прочетеното по-добре, да построи трайно предпочитание за познание и любознание към света. Защото четенето за наслаждение и положителната четивна просветеност са в основата на триумфа във всяка сфера и ключ за развиването на уменията на 21-ви век.

Освен платформата за функционална просветеност, създателите на “Книговище ” основават и единствената по рода си журналистическа медия за деца от 7 до 14 През къси публикации, последвани от въпросници по всяка тематика, деца в начална и междинна учебна възраст получават качествена информация за значимите събития по света и сами могат да верифицират разбраното от тях.

Детските вести на “Вижте ” оказват помощ на децата да са по-информирани и да имат по-добро схващане за процесите в актуалния свят. Това освен развива общата им просвета, само че и способността им за сериозно мислене. 

“Всяко говорене за нуждата децата да се осведомят през качествено журналистическо наличие за света, както и за правото им на информация е значимо (чл. 17 от Правата на детето). С  “Вижте ” сме в синхрон с най-хубавите международни практики за възпитаване на гражданска и медийно-информационна просвета и просветеност ”, споделя Искра Дженабедска.

Днес задачата на двете платформи е да стигнат до допустимо повече деца, учители и родители.

Тази година “Книговище ” още веднъж е финалист в юбилейното издание на ПРОМЯНАТА. Заедно с още пет обществени предприятия е част от “Програма за напредък ” в границите на самодейността, където получават образования и самостоятелни съвещания, с цел да може да развият по-широко активността си. Големият победител на ПРОМЯНАТА 2023 ще завоюва 50 хиляди лв., а двама подгласници ще получат опция за рекламен пакет на стойност 30 хиляди лв. в каналите на Нова Броудкастинг Груп.

За ПРОМЯНАТА

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата и младежите в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-добро и несъмнено бъдеще. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 обществени бизнесмени и е помогнала на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развиването на благотворителността и новаторския си метод, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 влиятелни награди.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР