Как да си позволите къща, когато ипотечните лихви са високи

...
Покупката на жилище може да бъде финансово предизвикателство за купувачите
Коментари Харесай

Покупката на жилище може да бъде финансово предизвикателство за купувачите на жилища, дори когато ипотечните лихви са относително ниски. Но в днешната среда с високи лихвени проценти мнозина се чудят дали собствеността върху жилище е мечта, която ще могат да постигнат.

Към 24 август 2023 г. средният лихвен процент за 15-годишна ипотека е 6,83%, а средната лихва за 30-годишна ипотека е 7,53%. И тъй като по-високата лихва означава по-голяма месечна вноска, това може да изглежда непосилно за кредитополучатели, чиито бюджети вече са натоварени.

Въпреки това, високите лихви по ипотечните кредити не означават, че трябва да се откажете от търсенето на жилище. Има стратегии, които могат да ви помогнат да намерите дом с ипотечно плащане, което можете да си позволите.

Вижте днешните ипотечни проценти тук, за да видите за какво отговаряте.

Как да си позволите къща, когато ипотечните лихви са високи

Следните съвети могат да ви помогнат да направите ипотеката по-достъпна.

Подобрете кредитния си рейтинг

Кредитният ви рейтинг е един от основните фактори заемодателите вземат предвид, когато определят ипотечния си процент.

„Колкото по-висок е вашият кредитен рейтинг, толкова по-нисък е лихвеният процент, който можете да вземете назаем“, казва Дени Супле, брокер и съосновател на SparkRental. „Най-бързият начин да подобрите кредитния си рейтинг е да изплатите всички ротационни кредитни салда (като кредитни“ карти) изцяло — или поне под 30% от техните лимити.“

Други начини да увеличите кредита си резултатът включва извършване на навременни плащания, повишаване на кредитния ви лимит и проверка на кредитния ви отчет за грешки, които биха могли да се отразят негативно на резултата ви.

Увеличете първоначалната си вноска

Колкото повече пари заложите за жилище, толкова по-малко ще трябва да вземете назаем от заемодател и толкова по-ниска е лихвената ставка, която може да ви даде.Също така може да ви помогне да избегнете плащането на частна ипотечна застраховка (PMI), която може да добави допълнителни разходи към месечната ви ипотечна вноска.

„Едно просто нещо, което можете да направите, за да запазите общото си ипотечно плащане по-ниско, е да намалите 20% и да избегнете PMI“, казва Supplee. „Ако нямате 20%, помислете за спринт за спестявания да се стегнете и да не харчите нищо за дискреционни разходи за известно време."

Вижте днешните най-добри предложения за ипотечни кредити онлайн сега.

Помислете за закупуване на по-малък дом

Докато изкушаващо е да купите най-големия дом, който можете, може да не е практично в настоящата среда с високи цени. Търсенето на по-малък дом, който няма да натовари бюджета ви толкова много, може да направи собствеността на жилище по-постижима.

Винаги можете да преминете към по-голям дом, когато цените са по-ниски, или да използвате собствения си капитал, за да подобрите дома си надолу път.

Променете параметрите си за търсене

Разширяването на търсенето в дома може също да ви помогне да намерите по-достъпни опции. Помислете дали да разгледате квартали извън предпочитания от вас, да се откажете от някои „хубаво е да имате“ функции или дори да направите компромис с някои „задължителни неща“.

Може да не е идеално, но ако означава разликата между притежаването жилище и цената му е извън пазарната цена, може да откриете, че си заслужава.

Търсете заемодатели

От съществено значение е да проучвате и сравнявате множество заемодатели по всяко време, но особено когато високите лихвени проценти по ипотечните кредити пречат на търсенето на дом. Отделянето на време за преглед на лихвените проценти от различни заемодатели може много да ви помогне да намерите ипотечен кредит, който можете да си позволите.

„Когато е възможно, получете препоръки от хора, на които имате доверие, които може наскоро да са закупили жилище или можете също да попитате вашия брокер или застрахователен агент“, казва Дарън Тули, старши кредитен служител в Cornerstone Financial Services. „След като имате няколко потенциални опции, не забравяйте да прочетете отзивите за компаниите, както и за конкретните кредитни служители, които ще интервюирате, и след това започнете да се обаждате.“

Можете също да опитате да преговаряте за по-ниска ставка. Кредиторите може да са готови да работят с вас, за да придобият бизнеса ви.

„Сравнявайте заеми в магазини и противопоставяйте кредиторите един на друг“, съветва Supplee. „Вземете оферти от пет до 10 заемодателя, след това вземете най-ниската оферта за лихва/такса на предпочитания от вас заемодател и ги помолете да я победят.“

Сравнете офертите на заемодателите онлайн сега.

Помислете алтернативни опции за ипотека

Традиционните 30-годишни ипотеки с фиксиран лихвен процент може да не са най-подходящите за всички, особено когато ипотечните лихви са високи. Може да успеете по-добре да влезете в жилище, като изберете ипотека с регулируем лихвен процент (ARM).

ARM предлагат по-ниски първоначални лихви от традиционните ипотеки и този първоначален лихвен процент обикновено трае около пет години. След това време процентът варира в зависимост от текущите пазарни курсове.

Поради това ARM е най-подходящ за купувачи на жилища, които не планират да живеят в дома по-дълго от първоначалния период на курса. Можете също така да помислите за рефинансиране на дома, след като лихвените проценти спаднат, ако планирате да останете там по-дълго.

Долната линия

Ипотечните проценти може да са високи, но това не е пречка от постигането на целта ви за собственост върху жилище. Можете да го постигнете, като подобрите кредитния си рейтинг, увеличите първоначалната си вноска, разширите търсенето на дома си, пазарувате за заемодатели и обмислите алтернативни ипотечни опции.

Въпреки това, изключително важно е да не бързате, направете проучване и оценете всичките си възможности, за да вземете информирано решение, което работи най-добре за вас и вашето финансово състояние. Професионален ипотечен кредитор може да ви помогне да направите правилния избор.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР